Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (294)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo se říká, že "není všechno zlato, co se třpytí". Poláci dokážou natočit filmy na nejvyšší úrovni, o tom jsme se za poslední dobu mohli přesvědčit už mnohokrát. Ovšem Město 44 mezi ně tak nějak nepatří, i když se tváří jako velkofilm. Připomíná mi to trochu Bondarčukův nový Stalingrad, ale s tím rozdílem, že tady je to spíš milostné drama na pozadí historické události. V tom bych až tak velký problém ještě neviděl. Na to, že film má přes dvě hodiny, jsem si nedokázal udělat žádný vztah k hlavním postavám. Film se proto převaloval z jedné scény do druhé, ale tak nějak nezáživně. Navíc některé scény jsou dost stupidní a ve celém kontextu vypadají jako pěst na oko. Zato technická stránka, která u válečných filmů hraje důležitou roli, nezklamala. Všechny ty výbuchy a celkový pohled na Varšavu je monumentální. Plus také za poměrně dokonalou repliku tanku Panther. Chápu, že je Město 44 natočeno tak, aby oslovilo potencionálně i mladší publikum, kde zřejmě i uspěje, ale u mě bohužel více převládá zklamání. A je to škoda, protože jsem se na film strašně těšil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že sa jedná o varšavské povstanie na sklonku druhej vojny, čo zrejme nie je najstraktívnejšia látka pre mladých, film je natočený sposobom, ktorý by sa mohol páčiť mladým divákom. Obsahuje spomalené zábery, šikmé uhly kamery, letiace guľky výbuchy a iné posobivé efekty. Bohužiaľ, aj nedotiahnuté scény, či vzťahy medzi protagonistami. Nuda tu však nehrozí, napriek minutáži má príbeh svižné tempo a nikto sa rozhodne nudiť nebude. ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velký světový film. Ani za mák nic prostého a obyčejného. Velmi mě to po rozpačitých ohlasech překvapilo! Dramaturgie a výprava scén naprosto topová. Zrujnovaná města, špina, prach, zkáza a strach na každém metru. Prostě válka v nejsyrovější podobě a celé je to naprosto skvěle odpracované po všech směrech. Herecky smekám. Kamerové nálety a několik velkých scén mi opravdu zatlo tipec! Pravda, první slowmotion je naprosto nevkusný a dubstepová část vůbec nesedí celému konceptu, ale jsem ochoten to tolerovat (obdiv za tu odvahu to vůbec risknout takhle modernizovat), protože je to naprosto bezchybně vystavěné s absencí hluchých míst. Přítomnost holek v odboji v plné polní také zvedá status a jakousi reálnost. Samotný milostný trojúhelník se průběhem filmu vyvýjí a formuje zcela přirozeně bez jakéhokoliv náznaku přeemotivovanosti, nebo přehnanosti. Takže jsme všem všechno věřil a v závěru mě bylo několika postav fakt ku*evsky líto, protže jsem nečekal, že až tak krutě můžou dopadnout. Jsem naprosto spokojený a říkám, že mě tohle bavilo a kus víc jak včera viděný Americký sniper. 4,5* ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Je to krutý, drsný, nekompromisní, krví zbrocený. Tu ruka, tam noha, jinde střílí do dětí či žen. Kusy lidský těl tu padají i z nebe! Když ale nic z toho není schopno vyvolat emoce žádnýho typu (smutek, strach, šok, hrůza ani filmové nadšení), načež divák sleduje slow-motion hlavního hrdiny za doprovodu rock 'n' rollu nebo rovnou dubstepu, bez toho aniž by ten váš hloupej výraz zalil pocit nadsázky (což byl zřejmě i nepovedený záměr), je to prostě průser. Protože když chce člověk téma podobných událostí nějak odlehčit, musí mít na nadsázce postavenej celej film (Když to tak neni a do určitý části strhujícího filmu vrazíte slowmo s moderní hudbou, dojde k vytržení z dosavadního zážitku, kdy po skočení scény musíte začínat od nuly. Tarantino to ví). Těch pár samoúčelnejch slow záběrů to ze tří hvězd nevytáhne ani s tím, že jinak to vlastně vůbec nebylo špatný. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana po Polsku - jen zatímco Spielberg dokázal film dojebávat posledních 5 minut, poláci to zvládají průběžně v první cca hodině. Právě v té jim nejvíc hapruje vyprávění a viditelně ne zrovna špičkoví herci, právě tam nejvíc vadí kýčovitost a naivita (a obzvlášť schopnosti těch herců, modelových hezounů). S přibývající stopáží, množstvím krve na plátně a depresivní beznadějnosti všeho ale atmosféra stoupá do nečekaných výšin, obzvlášť když příběh už se pak soustředí jen na bezcílné putování jedné zlomené postavy. Film pak jen tu a tam trochu srazí jen bizarní pokusy o klipařinu v expresivním stylu - Bayovské slow-mo záběry bojové vřavy a drtivě realistického válečného pekla autorům jdou o poznání lépe. A samozřejmě - je to větší filmařina, než jaké kdy byli schopní Češi. 8/10 ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Sběr materiálů trval přes osm let, přičemž tyto dokumenty se skládaly z rozhovorů autora s žijícími pamětníky povstání, dále analýzou zvukových nahrávek z archívu Muzea Varšavského povstání a dále materiálů z filmových kronik ze srpna roku 1944. (majky19)
  • České postprodukční studio UPP pro film vytvořilo více než 420 trikových záběrů. Od retuší současných prvků, až po kompletní vytvoření částí města ve 3D. (tomeek)
  • 30. júla 2014 bol film oficiálne uvedený na Národnom štadióne vo Varšave pred 15 000 divákmi na najväčšom plátne sveta dovezenom z USA. (Arsenal83)

Reklama

Reklama