Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Niekoľko rôznorodých ľudí, bez ohľadu na vek, pohlavie, národnosť, farbu pleti, povolanie či zdravotný stav, sa ocitá v tmavej miestnosti, kde každý jeden z nich stojí v malom červenom kruhu. Uprostred kruhov z podlahy vychádza zvláštny stroj, ktorý vydáva podivné zvuky a šľahajú z neho elektrické prúdy. Koho zasiahne, ten ihneď umiera. Nikto nechápe, nikto ani len netuší, prečo a z akých dôvodov s nimi niekto hrá túto podivnú, krutú hru. Systém je pritom jednoduchý. Vyžaduje "iba" to, aby si prítomní vybrali spomedzi seba jedného, koho stroj zabije. (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Začínající tvůrci Aaron Hanna Mrio Miscione rozhodně našli dobrou cestu k vytvoření dobrého minimalistického sci-fi, vydali se dobrým směrem, ale nedošli imho úplně do cíle. Circle má fajn nápad - podobné věci už se v různých jiných provedeních daly vidět i jinde, ale přímo takhle nastavenou dialogovku si nevybavuju. Circle leccos říká o lidské nátuře, občas hezky vypíchne vybrané lidské předsudky a způsoby uvažování, nebo se o to alespoň snaží. Trochu problém mám totiž s uvěřitelností - již od začátku film působí, jako kdybychom sledovali spíše postavy divadelní hry, s nimiž si tvůrci pohybují dle vlastního rozhodnutí, než živoucí skutečné charaktery. Mluví zkrátka tak, aby to dějově jelo, právě na úkor přesvědčivosti. Škoda, v jádru má ten námět na víc. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Představte si, že pro vás někdo chystá obrovské překvapení, dlouho vás napíná, myslím jako fakt dlouho, ne jako já teď, takže musíte snášet dlouhé minuty, ne-li hodiny jeho sáhodlouhý monolog, a pak vám tato osoba předá ono překvapení, které celou tu dobu držela před sebou okázale zabalené ve velikánské krabici................................. A to je konec, chápete? Ta krabice je prostě prázdná, do prdele! ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Kdybych nečetl Merleho knihu Madrapur a neznal nic o asijském pojetí života a smrti v kruhu, resp. spirále, tak si možná řeknu, že jsou tvůrci krapet originální. Jenže oni to pojali jako všehochuť, jako dort pejska s kočičkou, a nacpali sem úplně vše: téma rasismu, nezaměstnaných, uprchlíků, bezdomovců, bankéřů, tělesně postižených, LGBTQ+, a dokonce na skutečně malou chvilku dojde na kněze, ale věroučné názory se tvůrcům moc do krámu nehodily, tak se této postavy co nejrychleji zbavili. Při tom množství témat se ale všeho dotknou jen povrchně a lacině, neřku-li bulvárně, takže zůstává pachuť nakousnutého, a nedořečeného a nedomyšleného. Samotný film se pak láme na několik částí, kdy první třetina je paralela a podobenství o světě, v němž žijeme a nikdy nevíme, kdy na nás přijde řada, druhá třetina je o pokusu o spolupráci a třetí třetina o tom, jak se lidé staví proti sobě. Jenže - to by nesměl celý film stát na soutěži a studiu typu nováckých vyřazovacích soutěží („jste nejhorší, máte padáka“), kde vlastně všichni vědí, že zbude jen jeden. Takže by VŠICHNI taktizovali, ne jenom jeden, a na nějaké citečky by si nehráli. Jinak konec mne velmi zklamal. Také - jako někteří uživatelé, co psali komentář přede mnou - jsem čekal, že ti lidé skutečně mrtví nebudou a jde o test o toho nejhoršího, který pak bude eliminován jediný. A ta poslední scéna, kde přeživší jde a čumí s ostatními - kde malý hlouček tvoří většina těhotných žen a dětí, jen sem tam nějaký chlap - na talíř, ta měla jakou vypovídací hodnotu? Že to stejně stálo za prd, nebo co? Přeceněné snahy, povrchní kydy a zevšeobecňování, naprosté vyloučení víry (v USA se k víře hlásí nadpoloviční většina obyvatel), to je tak na hodnocení za jednu hvězdu nebo slaboučké dvě, pokud film někoho donutí se o lehoulince naznačenou problematiku podívat blíž a z více úhlů pohledu. Vlčí bouda, i když pro děti, tole téma dokázala zvládnout daleko, daleko líp. ... SPOILER SPOILER Jo a - co to děcko v břiše, kurnik? Celou dobu nehlasovalo a najednou jo? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vtipná myšlenka, že i mimozemšťané mají svého Survivora, kde soutěžící neopouští soutěž zhasnutím pochodně moderátorem Jeffem a ztrátou šance na peněžní výhru, nýbrž ztrátou života po zásahu nepříliš dobře udělaným bleskem. Není proto divu, že spousta úmrtí proběhne mimo kameru. Film pravděpodobně mohl vzniknout s relativně malým rozpočtem, kde stačilo sehnat několik bezdomovců a potulných herců, kdy u spousty z nich nebylo vůbec nutné, aby cokoli říkali nebo dělali. Proto mě překvapuje, že se této šance stát se velkým hercem nezúčastnil doktor filosofie Ivan Bartoš v rámci nějaké své zvrácené a lživé kampaně. Odhaduji, že hlavně proto, že by mu jakožto neokomunistovi nevyhovoval demokratický systém voleb, který je uznávaný dokonce i za hranicemi naší malebné planety. Snímek má jinak opravdu shodný průběh jako americká soutěž. Připomíná to kmenovou radu, kde soutěž nejdříve opouštějí nepotřební, ti špatní, až nakonec dojde na rozdělení na týmy a hru s čísly. Totálně mě zklamal jen ubohý a snadno prokouknutelný závěr, na který by nenaletělo ani mongoloidní dítě a ani těhotná žena, se kterou házejí emoce. Bylo to ubohé zakončení do té doby smysl dávající psychologické hry. Naopak za docela cool rozuzlení zase něco málo filmu přidávám. [75 %] ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pro mě určitě velké a velmi milé překvapení z takto nenápadného, nezávislého žánrového filmu. Už déle jsem neviděl žádný film, který by byl takhle napínavý, strhující plynule od začátku do konce a ačkoliv se nepovažuji za fanouška horrorů, díky skvěle rozpracovanému nápadu a silně úderné atmosféře jsem si tento film užil hodně. Navíc občas jsem si fakt připadal, jakobych se sám ocitl uprostřed prokletého červeného kruhu, z něhož nelze jen tak uniknout (...a pokud ano, tak jedině smrtí?). I psychologie většiny postav tu na horrorový žánr funguje nebývale dobře a uprostřed mysteriózní hraniční situace s jediným možným východiskem v podobě neodvratné skupinové volby následujících obětí, případně oběti sebe samého, vyplouvají na povrch nejrůznější charaktery a střetávají se zde reakce, jež lze většinou i navzdory té různosti a osobním (ne)sympatiím k daným postavám plně pochopit. Film mě od začátku nepustil a v jeho průběhu mě často během určitých scén nutil uvažovat nejen nad tím, co tu vše dříve ze stran jednotlivých lidí padlo, ale rovněž nad závažným a širokým morálním dilematem, který tento film (podle mě) dost trefným (a též atraktivním) způsobem rozehrává. Nejedna scéna mi dokázala na čas zamotat hlavu zamýšlením, jak bych asi zachoval v této situaci já nebo jaké řešení bych možná viděl jako to nejvhodnější... ačkoliv jednoznačná správná odpověď nikdy neexistuje. Poněkud mě zklamal odbitý závěr, který nám sice v rámci mysteriózní linky něco posledními záběry osvětluje, ale zároveň budí v divákovi spíše další otázky v rámci zápletky. Případné další výtky, které bych možná měl, ale nevnímám jako podstatné, spokojen jsem byl s ohledem na celkový zážitek a kvalitně vystavěný scénář hodně, a nebál bych se Circle označit za jeden z nejlepších existenciálních sci-fi horrorů, jaké jsem viděl. Jen mě vzhledem k tomu, kolik horrorových fanoušků na ČSFD pobývá, překvapuje to ukrutně nízké hodnocení, na základě kterého by jeden čekal podřadný céčkový škvár, čímž však naštěstí podle mě Circle není... [85%] ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 28. května 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Seattlu. (BMW12)

Reklama

Reklama