Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 5 (2010) (série)


Modrá pelargonie (S05E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Slečna Marplová jede navštívit svého přítele, reverenda Dermota Milewatera, který žije v malebné vesničce Little Ambrose. V autobuse se seznámí s panem Sewardem, jenž je později nalezen mrtev na břehu řeky. A zanedlouho dojde k dalšímu podezřelému úmrtí. Ukazuje se, že pod zdánlivě klidným povrchem se v Little Ambrose skrývají různé vášně a vzájemné nevraživosti. A když je detektivem Somersetem, který v celé kauze vidí především možnost vlastního zviditelnění, zatčen nepravý muž, je na slečně Marplové, aby odhalila pravdu. Tentokrát však stojí před případem tak zamotaným, jako bývají bavlnky v košíku na pletení. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

karlee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem ucházející díl (pokud jde o příběh, strukturu pátrání apod.), ovšem tradiční nešvary ACh - zbytečné výstřelky pachatele (proč si tak komplikuje úlohu snahou o vyděšení oběti, když stačilo zabít?) a zmatečné soudní přelíčení (neslyšel jsem jediný důkaz, jenom Marpleová řekla, že to tak prostě je). ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš uspěchaná koncovka, kdy sice víte, k čemu se schyluje, ale není tam ten správný psychologický dopad. K odhalení travičství mohlo dojít mnohem dříve, aby to trochu zamotalo hlavu divákovi, místo toho dostaneme přehršel odhalení v posledních pěti minutách. Možná je to tím, že Julia McKenzie nemá na to, aby uhrála stejně dlouhé proslovy, kterými cupuje osazenstvo na kousky David Suchet. Buď jak buď, nepříliš zajímavá a veskrze průměrná Marplová. ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný díl. Posloupností vyprávění, zatajením některých informací a hudbou mi Modrá pelargonie velmi připomněla Vraždy v Midsomeru. Asi tomu pomohla i mladší stylizace do konce 40. či počátku 50. let 20. st. Vyprávění bylo netradičně retrospektivní s prostřihy do "současnosti". To bylo osvěžující, byť místy krkolomné až úsměvné - např. konec v soudní síni, kde Marplová zcela protiprávně bere spravedlnost do svých rukou a zastane místo jak žalobce, tak soudce :-D Komické prvky jsou v tomto díle docela časté. Úsměvné zneužívání známosti Marplové s bývalým šéfem Scotland Yardu, až komicky hypochondrická pověrčivá fúrie Mary... Oproti tomu stojí pachatel, který je odpudivý svou chladnou sobeckotí a úvahy nad životem a včetně bilancování toho vlastního v podání faráře a jedné vedlejší postavy. Retrospektivní vyprávění celý případ projasnilo a zesrozumitelnilo, dokonce i já jsem rozluštil, kdo je vrah. Hudba, atmosféra, výprava a herci jako vždy bez chyb. Takhle vypadá špičková televizní zábava. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bol som si taký istý, kto je páchateľ, mal som skrytý motív a indície, aj pohyb a správanie tomu naznačovalo... a predsa to bolo všetko inak. Tento diel dokáže zmiasť dokonale ani nie použitým prelínaním rôznych období, ale postavami, ktoré prichádzajú a miznú a často sa na seba navzájom podobajú. –––– Vy máte dobrý zrak, že? – Člověk se hodně naučí, když vidí pár mrtvých. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím suverénně nejslabší díl. Zápletka sice má své nesporné klady a obyvatelé Little Ambrose mi tak trochu připomínali některou vesničku z Midsomeru, ale všechno bylo tak nějak rozmělněno v nepřehlednosti zpracování. Já chápu, že se zpětné vyprávění k tomuto případu hodí a i já mám tento styl v oblibě, ale tady mi nějak nesedl. Občas jsem se jakoby ztrácel, kdo, co, jak, proč. Navíc mi vadil místní inspektor, jednal až příliš na vlastní pěst a že by neznal Marplovou? COŽE? ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama