Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Peytl k tomuto seriálu (6)

Punk (2015) (E01) 

Pí Gébová, povedlo se vám to, co nikomu před Vámi, Vy jste opravdu zabila punk... zabila, zabila, zabila, ohohóóho, já tě mrdám i s tím Džeksnem a značkovýma sáčkama, to si radši alpu exnem a ubijem tě Áčkama. Úžasně zdokumentovaná šupkultura, neboť abych se za šestadvacet minut stačil čtyřikrát zechcat smíchy a devětkrát mi zaskočilo tofu, to už se opakovat nebude... tedy aspoň doufám. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Naprosto nezvládnutý pokus o cokoliv, to u pankáčů jsem se aspoň zatlemil, tady mi bylo trapně jak za tvůrce, tak za ty přiblblý karikatury hoolibrků. ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Tak jsem se zase hovno dozvěděl, nebo si snad opravdu nějakej vykloubenej Vojta myslí, že bajkeři jsou jen černý prdele, který bych hravě předběh s cigárou v hubě, kdyby ovšem nezanechávali za sebou olejový skvrny, na kterých riskantně klouže dezén mým zánovním prdelačkám a to i po zahřátí? A na zbytek jednostopých postiženců pak už zbejvá jen prázdný zadní kolo, otlučená bikina a letiště? Leda piču, pane Abraháme, na druhou stranu si, vzhledem k vašemu jménu, můžete takový odfláknutí dovolit, vy ho máte aspoň dlouhýho, zatímco váš skorojmenovec s krátkým škodí motorkářský veřejnosti podstatně víc. Proto volám: "žij!" Ovšem je třeba si uvědomit, že pokud vlastním dvacet šest minut, nemůžu projebat půlku krávou na přestavbě, gumováním pa-pa-pa-partičky a prcání se v drátěný kouli. Za ledaře díky. Ale, Pavlíku, víš co je enduro? Motokros? Freestyle? Bajkerský hospody? Srazy? Sprinty? Obecně závody, které tedy Abraham, viz výše, kurví? Dílny, kde se na mašinách maká a brblá o zbytku subkultury, kterou ty jsi ani nezaregistroval? Přese všechno zatím nejmíň dokurvenej díl. Kdy si někdo konečně uvědomí, že za půl hoďky se nedá stihnout přibližně popsat ani taková subkultura, jakou je spolek s uzlem na penízu. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Díl, který obsahuje asi nejvíc informací o dané subkultuře, potud bez nějakých zásadních kritik. Ovšem jen pokud se nebudu snažit hodnotit konkrétní postavy exhibující v dokumentu. Poněvadž se obávám, že bych třeba takového afektovaného buzíka, při jeho snaze mne obejmout, zřejmě vykostil a poté zkonzumoval, což by mně asi u sluníčkářů, měsíčkářů a kostičkářů neprošlo, navzdory tomu, že bych si před hostinou stylově vpravil tři kila exkrementů do účesu a nesouvisle blábolil. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Božeměnetrestej, jsem zřejmě Malátný hipster. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Občas se obrazovkou mihne ošklivý podivín, chvílemi šeredný nerd a vzápětí nastoupí neatraktivní navždyslečna geeková. Kompletně všichni v hadrech, ve kterých bych se neplazil s košem ani zapadlou uličkou v Horních Polomech potmě. Že hodnotím hloupě, krutě a přízemně? No jasně! Já se těšil na hackery a dostal jsem partu nehezkých skautíků, kteří plnili bobříka zoufalosti. Z takových kmenů mě bolí kořeny. Takže nasrat. ()

Reklama

Reklama