Reklama

Reklama

Moje romské děti

(TV film)
  • Slovensko Moje rómske deti

Obsahy(1)

Příběh odvahy a lásky z romských osad. Televizní verze filmu Všechny moje děti, který se stal na Slovensku nejnavštěvovanějším dokumentárním filmem všech dob. Ústřední postavou filmu je charismatický farář Marián Kuffa. Ve filmu ho ale divák vidí spíše v zašpiněných montérkách a sleduje drama mise do prostředí bídy a beznaděje v zapomenutých romských osadách. Místo kázání se Kuffa snaží strhnout Romy vlastním příkladem a lidským zájmem. Pomáhají mu bývalí kriminálníci a alkoholici z komunity, kterou před 25 lety založil v podtatranské obci Žakovce. Film šokujícím způsobem odkrývá problémy, s nimiž romská komunita zápasí. Divák se zatajeným dechem sleduje dramatické mikropříběhy Romů a sisyfovský boj Kuffy s drsnou realitou: chce, aby „jeho děti" znovuobjevily své schopnosti, lidskou důstojnost, naučily se nezávidět si a pomáhat jeden druhému. Podaří se mu to? (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

Chatrče špína odpadky. Nevraživost krádeže osočování handrkování. Chlapi, před kterýmiž bych prchla. Ženy, jímž bych se vyhnula. Chlapák v montérkách pohybující se mezi tím vším... Drsní chlapi chápající se práce a zvelebující svůj domov. Sousedská výpomoc. Pracovitost a lenost. Přemáhání a snaha. Semknutí v hudbě a tanci. Radost i bolest. A ten chlapík s každým novým kladivem přináší zároveň i novou a novou šanci pro každého, kdo se jí chce chopit. Je blázen. Blázen Boží. Ježkovi oči - nechce snad, bych jej následovala?! To ne. Může mne však povzbudit k hledání dobra v druhém a měnit svůj pohled na něj. I kdyby dobra byla jen špetička. Někdy je to dost fuška a obávám se, že u Putina pohořím. Co spolupracovník, soused, syn, manžel...?... * „Kdybych nevěřil, že se stanou lepšími, nikdy bych tam nešel. A kdybych nevěřil, že se tito lidé - bývalí kriminálníci, vrazi, prostitutky - nestanou lepšími, tak bych jim nepomáhal. Nemám jistotu. MÁM NADĚJI. Naději, že se stanou lepšími. Jestli se všichni stanou lepšími? Ani v nemocnici nevyléčíš všechny.“ „Projev lásky, založený na oběti – jinak to nebude fungovat.“ Marián Kuffa - kněz. Videošotek v Deníčku. ()

mala.megi 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument - ne o Romech, ti jsou, jací jsou a všichni to víme - ale o panu faráři Kuffovi. To je naprosto úžasný člověk a obrovská osobnost s obrovskou vnitřní silou. Kdybych jim já donesla cement na stavbu domu a oni ho prodali a opili se za to, tak bych je okamžitě poslala do pr...e, že jsou nevděční parchanti a ať si v těch srač*ách třeba chcípnou, protože jak je vidět, tak si to zaslouží. Ale on? On vidí dál, vidí za svoje uražené ego, vidí až k počátkům problémů, že když holt celé generace žijí takhle, tak se to nezmění mávnutím kouzelného proutku. Musíme je to všechno postupně a dlouho učit. Je snadné žít civilizovaně, když jste se do civilizace už narodili, je snadné chápat a dodržovat mravní hodnoty, když vás tak už vychovali. Ale co po generace učili je? Pan Kuffa je obrovská osobnost, před kterou smekám. ()

Reklama

solisoli odpad!

všechny recenze uživatele

Je vôbec možné k tejto absurdite napísať niečo normálne ? Je možné vyjadriť sa k tomu trápnemu duchovne nereálnemu fiasku ? Kto sú tá réžia, keď niečo takéto dokázali splodiť. Farár na Slovensku už môže byť aj čert a osoľ, len aby rástli preferencie. Bože, ako hlboko sa dá klesnúť, len aby bol prospech, popularita a netreba k tomu IQ na farára. Ako má potom normálny človek vnímať velebnosť po zhliadnutí tohto dokumentárneho monštra. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Hodnotím plným počtem za střih dokumentu. Uvést dokument nesestříhaný by určitě nevyvolalo k etniku sympatie. Pouze jednou se objeví scéna /při rozdělování postelí/ začátku rvačky a okamžitě se jeden z cikánů vrhne na kameru. Slova faráře všechno vystihnou. "Vy všechno chcete ode mě, ale já chci, aby jste alespoň pomohli." Všichni by hrozně rádi pracovali. Kecy. Kdyby byla nějaká minimální snaha, tak by tam nebyl všude takový bordel. Všechno mají začít od sebe. Ono je jednodušší jakýmkoliv odpadem fláknout před svoji chýši. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Nudím sa, sedím si pri telke, prepínam programy a náhodou som natrafil na tento dokumentárny film. Pozrime ho, veď je to o našich slovenských indiánoch, o našich svojráznych spoluobčanoch s tmavou pokožkou, o našich utláčaných a ukrivdených Cigáňoch. Zasa ma bude niekto presviedčať aký sú to len príjemní, milí, jednoduchí ľudia. Tomu však už ja dávno neverím. Preto som rýchlo stratil záujem a pozornosť. No a furt sa mi na jazyk drala známa pieseň od bratislavskej kapely Zóna A. Spomenul som si aj na starého kamaráta Rasťa Rogela a na to ako ju on vedel dobre, precítene zaspievať: https://www.youtube.com/watch?v=EV8Sc6bv0eA Nuž tak som si ju s chuti zanôtil i ja. Hneď sa mi potom ľahšie pozeralo na tento odpad! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama