Reklama

Reklama

Lekce

Trailer

Obsahy(1)

Naděžda pracuje jako učitelka na malém bulharském městě. Je nespokojená v práci i ve svém osobním životě. Když ve škole dojde k drobné krádeži, rozhodně se svým žákům dát malou lekci z morálky, v níž sama neotřesitelně věří. Její víru ale podrobí tvrdému testu dluh nezodpovědného manžela, který Naděždinu existenci změní v houževnatý zápas s jediným cílem – zachránit rodinu. Překážky jsou ale tak velké, že k jejich překonání bude nejspíš nutné morálku upozadit. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bulhaři, navíc ještě v řecké koprodukci, ukazují, že jsou schopni natočit snímek, který bude docela chytrý, ale přitom civilní. Popravdě jsem si myslel, že to bude celkově ještě víc vyhrocené, že to bude ještě zajímavější, ale nakonec se pořád jedná o snímek s velmi dobrým nápadem, který je dobře natočený. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Silné lidské drama a vynikající výkon Margity Goshevy, dvorní herečky této velmi nadějné režisérské dvojice, jež svůj styl doladila do dokonalosti svým dalším počinem, společně vytváří výbornou atmosféru o které se nám, až na malé výjimky, může v naší kinematografii jen zdát. Inspirativní příběh o vnitřní síle křehké ženy, která odmítá padnout na dno se skloněnou hlavou, i když kvůli tomu musí sama sobě udělit nepříjemnou morální lekci. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bulhaři servírují poměrně silný šálek kávičky. Do situace ve který byla hlavní hrdinka bych se teda dostal nechtěl. Kde až jsou hranice zoufalství nám tento snímek neukáže, ale docela přesně ukazuje, co nás vede k nim kráčet a někdy i když by si člověk moc, moc přál zastavit a k těm hranicím nejít, tak nemůže. Ach ten život někdy přihraje do života fakt blbý karty a pak je to teda hotovej čardáš to uhrát. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, ako dvaja scenáristi pracovali v Lekcii na dramaturgii. Hrdinka niečo urobí, alebo to urobí niekto iný, vyvolá to nejakú reakciu, alebo sa niečo proste poserie, alebo niekto reaguje inak, ako ona očakáva. A musí zase nejako reagovať. Áno, je to jasná štruktúra príčin a následkov, ale má to za následok, že vás príbeh drží prikovaných v sedačke kina. Nehovorím, že sa Nadežda nechová občas ako blb, ale je to spôsobené najmä závažnosťou situácie a nevyhnuteľnosťou reagovať okamžite. Ak je priebeh deja občas predvídateľný, tak nejakú polhodinu pred koncom som takýto záver určite neočakával. Po istom momente ale bol zrejmý. Film, ktorý by sa mal dostať do širšej distribúcie, je maximálne zrozumiteľný a nám, postkomunistickým krajinám, až nepríjemne blízky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tu perfektne sedí "za málo peňazí veľa muziky". Film stál len necelých 14 000 dolárov, čo pri iných nestačí ani na zaplatenie jedného dňa hlavnému hercovi. A predsa sme tu dostali veľmi veľa. Silný príbeh, ani moment nudy, všetko to rýchlo plynie, prídu situácie, kedy sa skoro naštvete, inde súcitíte a podvedome držíte hlavnej hrdinke palce. A Nadežda sa tu musí v prekérnej životnej situácii potýkať s morálnymi dilemami aj niekoľkokrát za deň. Film je intenzívny a vlastne aj znepokojujúci, pretože určite odkazuje aj na bežné bulharské reálie. Najviac ma pobavil výrok majiteľa záložne, odporného úžerníka: "Keby neexistovali nepredvídateľné okolnosti, zdochol by som od hladu." ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Vo filme nie je použitá žiadna hudba. (giaruj)

Reklama

Reklama