Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Původně jsem plánoval si pustit tenhle film jen jako podkres k jiné práci, ale stalo se to, co se mi v takových chvílích stává skoro pravidelně. Práce musela být odložena a film si ukradl mou plnou pozornost. Zajímavé sportovní téma, o kterém američani mluví jen neradi (podobně je na tom hokej). Pěkně zahrané, jen ten falešný přízvuk Willa Smithe mě nebavil, i když jeho pointu chápu. Stojí za podívání. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velice zajímavé téma, jelikož na NFL každou neděli koukám a už mě tahle americká záležitost docela pohltila. Hned začátkem můžu ale říct, že Concussion absolutně nenaplňuje svůj potenciál. Máme tu klasické Oscarové drama, na kterém je strašně moc od začátku vidět, za jakým účelem je vytvořené. Will Smith tady hraje doktora Bennera Omalua původem z Nigérie, který se dostal do křížku se samotnou NFL když se snažil upozornit na CTE, která je spjatá s těmito kontaktními sporty. Dějově ani herecky ničím překvapivé a Concussion sklouzává do průměru životopisných dramat. Tak snad Will pochopí, že hrát v dramatu podle skutečných událostí nasazeném na konci roku společně s tím, že bude mluvit špatně anglicky neznamená jistou nominaci. A je jedno, jestli jste běloch nebo afroameričan. Zbytečný tyjátr. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám z filmu trošku zmiešané pocity, no keď si vezmem celkové pre a proti tak mi to vychádza stále ako dobrý. Otvorene môžem povedať, že sa mi viac páči prvá polovica filmu, kde zisťujeme čo sa deje s jednotlivými hráčmi a ich diagnózy, než druhá polka, ktorá skočí do typických amerických klišé a melodrámy, ktorú sme videli miliónkrát. Nechcem to súdiť, lebo možno majú skutočne takú mentalitu, že zlé spoločnosti im chcú ublížiť a keď sa niekto postaví proti ich najväčšej láske, tak môžu si dovoliť čokoľvek a bla bla bla... ale také mám proste pocity. Keď sa to sústredí na hráčov a ich problémy s ich mozgom, tak je to dobré. Keď sa to presmeruje na boj s NFL alebo love story, tak sme to videli miliónkrát predtým. Ale myslím si, že čo tento film zachraňuje je jeho výber hercov. Myslím si, že Smith a Baldwin sú super a rovnako aj ostatní vo filme. Dobre sa na nich pozerá a aj ich počúva. A film je aj dobre zrežírovaný. Takže celkovo, som rád, že som ho videl. Hodnotenie: B- ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Jako příběh zajímavý, je určitě dobré, že Dr. Bennet Omalu zjistil tuto nemoc a dokázal jí prezentovat veřejnosti (i přes veškerý odpor NFL). Ale toto zfilmování bylo celkem nudné, moc mě to nebavilo a dokoukal jsem to jenom proto, že jsem chtěl vědět, jak to dopadne, když je to podle skutečné události. Will Smith zahrál dobře, ale filmu fakt uškodila ta přepálená stopáž. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Boh nerátal s tým, že budeme hrať futbal". Lekár, ktorý riskuje vlastnú kariéru v boji s protivníkom (NFL), ktorého snáď ani "nemožno" poraziť. Po objave neznámej mozgovej choroby, ktorá dokáže športovcov jedného z najtvrdších športov na svete, zmeniť v psychicky labilné osoby, trpiace tak silnou depresiou, až spáchajú samovraždu, sa dostáva do nezávidenia hodnej situácie. Je ale dôležitejšia záchrana života jednotlivca? Alebo jedného z najpopulárnejších amerických športov, ktorý dokáže dať nádej na lepší život nejednému nádejnému, talentovanému športovcovi? Mám rád takéto filmy, tobôž keď sa opierajú o fakta skutočného príbehu. Samotný snímok disponuje dramatom, má svoju hĺbku i pointu o ktorú sa môže kedykoľvek smelo oprieť. Využívanie foriem korupcie či nátlaku veľkými korporáciami pri rôznych filmových námetoch nie je ničím novým. Podobným snímkom, len nie zo športového hľadiska, ale z "poistného", je mnou veľmi obľúbená dráma "Rainmaker". Komu sa páčil ten, prekvapilo by ma, keby sa mu nepáčil aj "tento". Bohužiaľ však, jeho silu v podobe zásahu do emócií diváka nedosahuje. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami filmu boli aj Game Brain či Commotion. (MikaelSVK)
  • V součastné době je v NFL hráč, který inkasoval extrémně tvrdý úder na hlavu, podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, není mu povoleno pokračovat v utkání. (Patriot.X)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama