Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norma Rae žije se svými dětmi na jihu Spojených států a pracuje jako dělnice v přádelně bavlny. V továrně jsou pro dělníky tvrdé podmínky, musí pracovat za minimální mzdu a vše si nechat líbit. Až když přijede z New Yorku aktivní odborář a začne lidem tvrdit, že jestli chtějí mít vyšší životní úroveň, tak si ji musí vybojovat, začne být Norma aktivní a pomáhá vytvořit i v této továrně odbory. (MVanis)

(více)

Recenze (32)

classic 

všechny recenze uživatele

Na rovinu poviem,že som totálne vedľa z excelentného výkonu herečky Sally Field,ktorú poznám z niektorých snímkov,ale pôsobila na mňa nesympatickým dojmom,čo sa náhle zmenilo,a tento výkon považujem za niečo neuveriteľné. Norma pracuje v jednej pakárni,v ktorej požadujú čoraz väčšie normy bez odozvy na výplatných páskach zamestnancov,všetko sa rapídne zmení príchodom odborára z N.Y. Klasická pakárnička na spôsob textilných firmičiek,ktoré fungujú všade naokolo,kde si podmienky diktujú prisťahovalci,ktorí jednajú s ľudmi ako s handrami,to platí napr..v niektorých takýchto slovenských podnikoch(Enrico,Leoni...),ale s odborármi by v reáli dnes urobili veľké prd. V tomto prípade je to všetko vystavané na robotníčke Sally,ktorá má dve deti,býva u rodičov,chodí každý deň do pakárne,ale je rada,že tam je a stanú sa veci,ktoré zmenia situácie robošov k lepšiemu s intenzívnym bojom jednej ženy a jej mentora,ktorí pracujú na tom... Hneď na začiatku tituliek ma oslovil song ocenený Oscarom,ktorý decentne ukáže každodennú rutinu v práci,kde na scénu prichádza pôvabná Sally,ktorej do života vstúpi viacero prekvapení i žiaľu v kvalitnej réžii Martina Ritta,ktorý vie ako viesť hercov,herci tu robia presne to,čo by som videl hocikde inde v civilnom pojatí. Nečakal som,že uvidím vynikajúci poučný film,a tak som rád,keď sa môžem mýliť... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zláštně vedený film s několika silnými momenty. Zároven mi ale připadalo, že některé motivy divně promrhal. A vzhledem k tomu, že už na mě působil tim opravdu "starým" dojmem v negativním slova smyslu, přiklonil jsem se jen k průměrné známce. Herecky to bylo velmi slušný - Leibman docela sympaták. Tématika žel neni moc chytlavá, ikdyž bych řekl, že i v těch dnešních hyper, super by takovýhle zapálence potřebovali jako sůl :-) ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Norma Rae je přesně typ dramatu, jaký mám rád. Zajímavý námět ze života, dramatický průběh, občas sranda, občas smutek. Norma Rae je dělnice v městečku, kde jediným zaměstnavatelem místní textilka. Má dvě děti, smůlu na chlapy, žije v chudobě a ve firmě z nich dřou kůži. Díky odboráři z města se stává zapálenou bojovnicí a zároveň se s tím snaží skloubit rodinný život s novým manželem. Odborářské drama jsem nedávno viděl ze Stallonem z 30. let, tady to není v roce 1979 tak vyhrocené. Ale šéfové dělají naschvály, hází klacky pod nohy, zvýší práci a sníží mzdu... lidi navíc k odborům nemají důvěru a radši mlčí, aby nepřišli o práci. To co už je v USA nejspíše dávnou minulostí u nás funguje bohužel i o 44 let později. Sally Fieldová se z komedií přehrála do dramatických rolí naprosto famózním způsobem. Hraje obyčejnou, nijak intelektuální ženskou, která neví co životem, bojí se, ale stojí za správnou věcí. Když se postaví na stroj s cedulí Odbory a odmítá odejít, sesype se po zatčení nebo v noci probudí děti aby jim řekla o své minulosti, tak je úchvatné. Oscar zasloužený, je to opravdu lepší i než Bette Midler v Růži. Jediné co mě zamrzelo byl trošku otevřený konec. Silné 4*. PS: Oskarová písnička It Goes Like It Goes je nejslabší oskarový song 70. let, cajdák bez melodie kterým jsem 5 minut poté stihl zapomenout. Asi v roce 1979 nic lepšího nevzniklo. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Temperamentni textilni pracovnice a matka dvou deti Norma Rae (odzbrojujici a zaslouzene ocenena Sally Field) vezme sanci ovlivnit neunosne pracovni podminky do vlastnich rukou pomoci vytvoreni odboroveho svazu. I pres pocatecni komplikace a vedomi, ze je mozne ztratit mnoho, jde odhodlane za svym cilem. 80% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě je průměrný. ale The union is behind us, we shall not be moved / Just like a tree that's standing by the water / We shall not be moved. Zkrátka: odbory jsou za námi, nic s námi nepohne, nic nás nevytrhne z našich sociálních kořenů. A přitom úvahy o odborech jsou tak tristní, tak na vodě. Ohromný úspěch odborů za naší První republiky byl vystřídán posluhováním stranovládě a v současné době neexistují buď vůbec nebo jako zástěrka zaměstnavatelů pri překarizaci práce zaměstnanců. Odborářské nadšení Normy Rae je skutečně příkladné a věřím, že takoví jako ona a Reuben původní odboráři skutečně byli (a takoví našli i mezi socialisty a komunisty), ale teď je to jen trafika. - Nedá mi to, abych opět neuvedl příklad: před několika lety me pozval kamarád z vesnice na výlet do Německa a Holandska v kamionu. Byla to jedna z jeho pravidelných (s častými variacemi) týdenních cest. Samozřejmě jsem jako spolujezdec obdivoval pohodlí, vaření, sezení a spaní, méně už jeho měsíční plat, kolem padesáti tisíc. Při cestě jsem mu spočítal jeho skutečnou hodinovou mzdu spojenou navíc s velkým rizikem při provozu vozidla a vandrácký život bez záchytných sociálních bodů; také jsem mu vysvětlil, proč si jeho zaměstnavatel může každý rok koupit nový Mercedes, na němž on nemá žádný podíl. Bylo mu to jedno, hlavní bylo těch padesát litrů každý měsíčně. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama