Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umělecké až naturalisticky věrné zpracovaní praktik jedné služebny čeky, kde jsou na denním pořádku popravy (ve filmu vidíme opravdu vše - zabíjení krys před popravou, svlékání odsouzených do naha, smývání krve po popravě, pouštění revolučního pochodu, vytahování mrtvol, odvoz náklaďákem, černý humor popravčích) bez slitování (dotknou se i pracovníků čeky, na něž praskne erotický vztah - mající až sado-masochistický nádech - v pracovní době) a porady jejího vedení. Velitel - navzdory vlastní tvrdosti (i k vlastní rodině) a intelektuálnímu ztotožnění se se svým údělem - psychicky úkol nezvládne a po neúspěšném pokusu nechat se zabít při jedné z poprav končí v psychiatrické léčebně. (raroh)

(více)

Recenze (51)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Rusové vždy byli a budou agresivním národem lačnícím po krvi. Tudíž ta odporná zvěrstva, která se před divákem (s knedlíkem v krku) odehrávají mě ani nezaskočila. Celkem by mě zajímalo, jestli by tento film prošel současnou cenzurkou soudruha "všemocného" Vladimira. Odpovím si rovnou - nikoliv. Odporný film se zhruba tisícem prostřelených hlav, lidské krve a v ní se koupajících krys a obnažených mrtvých mužských i ženských! těl házených na valník bez sebemenšího respektu. Ale hlavně o pohledu do hlavy jednoho uvědomělého zmrdečka, jehož exekuční rozsudky, prováděné s rutinou konzumace vodky, přivedly do spárů šílenství. Film, při jehož sledování se člověk málem stydí, že je člověkem. Naštěstí nejsem Rusem. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Srubov je součástí Čeki, která má za úkol zlikvidovat nepřítele státu, strany, komunismu. Rozjetý stroj na zabíjení lidí se už nedá přibrzdit ani zastavit. Sám Srubov je přesvědčen, že revoluce a zabíjení musí tak být, aby se národ očistil. Jeho myšlení už je tak přesvědčeno, že zapomněl na soucit, strach, lásku. Na ničem jiném nezáleží, bolest musí provázet ušlechtilou cestu bolševismu. Revoluce tu není kvůli němu, ale on kvůli revoluci. Musí sloužit a denně systematicky popravovat lidi - je to tak dobře, tak to má být. Ztratil veškeré lidské chování. Kdo se jednou dostane do sklepa, tak ví, že už nikdy nevyjde živý. Srubov je svědkem masových poprav, ale je přesvědčen, že jedině tato cesta je správná. Přestává býti člověkem, ale strojem, ale i jeho se revoluce dotkne. Nikdo není nedotknutelný pro revoluci. Všichni se provinili svou existencí, chováním i myšlením. Trest smrti se stal spravedlností a očistou pro nevěřící, stal se novým náboženstvím. Individualita je nebezpečná a myšlení je tím největším prohřeškem. Ale lidskost se nedá potlačit, najdou se zde malé projevy u odsouzených i Čekistů: vtipy, hra s plechovkou, zpěv, křižování = to se nikdy nevymítí! Šílený proces prováděn bez citu, promyšleně, systematicky. Nikdo se neschová. ()

Reklama

nevermore 

všechny recenze uživatele

To Vám někdy jednou za čas vidíte film, který Vás svou surovostí i syrovostí tak odzbrojí, že se to nedá s ničím srovnat. Tohle je hodinu a půl dlouhé čistokrevné ryzí zlo a já se ptám, jestli může být něco horšího než komunistická totalita dotáhnutá do konce ve svém procesu. Ten Východ dělá divy. Jiná číše krve. Ba ne. To si s ničím nezavdá. 92% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Len pre silnejšie povahy. Komunizmus a prejavy moci v tej najhoršej podobe. Tento film ponúka dookola opakujúce sa hrôzy, akoby chcel u diváka dosiahnuť ten pocit rutiny, ktorú z toho popravčia čata očividne má. Práca ako práca. Sme svedkami množstva odsúdených na smrť ako nepriateľov revolúcie a ešte väčšieho počtu drsných popráv. Nahota popravených obetí surovosť týchto udalostí ešte umocňuje a odhadujem, že dobrá polovica filmu sú brutálne zábery popráv, nakladanie a odvážanie mŕtvol a čistenie popraviska. Niet tu miesto pre nejaké sympatie, poniektorým môže prísť zle, všetci do jedného sú to pravé komunistické svine. Nič krásneho na filme nehľadajte, tu ide iba o drsnú výpoveď a ukážku krutosti doby a ako píše uživateľ Big Bear na konci to treba spláchnuť pol litrom vodky...80%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Koukám že tady spousta lidí zase nezná pravá historická fakta, takže zde opět padají řečí o vině Sovětů a další podobné nesmysle, takže já jen dodám že příslušníci této odporné organizace byli vesměs židochazaři stejně jako později u NKVD. Pod jejich krvavými prackami zahynuly milióny Rusů – šlechta, inteligence i prostý lid. Židochazar nemá historii, ale pouze kriminalní rekord až do dnešních dnů! Naďa Savčenko měla pravdu když mluvila o "židácích' v souvislosti s děním na Ukrajině, prozřela a zaplatila, místo slibné kariéry skončila v base! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • V 10. minutě je vidět, že popravčí četa je vyzbrojena revolvery Nagan. Po salvě, při záběru z druhé strany, na dveře, k nimž jsou stavěni odsouzení, jsou ovšem vidět průstřely od brokových nábojů. (mikulin)

Reklama

Reklama