Reklama

Reklama

Kilo Dva Bravo

  • Velká Británie Kajaki (více)
Trailer 1

Každý krok může být jejich poslední... Provincie Hílmand, Afghánistán, září 2006, přehrada Kajaki. Britské jednotky mají za úkol chránit přehradu. Jedná se o strategický objekt zásobující elektřinou rozlehlé území. Kontakt s nepřítelem je takřka nulový a čas v kopcích jako by se zastavil. Jedné noci však Brity zaujme podezřelá aktivita u čerpací stanice dole u přehrady. Později také dalekohledem zjistí, že místní ozbrojenci na nedalekém checkpointu vybírají od civilistů neoprávněné poplatky za průjezd. Malá průzkumná jednotka se tedy vydává dolů úzkou stezkou situaci prověřit. Zhruba v polovině cesty však narazí v malém údolíčku a místě zcela nečekaném na minové pole. Jednotka, která má problém se spojením, se ocitá v pasti a zraněným hrozí vykrvácení, pokud nebudou urychleně evakuováni... Snímek Kilo Dva Bravo je celovečerním hraným debutem Paula Katise, který začínal jako dokumentarista. Nebývale autentický film popisuje skutečný incident, který se v roce 2006 odehrál na afghánském bojišti. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (89)

666teen 

všechny recenze uživatele

V Afu je nuda jak v Yorkshiru před vejplatou, tak co si hoši udělat nefalšovaný Anglický dýchánek v minovém poli? No, nápad super, výsledek poněkud tristní. Pár amputovaných končetin, nějaká popálenina a jeden smrťák. Příčina úmrtí? Vrtulník v servisu. Operace Trhaná svoboda, nebo jak se ta kravina teď jmenuje, ztroskotá nikoli na brutální ofenzívě Zuřivých Ručníků, ale na pár zapomenutých pěchotních minách a absolutní logistické demenci koaličního velení. Vítězství je na dosah! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Prvú a druhú mínu ešte odhadnete, že kedy budú. Keď prídu, prekvapia vás len jej následky. Ďalšie sú lepšie ako bárzjaké jumpscary v hororoch. A tá devastácia, čo po nich ostáva. Napätie bolo na vysokej úrovni. Chápem režiséra, že chcel celú tu udalosť zachytiť tak, ako sa stala. V konečnom dôsledku to ale v závere stratí dych a vy zatlačíte slzu a strhnete jednu hviezdu. Jeden z tých lepších vojnových filmov. Angláni si ani tu neodpustili svoj suchý humor aj v momentoch, kedy by normálny človek asi nevtipkoval. Hold, výsadkár je výsadkár. 4 z 5 ()

Reklama

Icefist 

všechny recenze uživatele

Nervy drásající podívaná, která se odehrává na pětníku a s minimem postav. Nic z toho nevadí. Co ale trochu vadilo mně osobně byl fakt, že jsem se dlouho těžko orientoval v postavách. Netušil jsem, na koho se vlastně soustředit, koho nějak víc sledovat. I když ono se to dá brát i z druhé strany, že divák víc vnímá jednotku jako celek než jednotlivce. Každý ať si to tak přebere po svém. Jako pocta- velmi dobré. 70 % Oblíbená část- poskoky po batohu ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Takovouhle akci by vymyslel snad jenom Mickey Mouse. - Mickey Mouse? To by nenapadlo ani Rampu!" Zkrátka natolik absurdní situace, že se opravdu mohla stát. Divák si potvrdí, že i moderní armáda není všemocná, že pro každou situaci zaručeně bezpečné postupy neexistují. Drobná událost spustí doslova řetězovou reakci, kdy přibývají utržené končetiny a schytávají to jiné části lidského těla, odnese to jeden ze dvou zdravotníků, není dost lékařského vybavení a vrtulníky nejsou k dispozici. Jedni se nemohou pohnout kvůli zraněním, druzí proto, aby řady zraněných ještě nerozšířili. A tak nasává martyrium, kdy se střídavě bojuje s neodbytně se hlásící bolestí, žízní a vyčerpáním. To vše je ve chvílích zklidnění oživováno řádně černým humorem, kterým zranění ani zdraví nešetří a místy jsem se opravdu smál na celé kolo, už jen pro tu úlevu od situací, kdy jsou vidět opravdu těžce naturalisticky zobrazená zranění. Pravda je, že jestli nějaký film je dokonalou alegorií bezvýslednosti afghánské války, je to právě tenhle. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No tak tohle už je pomalu na Darwinovu cenu. Chápu, že pro vojáky, kteří Kajaki prodělali, to zrovna sranda nebyla, ale já jako divák, který jejich příhody dostal zprostředkovaně, jsem se musel smát. To, co tam ta bandička exotů prováděla v minovém poli, To se hned tak nevidí. Pro dokreslení celé té absurdity chyběli jen dva ručníkáři, kteří by vše pozorovali, občas by se na sebe koukli a zakroutili nechápavě hlavami. Jestli je to opravdu podle skutečných událostí, tak bych se na místě všech zúčastněných zasadil o to, aby se film nedostal na veřejnost. Režisér se navíc ani nesnažil podat postavy tak, aby si knim obecenstvo mohlo vytvořit vztah, takže mi jejich osud byl víceméně ukradený. A do toho všeho padaly repliky typu "Bolest znamená, že jsi naživu." Jo, to je sice pravda, ale taky to znamená, že mi kurva chyběj nohy. Jako válečný film Kajaki neobstojí, ale je to krásná ukázka vojenské neschopnosti. 30% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Zápletka vychází z incidentu u přehrady Kajaki, do kterého byl zapleten Mark Wright (David Elliot) a malá jednotka britských vojáků poblíž přehrady Kajaki v afghánské provincii Helmand. (Homerking)
  • Film měla premiéru 12. listopadu 2014 v Londýnském kině Vue Cinema na Leicester Square a zúčastnili se jí herci, štáb a veteráni, kteří onu událost zažili. (Homerking)
  • V čase 01:31:00 dostane jeden z vojáků napít. Nedostane však obyčejnou H2O, ale roztok chloridu sodného, tzv. fýzák, který tvoří 0,9 % NaCl. (Winster)

Reklama

Reklama