Reklama

Reklama

Píše se rok 1942 a v okupované Varšavě dojde k brutální vraždě polské prostitutky, která byla německou agentkou. Svědek, muž z domu, kde k vraždě došlo, slyšel odcházet muže a zahlédl německou generálskou uniformu. Major Grau z německé rozvědky chce vraha vypátrat. Ve Varšavě v té době působí tři generálové. Generál Kahleberge, který nemá čas na soukromý život, ale občas se chová tajuplně a někam zmizí. Dalším je generál von Seidlitz-Gabler, který si užívá života s dámičkami, je velmi opatrný a vždy se přikloní k té straně, která má navrch. Posledním podezřelým je generál Tanz, německý hrdina od Leningradu, který byl poslán do Varšavy, aby se vypořádal s polským odbojem. Tanz působí především jako dokonalý voják plnící rozkazy, ale říká se o něm, že je šílenec a libuje si v zabíjení. Ani jeden z nich nemá na večer vraždy alibi a všichni se snaží Grauovi vyhýbat. Když se Grau přiblíží k rozuzlení případu, je z popudu generála Kahlebergea povýšen a přeložen do Paříže. (TV Prima)

(více)

Recenze (63)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že od Noci generálů jsem čekal něco víc. U Lawrence s pekelnou stopáží se kombinace O'Toole - Sharif vyvedla, tak jsem čekal něco podobně originálního i nyní (pominu-li ironii, že egypťan hraje nacistickýho důstojníka), ale ve finále tam Sharif zas až tak moc není a film je podle mýho příliš natahovanej. Film vykreslující trio generálů na pozadí událostí kolem 20. července a prolínající se s vraždou prostitutek byl tak trochu mišmaš; ten kriminální případ vlastně skoro vůbec podstatou filmu nebyl - naopak to bylo hlavně o těch generálech (jejich charakterech) a atentátu na Hitlera, jenom se na začátek a na konec filmu líply nějaký vraždy a pár minut s Omarem Sharifem. Generál Tanz vykreslený Peterem O'Toolem byl docela dobře psycho, celou dobu člověk netuší, co udělá ani co si myslí, a Tom Courtenay v roli Hartmanna zpočátku působí jako pussyna, ale pak mu divák ve finále docela i fandí. Celkově ale film nemá moc velký spád, historický skoky mu moc neprospívají a finále působí jako by bylo spíchnutý horkou jehlou. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Mrazivý thriller se skvěle budovanou atmosférou, od kterého jsem se i přes jeho značnou stopáž, nemohl odtrhnout. Úžasná herecká příležitost pro žulového Petera ztvárňujícího nad míru přesvědčivě sadistického německého generála a okouzlujícího Omara a téměř nenápadného Philippa, kteří během událostí okolo atentátu na Hitlera v roce 1944 vyšetřují brutální vraždy prostitutek. Propojení historických událostí s kriminální fikcí je osvěžující ozvláštnění. Napětí se stupňuje téměř až k neunesení... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Dobre vedieť, že uprostred vojnového besnenia sa nájdu ľudia v rámci armády nasiaknutej nenávistnou ideológiou, a valcujúcej nepriateľa na všetkých frontoch všakovakými spôsobmi, ktorým záleží na tom, aby príslušníci tejto armády nepáchali prosté zločiny. Nech majú akúkoľvek hodnosť. Pretože vyšetrovanie trestných činov uniformovanej generality je náročné aj v čase mieru. Poznámka: Prkenno-kožený výraz predstaviteľa generála Tanza (Peter O´Toole) nemá chybu. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování vraždy na pozadí války. Film plný neskutečného obsazení, který nenuceně mísí válečné události a vyšetřování vražd. Sice mě trochu překvapilo, že Omar Sharif hraje se svou vyzáží důstojníka německé armády, ale budiž. Možná kdyby se Litvak více zaměřil na vyšetřování a méně na večírky pohlavárů, bylo by to lepší. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Poněkud zváštní slepenec detektivky (vyšetřování vraždy) a válečného filmu s namícháním spiknutí generálů (atentát na Hitlera), které bylo asi nutné, aby nastal v ději jakýsi přelom, což působí dost násilně. Film je na tu zápletku zbytečně dlouhý a plejáda výborných herců jen těžko mohla film nějak významněji pozvednout. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama