Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (294)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poláci překvapili a natočili celkem syrový a realistický válečný film. Z hlediska historické pravdy nemám výtek a líbí se mi jak tu je pěkně zpracovaná historická realita a sice film ukazuje jak se nejenom na Poláky, ale i na nás všichni zvysoka vysrali a nechali nás tady chcípat, pak sem teda jakoby velký mocnosti vtrhli a jakoby vyhnali Němce, aby si nás mohli po válce pěkně rozdělit. Takže já říkám jak Fuck off Russia tak i Fuck off USA a pokud je dnes někdo nazývá osvoboditeli, tak dotyčnej nezná vlastní historii. Jinak akce velkolepá a brutální Jediný co mi vadí, že v tomhle duchu nebyl celej film a dají se zde vidět pokusy o jistou coolovost, akci ve stylu Matrixu, zpomalovačky a celkově pokus o přiblížení dnešní mládeži. Škoda, ale i tak jsem spokojen.70% ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Úvodom lacné, miestami pre-emotivované, ale vcelku nie až také, že by mi to doslova vadilo. Snímok ale drsný a pravdivo surový. Miestami som bol až prekvapený, čo sa týka krvy a efektov s ňou spojených! Bratov poľských mám rád, cením snahu a čo do toho obetovali. BTW vizual a efekty fakt na naše pomery top, preto trochu prižmúrim očko:)! Nazdar ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z filmu cítiť, ako chcel byť veľkolepý, a keď si dali na premiéru priviesť aj najväčšie plátno na svete a pustili to rovno na Národnom štadióne, tak je jasné, že tí tvorcovia si aj mysleli, že niečo veľkolepé stvorili. Až tak to ale nevyšlo. Hlavný hrdina je večne vyhúkaný. Vyhúkaný, keď zobačí slávnu Žofiu v Evinom rúchu, tak radšej utečie, hoci pri Žofii sa aj z nebinárneho stáva nekompromisný hetero inseminátor, ktorému ani Boris Kollár by nestačil. Vyhúkaný je aj, keď sa strieľa, lebo však mu zabudli povedať, že je druhá svetová. Celkovo filmom voľne prechádza duch jeho vyhúkanosti a podozrenie na vysokú dávku sedatív je veľký. No a potom tá realita povstania. Na jednej strane streľba a zbytočne zmarené mladé životy, na strane druhej ich opíjanie sa a sny o romantickej budúcnosti, čo asi nejde veľmi dokopy, keď dobrovoľne ideš na miesta s pravdepodobnosťou úmrtia vyššou než pri napojení na pľúcnu ventiláciu počas covidu. Ak šlo o pokus ukázať lásku počas vojny, tak to bolo nedokonalé po oboch stránkach a celkovo to vyšlo ako dielo, ktorému niečo chýba. Akoby Pianista bez nosa. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tak takový audiovizuální nářez bych od polské kinematografie nečekal. Miasto 44 rozhodně není klasický "zaprděný" válečný film plný patosu a slz. Tedy on už ten film ze své podstaty (válka, smrt, strach a tak) takový je, ale je dost výrazně šmrncnutý moderními klipovitými sekvencemi a efektními až artovými zpomalovačkami. Člověk by si pomyslel, že tyhle zdánlivě laciné triky budou působit směšně, ale opak je pravdou. Využity jsou šikovně, nejsou prvoplánové (klaustrofobická část v kanálech například) a vždycky mají svůj účel. Audiovizuálu a způsobu nasnímání není prakticky co vytknout, film se v tomhle ohledu může směle rovnat tříáčkovým americkým blockbusterům. Na druhý pohled je Miasto 44 film až nečekaně realistický a ukazuje válku hodně krvavě a špinavě, byť samotná akce je samozřejmě dost přepálená a nahuštěná tak, aby se neustále něco dělo. V rámci náročných válečných snímků svěží vítr. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce poľské veľdielo. Doposiaľ zatiaľ pre mňa samozrejme neznámi poľskí herci podali skvelé výkony hodné hollywoodskych hviezd a rád by som si pozrel aj iné filmy v ktorých niektorí z nich hrali. Celkové hodnotenie tu na ČSFD nič moc extra, ale tento film rozhodne nieje nejaký len tak na rýchlo natočený ale akoby sa Poliaci snažili nakrútiť nejaký pamätný film, ktorý sa pustí vždy v ich domácnostiach napríklad na výročie dňa konca vojny. Poviete si, že ste videli strašne veľa vojnových filmov a tento vás nemôže prekvapiť, ale mýlite sa. Nemyslím si že ste niekedy predtým videli vo filme napríklad krvavý dážď alebo tak brutálne zabíjanie postáv, ktoré možno ani nedovŕšili 10 rokov. Rozhodne tento film odporúčam a ak by to aj nebola vaša šálka kávy, určite si na konci filmu nepoviete, že to bola strata času. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu pracovalo přes 3 000 komparzistů a bylo použito 5 000 tun trosek, díky nimž tvůrci znovu vytvořili Varšavu zničenou válkou. (ČSFD)
  • Castingy na film sa robili v šiestich mestách po celom Poľsku (v Suwałkách, Białystoku, Lubline, Krakove, Vroclavi a Varšave) od decembra 2012 do marca 2013 a prihlásilo sa na nich 7000 ľudí. (Arsenal83)
  • 30. júla 2014 bol film oficiálne uvedený na Národnom štadióne vo Varšave pred 15 000 divákmi na najväčšom plátne sveta dovezenom z USA. (Arsenal83)

Reklama

Reklama