Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $7,857,741Tržby Celosvetovo $12,173,423▐ Zaujímavá etapa z Hollywoodu, keď sa išlo po krku komunistom. Niekdajší ospevovaný scenáristi dostávajú útrum, je pozoruhodné ako sa s tým vysporiadajú. Určite strhujúce udalosti, herecky zvládnuté, hlavne Cranston fajn, dramatizácia v norme, je to podané skôr v takom ľahšom podtóne, čo je pod taktovkou skôr komediálneho režiséra Jay Roacha očakávané, zvládol to. /70%/ ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Z kterého scénáře, ke kterému filmu, je jeho závěrečná oskarová řeč? Donald Trumbo byl komunista, a zřejmě také "předčasný antifašista" (odpůrce fašismu před prosincem 1941); Jiří Voskovec za to rok seděl na Ellis Islandu (antioskar ještě za "Svět patří nám"). Donald Trumbo byl americkým disidentem; od českých disidentů se liší především nezměrným provozním kapitálem a z toho vyplývající manévrovací schopností. Výbor pro neamerickou činnost byl samozřejmě politický účelový nástroj - podobně jako připravující se výbor pro nečeskou činnost. Být na "černé listině" znamenalo (a film to patřičně ukazuje) především omezení možnosti profesního úspěchu a následných příjmů. Donald Trumbo - Václav Havel Hollywoodu... Samozřejmě odmítám každý režim (vláda, strana, manželství), který je založen na snižování, šikanování či jiné pronásledovaní jednotlivce. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Parádní žívotopisný film, zabývající se osudy obětí jedné z nejhanebnějších afér USA. Honba za údajnými komunisty v 50. letech způsobila neštěstí a tragédie v tisíci amerických rodinách. Jednou z nich byla i rodina snad nejslavnějšího scénáristy Hollywoodu Daltona Trumba. Film se bude líbit zejména filmových fanouškům a znalcům děl jako je např. Spartakus, Prázdniny v Římě, Johnny si vzal pušku, Motýlek a dalších. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně informačně výživný materiál, nicméně výsledek mohl být lepší. Úvodních 40 minut dávala velkou naději, že by příběh mohl být ještě silnější. Škoda návratu z vězení a následného utlumení dramatičnosti. Cením si nicméně faktu, že jsem se o Hollywoodu leccos dozvěděl, o tom že komunisté ve "svobodné" Americe prožívali své horké chvilky podobně jako u nás kapitalisté jsem věděl. Bryan Cranston pozoruhodný výkon a zasloužené nominace. 70% ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston vyměnil výrobnu drog za vanu, doutník a desítky listů, aby se svým scénáristickým umem podráždil Hollywood. Opravdu komplexní, životopisný film - jež se neštítí interpretovat i temné chvilky ze života Trumba a jeho pěkné rodinky. Není to na plné hodnocení, ale o Hollywoodu si myslím svoje a hlavně kvůli osobnosti Trumba, s tim hodnocením nebudu váhat. Funguje i dobová atmosféra filmu, interiéry, karoserie aut, užíval jsem si aj to neutichající napětí mezi utlačovanýma a všemocnýma. Jen mi některé časové linky přišli moc osekané (hlavně vězení) a hudba mi přišla úplně nevýrazná. Závěrečný proslov mě úplně dojal a přišlo mi to ideálně zakončené. Hlavně z Bryana jde masivní respekt, dokáže si omotat diváka, jako Kevin Spacey. John Goodman si však pro sebe nechal tu nejlepší scénu s pálkou - "Jediný co chci, tak prachy, koks a děvky!!!!" mno a po všech stránkách je film řemeslně, špičkově odveden. Tenhle žánr nevyhledávám, na druhou stranu bych s tim začít měl. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)
  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama