Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Co je na tom, že je někdo teplej, černej nebo zhulenej. Docela jsem se filmem pobavil a zamyslel nad svojí homofóbií a vlastně nejsem, jen mi to přijde divný. Každopádně lidi by si měli pomáhat i přes všechny předsudky a svoje nesouhlasné postoje, jako se právě ve filmu tepláci a lízačky postavili za horníky. Nicméně založeno na pravdivé události, jen mě mírně zaráží, že se to nezfilmovalo už daleko dříve. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Trošku klišoidní, ale jinak docela fajn filmeček o tom, že nejen být gej je oukej, ale že to v těch pohnutých letech thatcherovských měli jak homo tak horníci podobně složité, každý jinak. BBC točit špatné dobové filmy snad ani neumí, žel Pride jede v těžce zaběhnutých šablonách, ničím nepřekvapí, neurazí... což ale nemusí být nutně zle. Herectvo kategorie numero uno, soundtrack perfektní (hlavně ta mírně pozměněná verze Waterfall od Stone Roses), nálada chvíli, ehm, teploušká a chvíli zas mrazivá. Jen by to chtělo příště víc do hloubky- ano, pořád píšu o náladě a ději filmu :-) ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Okrem výbornej nálady mi tento film dal ešte aj nádej. Nádej, že aj to naše nezmyselné referendum zostane len akýmsi výkrikom do prázdna a že tak, ako u ľudí v Británii pred 30 rokmi zvíťazil zdravý rozum, tomu tak bude aj u nás. Síce je to o niečom inom, ale základ je rovnaký. Teda odložiť to zabehané a pohodlné čierno-biele videnie a skúsiť sa na chvíľu na svet a ľudí okolo seba dívať ružovými či v tomto prípade dúhovými okuliarmi. Napriek tomu, že si uvedomujem, že Pride nie je úplne dokonalý film a dalo by sa mu, kdečo vyčítať, v zmysle myšlienky že "každá žena je v srdci lesba" a preto, že bol pre mňa neskutočne dobre padnúcim balzamom, túto kritiku prenechám "povolanejším znalcom" filmu a histórie, ktorých je na tejto stránke neúrekom a udeľujem bez mihnutia oka 5*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ GAYOVÉ A LESBIČKY PODPORUJÍ HORNÍKY A JEJICH RODINY!…“ /// Režisér Matthew Warchus, je stejně jako scénárista Stephen Beresford, známej hlavně divadelnímu publiku a jejich (logický) spojení vedlo k převedení zdánlivě neuvěřitelného skutečného příběhu ve film, u kterého se všichni náramně bavěj. Od začátku se věnujeme vzniku uskupení velšských aktivistů LGBT, podporujících horníky neboli Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM). Příběh je vyprávěnej převážně z jejich pohledu. A vyprávění je to pohodový, svižný a hlavně vtipný. Scénář kombinuje vtip, politiku a historii, ale nezlehčuje témata, o kterých vypráví. Víc než o politiku jde o navazování přátelství a za srdce chytající projevy. Že stávka skončila neúspěchem, není tajemstvím. Film staví na tom, co všichni dosáhli. Na solidaritě, na spojení malých proti zvůli moci. V centru dění je nejmíň tucet postav. Celá komunita, pestře a dobře poskládaná. Téměř každej tady má nějakej problém, kterej se ovšem zbytečně nepitvá, ale svižně vyřeší. Většinou optimisticky. Možná jde vo to nejlepší anglicky suchý vyprávění, jaký jsem zažil, protože těm postavám naprosto věřím. Jsou to lidé, kteří tvoří historii. Tu historii, která dokázala rok po stávce díky hlasování Národního odborového svazu horníků, do stranického manifestu Labouristické strany včlenit práva gayů a leseb. Připomíná vítězství lidských vztahů nejen nad politickou ideologií a zdůrazňuje sílu takovejch obyčejnejch věcí, jako je solidarita. Navíc dokazuje, že jsme za 30 let udělali v právech homosexuálů velikej pokrok. Proto škodolibě očekávám reakce na fakt, že se filmová práva prodali i do homofobního Ruska. Ale třeba i tam zjistěj, že bejt stejně teplej, může bej dobrá prdel! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Nejsem rozhodnutej…(jestli bejt horník?... aha…). 3.) Thx za titule „perlovk“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Příjemné retro z 80. let podle skutečné události. Úsměvné i dojemné, kostýmně i hudebně vydařené. Nejdříve happy, ale postupně přituhovalo. Taky jsem se trochu obávala těch rudých praporů a sepnutých pěstí, ale ono to je v tom anglickém podání docela jiné :-) Dobré herecké výkony a lidský příběh určitě na zamyšlení. Tragikomické ladění filmů mám moc ráda, přijde mi většinou dost ze života, takže za mne spokojenost. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama