Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné na oddych a relax, no nečakajte nič viac... Dejová linka síce nebola žiadne terno, no aspoň nenudila a dokonca ponúkla aj pár lepších a napínavejších scénok, len škoda, že väčšina z nich bola utopená v čiernote, preto o nejakej lepšej a súvislejšej, survivalovej atmosfére nemôže byť ani reči. Našťastie Chris Pine mi tu nešiel tak na nervy ako obvykle, preto myslím, že to na ten priemer vydá. 60/100 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako příběh to asi zfilmování hodný je, ale takto impotentně jsem si to teda nepředstavoval. Tuna tmavýho digitálního bordelu pokřížená se statikama, kteří točí vším možným. Jako nic moc. Fakticky to přesný celkem je, ale kdejakej půlhodinovej dokument s autentickýma fotkama poslouží líp než tento pokus o survival. 60% ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Semiautistický Kryštof Borovice má tak hnusnou starou, že se raději vrhá na riskantní mise do rozbouřeného moře, než aby na ni musel doma čumět. U rektorvoucí seznamovací scény, kdy se ta obluda za zvuků holyúdských famfár poprvé okázale otočí xichtem do kamery a Kryštof, místo aby okamžitě hodil kosu, na ní udělá zamilované kudrnaté oči, mi nejdříve úlekem zaskočil máršmelous, načež jsem si smíchy poprskal televizi rozžvýkaným popkornem. Ale když jste otrlý, zádumčivý nantuketský rybář, asi je to měkčí a méně chlupaté než Novofundlanďan a tolik toho nesežere. Jinak typický patos a kýč Mikyho klubíku. Počasí na piču, hrdinný pobřežní strážce, láska, hrdinný strojník, zase láska, drsní, ale spravedliví správní chlapi, pořád láska, polepšený ustrašený tankerový přizdisráč, kterému drsní, ale spravedliví správní chlapi drsně, ale spravedlivě ukázali správný chlapský směr, tklivý molový orchestr, ještě trocha lásky, vlny jako kráva, klemra jako prase, nepodchladitelný hrdinný pobřežní strážce a nezlomný hrdinný strojník se po mnohých útrapách konečně setkávají, vrhajíce na sebe drsné, ale spravedlivé pohledy plné tichého chlapského respektu, tklivý molový orchestr dvě a láska vrcholí v mohutném kresčendu zubokazného hepyendu. Nejedna rozteklá osamělá padesátka u toho bude v bizarně oplzlém, o číslo menším růžovém županu samým napětím mačkat kočku a marně snít o tom, jak se jí ten štramácký oficír Erich Báňa snaží prokopat tvarohovými záhyby krabatých stehen k mrtvé rybě. Na druhé straně je to však hezky udělané, dramaticky dobře zvládnuté, a když vypnete indikátor nevkusu, vcelku svižně to odsejpá. Prostě takový Bílý tanker aneb V srdci moře bez nasraného kytovce. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

"To bylo strašidelnější než kdejaký horor!" Prohlásila po závěrečných titulcích jedna z divaček v kině. A měla pravdu. Jestli něco tenhle film dokáže, tak je to vtáhnutí vás na rozbouřené zimní moře, kde nezmůžete nic víc, než tajit dech. A uvědomíte-li si, že jde o zfilmování skutečného příběhu, tenhle pocit se ve vás ještě umocní. Velmi dobře utracených $11! ( RealD 3D) ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost v podobě solidně odvedeného technického řemesla, kterou sráží především nerozhodnost, čím má film vlastně být, v druhé fázi drásají oči špatně podaná postavy, jak z psané i hrané podoby. Nápis v titulcích "true story" a několik původních fotografií, přeci jenom lehce obměkčí na ten průměr. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Když Miriam (Holliday Grainger) přijede na základnu pobřežní stráže, aby si promluvila s velícím důstojníkem Danielem Cluffem (Eric Bana), venku hustě sněží. Když ale ze základy odchází, můžeme si všimout předního skla na autě, se kterým přijela, že je čisté a nezasněžené. (Patrik256)
  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)
  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)

Reklama

Reklama