Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (198)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela mi vadilo, že se snímek snaží dotora Omalu prezentovat jako člověka, který objevil Svatý grál. Abych pochopil, že pořádné údery do hlavy nejsou zdraví prospěšné, na to člověk nemusí mít vystudováno zhola nic. Lidé pohybující se kolem NFL moc dobře věděli o možných nebezpečích. Jen se to příliš nehodilo říkat nahlas. Úvodních 40 minut seznamuje diváka s postavou hlavního hrdiny a zaobírá se důvody "zmagoření" bývalé hvězdy NFL a dnešní trosky. Těchto 40 minut mě extrémně bavilo. Poté se ovšem snímek přehoupne do nekonečné tahanice zapáleného patologa bojujícího za pravdu proti brutálnímu byznysu. Filmů na podobném principu už jsem viděl mraky a tento není absolutně ničím výjimečným. Film je brutálně dlouhý a druhá pasáž filmu mě prostě po určité době začala neskutečně nebavit. Potěšilo mě až závěrečné doktorovo odmítnutí práce pro vládu, která se samozřejmě snažila člověka, se kterým nešlo dále soupeřit, přetáhnout na svoji stranu a ochočit si jej. Zřejmě ten černý člověk přijel za velkou louži opravdu zasvětit svůj život vědě, nikoli penězům. Respekt mu za to. Will Smith si jeho roli střihl s obrovskou bravurou. Člověk by mu téměř i uvěřil, že je inteligentní. Lepší dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Smith se opravdu umí převtělit s každou rolí, zde se zasadil do role Nigerijského doktora a vyrostl v neuvěřitelnou verbální i nonverbální splynutost s postavou. Příběh sám o sobě poutavý s nádechem seriozna jdoucí s paralelní nevýraznou romantickou zápletkou, nicméně popisující krutou realitu negativních dopadů nejmasovějšího sportu USA. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak trochu lékařská (no, spíš patologická) detektivka a tak trochu thriller o hledání příčin nečekaných úmrtí bývalých špičkových hráčů amerického fotbalu a potom prosazení výsledků výzkumu, který pochopitelně načuřil fotbalovou federaci. Zajímavé téma, dobří herci. Až na to, že je film zbytečně natahovaný, osobní linka doktorova života mi spíš překážela, než že by mi ho polidštila. Protože on byl až příliš jednoznačně kladnou postavou. Ale dobře, možná takoví lidé žijí - byla bych ráda. Co však vadilo nejvíc, byla zbytečně dlouhá stopáž natahovaná o nepotřebné scény na úkor například většího prostoru pro boj o uznání doktorova výzkumu.____ Ve finále tedy máme obvyklý mírně heroický snímek o boji jedince proti kolosu. SHRNUTÍ: Hlavou zeď neprorazíš. A když to zkusíš, vždycky to odnese hlava. /můj komentář č. 3 100/ ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Vím už dávno, že amíci jsou tupci. Nevědí totiž, když se člověk párkrát bouchne do hlavy a i přesto jde znovu proti zdi, tak jednou musí mít nějaké následky. Bohužel jim toto musel sdělit Nigérijec, kterého by následně za jeho názor ukamenovali. Nudný snímek, který táhne zuby nehty perfektní Will Smith a skvělá hudba. Kdyby nebyl děj zbytečně natahován, mohli jsme vidět parádní drama, ale neděje se .. 4/10 = 48% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Je fajn vidět film o pár měsíců dřív. Ještě lépe je vidět dřív dobrý film. Předpokládám, že z tohoto snímku nebude klasický kinohit, na druhou stranu si ale jistě svoji početnou skupinu fanoušků najde. Will Smith tímhle zajímavým tématem, šlape určitě na kuří oko nejenom NFL, ale i celému tomu aparátu, který nadřazoval zájmy peněz a zisku, nad zájmy zdravý a lidského života. Film založený na skutečném příběhu Nigerijského přistěhovalce, jako koronera v boji s větrnými mlýny. Alespoň, že se z něj letos v únoru stal plnohodnotný občan Spojených států amerických. Velice silný příběh. Dobře odvedená filmařina. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Film je založen na článku časopisu GQ vydaném v roce 2009. (Dio_Padre)
  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama