Reklama

Reklama

Slečna Marplová

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Marple (více)
Velká Británie, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrají:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném "Vražda na faře", a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a „zdeúředně“ konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi… Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto „detektiva v sukních“ se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu To je vražda, řekla, natočeného podle románu "Vlak z Paddingtonu", Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v Rozbitém zrcadle, či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu…) ... Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: „Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele FireTight k tomuto seriálu (11)

Mrtvola v knihovně (2004) (S01E01) 

Zajímavá adaptace další z detektivek Agathy Christie, ve které tentokráte místo Poirota vystupuje slečna Marplová. A upřímně, Geraldine McEwan mi jako slečna Marplová pořád nějakým způsobem vadí. Nevím, jestli to je jejíma očima, dabingem nebo jenom tím, že mám daleko raději jistého belgického detektiva mluvícího francouzsky... Každopádně, detektivka to není špatná, na rozdíl od některých uživatelů jsem si ji docela užíval a pořád jsem tak nějak pátral, kdo že by to teda mohl být vrah. Ale musím se přiznat, že tu záměnu na konci jsem fakt nečekal! :D Chvíli jsem dokonce uvažoval i o pěti hvězdičkách, ovšem ta závěrečná scéna moje choutky přidusila. Stejně jako změna jednoho z vrahů, to si autoři fakt mohli odpustit... ()

Vražda na faře (2004) (S01E02) 

Podle mého názoru o hvězdičku horší než "Mrtvola v knihovně" z minulého týdne. Příběh sice není špatný, ovšem už od začátku jsem měl s tohle vraždou jednoduchý problém - nevadila mi. Aby to neznělo nějak hloupě, plukovník Protheroe byl totiž tak neskutečně nesnesitelný (k čemuž přispěl i kvalitní dabing), že jsem se nakonec při pohledu na jeho mrtvolu snad i zaradoval. Podobný problém jsem měl i ve vztahu k vrahovi této vraždy (nebojte, žádné spojlery), taky mi přišel nesympatický, zkrátka mi na něm něco vidělo. Každopádně se těším na příští týden a doufám, že budu hodnotit o jednu (nebo snad i dvě?) hvězdičky lépe! :) ()

Vlak z Paddingtonu (2004) (S01E03) 

Říkejte si co chcete, ale já byl s Vlakem z Paddingtonu spokojen a to po všech stránkách - zajímavý příběh, zajímavé postavy, správně divná britská famílie, pohledná Lucy a slečna Marplová, která případ vyřeší pomalu z tepla svého pokoje. V podstatě mi neseděla jen jediná věc - když její přítelkyně vraha viděla hned na začátku, proč pak nesvolali nějakou konfrontaci se členy rodiny? Vždyť by se to mohlo vyřešit rovnou! I když vlastně... jak by věděli, kdo všechno se má té konfrontace zúčastnit, že... Ale tak je jen taková jedna malinkatá kaněčka, co mě právě napadla, nic zas tak podstatného. ()

Ohlášená vražda (2005) (S01E04) 

Ohlášená vražda je další z povedených adaptací s Geraldine McEwan, tentokráte dokonce obohacená tím, že zemře i někdo blízký slečně Marplové (a nutno přiznat, že docela hnusně). A mimochodem, zápletka (nebo spíš všechny motivy pro to, co se nakonec stalo) se sice mohly zdát lehce překombinované, ovšem podle mého měly logický podtext a přesně na sebe navazovaly. ()

Zapomenutá vražda (2006) (S02E01) 

Další týden se slečnou Marplovou a ze strany filmařů další nadprůměrný počin. Vždyť už jenom ten mysteriózní začátek, který jsem nečekal a který mi spíše než kriminálku připomínal nějaký ten thriller! Tempo se sice po přibližně deseti minutách uklidní, ale film si stále drží svoji kvalitu, možná také tím, že postavy jsou o něco starší než byly v době spáchání zločinu, což je možná už trochu vyčpělý tah, podle mého však stále funguje, především v podobném typu filmů (viz. Odložené případy). Mimochodem, jak se tak tady dočítám, původní příběh od Aghaty Christie byl prý dost poupraven... Nu což, alespoň pořádné lákadlo přečíst si také knížku! :) ()

Není kouře bez ohýnku (2006) (S02E02) 

Upřímně, původně jsem si myslel, že v knižní předloze slečna Marplová vůbec nefiguruje, podobně jako tomu bylo před čtrnácti dny v "Cukání v palci". Ale jak si tak čtu komentáře ostatních, ona tam skutečně je a popravdě, kdyby tomu bylo naopak a všechno za ni vyřešil docela sympatický Jerry, nevadilo by mi to. Ale jinak šlo (ostatně jako ve většině případů) o povedenou detektivku, teda až na to použití plátna při jízdě automobilem, to bylo na dnešní dobu... trochu... zvláštní. :D ()

Cukání v palci (2006) (S02E03) 

Říkejte si co chcete, ale mně se další příběh slečny Marplové líbil. Sice i já jsem tak nějak vytušil, že v příběhu vlastně "neměla co dělat", jelikož vše za ni řeší Pentlička, ale i tak jsem s ním byl na výsost spokojen. A upřímně, jedinou lehkou vadou na kráse byl ten potrhlý policajt, který mi tam nějak neseděl. A taky možná fakt, že si takového obřího baráku nikdo nikdy nevšiml a vyřešit to musela malá (a nutno říct pěkně sebestředná) holka... Ale jinak si nemůžu stěžovat! ()

Plavý kůň (2010) (S05E01) 

Slušelo by se napsat: "To nejlepší si Česká televize nechala na konec". Nechci tady vůbec řešit, zda si film udělal z původní knihy trhací kalendář nebo ne, originální příběh jsem bohužel nečetl, takže bych tu zbytečně tlachal. Chci hodnotit film jako takový a z mého pohledu se povedl. Zajímavý příběh, velmi zajímavé prostředí, trefná Marplová Julie McKenzie (i když mi v některých chvílích připomínala spíš Columba) a hlavně překvapivé rozuzlení, ve kterém jsem si až do poslední chvíle myslel, že vím vrahovu identitu. Ovšem všechno bylo nakonec úplně jinak a vrahem byl... no dobře, nechtěl jsem moc spoilerovat, ale byl jím zahradník (haha!). Dlouho jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami a nakonec jsem se rozhodl dát plný počet, protože jsem byl při předchozích komentářích k novým dílům poněkud přísný, ()

Tajemství Chimneys (2010) (S05E02) 

Už chápu, co mi na Marplové dříve tolik vadilo - Geraldine McEwan. "Její" ztvárnění Marplové mě totiž tak strašně vytáčelo, že jsem u kteréhokoliv filmu zřídkakdy vydržel alespoň pět minut. Julia McKenzie ji přitom hraje podle mne daleko lépe, charakterizoval bych ji jako takovou milou, starou a příjemnou babičku (která jen tak mimochodem přečůrá půlku Scotland Yardu). Jenže ani tohle mé vychvalování hlavní protagonistky film nezahrání od průměrného hodnocení, přeci jenom by celému příběhu prospěla alespoň o půl hodiny delší stopáž, hlavně "vyšetřovací části", která byla v některých chvílích přeci jenom až moc hnána kupředu. Ale určitě mne to neodradilo od sledování dalšího filmu, spíš naopak! :) Teda jen ten sladký závěr si autoři mohli na konci odpustit, ten byl už trochu přes... ()

Modrá pelargonie (2010) (S05E03) 

Zatím suverénně nejslabší díl. Zápletka sice má své nesporné klady a obyvatelé Little Ambrose mi tak trochu připomínali některou vesničku z Midsomeru, ale všechno bylo tak nějak rozmělněno v nepřehlednosti zpracování. Já chápu, že se zpětné vyprávění k tomuto případu hodí a i já mám tento styl v oblibě, ale tady mi nějak nesedl. Občas jsem se jakoby ztrácel, kdo, co, jak, proč. Navíc mi vadil místní inspektor, jednal až příliš na vlastní pěst a že by neznal Marplovou? COŽE? ()

Rozbité zrcadlo (2010) (S05E04) 

Podle mne celkovým vyzněním o chloupek slabší než předchozí Tajemství Chimneys, všechno zachránil především skvělý příběh na pozadí první vraždy. Potkat po letech osobu, díky které je moje dítě v blázinci, asi bych stuhnul úplně stejně a pak začal plánovat, jak ji zabít? No... raději toho rychle nechám! :D Každopádně mi trochu vadila postava inspektorova poskoka, občas mi přišlo, jako kdyby ty "jeho" vtipné situace šly až příliš přes závit. Škoda toho až moc rychlého konce, dát pohled na vraha a rychle střihnout titulky... Nevím, spíš by mi vyhovovala nějaká, klidně i kratší, rozlučka všech postav, zkrátka něco, co nám nabídlo Tajemství Chimneys. O příští díl se však ochudit nenechám. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama