Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

angel74 

všechny recenze uživatele

Námět je sice zajímavý, ale provedení už tak slavné není. Režie působí příliš sterilně, děj se nezáživně táhne, napínavější či emotivnější scénu bych tady asi hledala marně. Zkrátka mi to nesedlo, i když filmy podle skutečných událostí mám jinak docela ráda. Dokonce ani tolik opěvovaný herecký výkon Willa Smithe mě nějak extra neoslnil. (45%) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Vilča Kovář hraje ploskonosého nouplisáka a nigerijského šamana, který vynalezl otřes mozku, jenž dělá v americkém fotbalu z vypatlaných lopat šílené vypatlané lopaty. Američané jsou na něj teď tolik hrdi, že mu dali volňásky do Dyznylendu, kokosovou palmu v Kalifornii a točí o něm vysokorozpočtové oslavné uspávačky hadů. Hraje ho v dramatu, které je zhruba stejně dramatické jako přednáška v hauštině o vlivu forenzní patologie na západoafrickou migraci a záživné asi jako pití formaldehydu. Tedy pokud si dvakrát týdně vášnivě nehoníte nad Medykl žurnálem. No, jen si tu strhující atmosféru představte! Doktor Kunta Kinte je od přirození smutný, pak objeví tu kontuzi, což je stejně na hovno, protože se solviny bouchají do hlav dál, a bafuňáři z NFL mu řeknou: „Fuj, fuj, ty ale škaredě lžeš, zlé Omalu!“, což jej rozesmutní ještě víc, a vy napětím ani nedýcháte. No a o dvě hodiny žvanění, tři prdele cétéček, pokokot mozkových řezů a několika sebevraždách vybouchaných negrů později mu sdělí: „Tak jsi měl nakonec pravdu, milé Omalu. Na, tady máš banán!“. Ale náš čokoládový hrdina je pořád smutný jako na začátku. Konec. K tomu všemu by se měl Vilík, jenž na stará kolena začíná čím dál tím víc vypadat jako anorektické dvojče Lórence Fišbérna, rozhodně nadále držet rolí kůl negrů. Zde sice dokonale ochrnul s ublíženeckým výrazem v xichtě a téměř nadrtil otrocký přízvuk Idrise Elby, ale při své urputné snaze o Osrala nakonec působí, jako by Morgen Frýmen s obrácenou kšiltovkou a kapsami u kolen kokotsky repoval ve Freš princi. Závěrem bych si i jako laik dovolil vyvrátit ty tak zvané vědecké medicínské závěry, které ve filmu zazněly, a osočit tvůrce z účelové fabulace. Již z pouhého empirického pozorování je nade vši pochybnost zřejmé, že se všem těm astrofyzikům při nárazech zjevně nemá v hlavě co otřásat. Vidíte, kdyby tenkrát mělo NFL verbala v píár, doktor Omalu by dneska akorát tak pitval v Kamerunu kozy a Vilík řádil v Mizerech 3. ()

Reklama

Flynn 

všechny recenze uživatele

Sice čitelné a člověk tak nějak čeká jak se to vyvrbí, přesto velice koukatelné. Člověk ani neví jak moc je to vyhrocené, nebo změkčené aby to šlo na ruku společnosti hltající american football. Co si budeme povídat.. money talks, je to tak skoro ve všech sférách lidského života, což je smutné a sport se stal jednou z největších děr a vodotrysků peněz zároveň. Je to škoda... ale novodobí gladiátoři ( z pohledu konzumenta sledující souboj svého oblíbeného týmu at už v hokeji, fotbale, rugby, basketu atd) jsou šíleně přeplacení... jak je vidno v tomto filmu, ani peníze nakonec nepřináší kýžené štěstí na starobní důchod do klidem naplněného houpacího křesla... zajímavé pokoukání a Will Smith podává opět velice zajímavý výkon, on tuhle tu vážnou notu prostě docela umí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ministerstvo zdravotnictví varuje: Hraní fotbalu vážně škodí zdraví." Tak to pozor, tady končí legrace. To by pak někdo mohl klidně tvrdit, že třeba kouření škodí zdraví. Já tedy nemám lékařskou kvalifikaci z Nigerijské university, atestaci z Kolumbijské univerzity, magisterské tituly z veřejného zdraví ani epidemiologie, certifikaci pro forenzní, klinickou ani anatomickou patologii, neuropatologii a vlastně ani nejsem černoch, ale přesto si dovolím odborně souhlasit s kolegou doktorem Bennetem Omalu, že neustálé údery do hlavy by teoreticky mohly mít nějaký drobný vliv na zdraví amerického fotbalisty. No to je ale tak šokující novinka, že na víc se tento snímek nezmohl. To je škoda, protože doktorovy rozhovory s mrtvolami mě celkem bavily a představení NFL jako největšího odborníka na neurologii mě upřímně rozesmálo. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

CTE vs. NFL. Taká aktuálna téma a ja som o tom ani len netušil - no to bude najmä tým, že americký futbal nepatrí medzi športy, ktoré by som aktívne (vlastne ani pasívne) sledoval. Toľko záhadných samovrážd profi hráčov z NFL, ktorým akosi nikto nechcel prikladať nejaký špeciálny význam. Nikto, okrem doktora Omalu a doktorov okolo neho. Napokon sa podarilo stanoviť konkrétnu diagnózu, no škoda že to nerieši reálne vôbec nič, keďže neboli prijaté žiadne konkrétne opatrenia na zvýšenie bezpečnosti oblasti hlavy, ktorá pri tých nárazoch nesmierne trpí. Až 28% profi hráčov z NFL má rátať s tým, že sa ich život ocitne v sebadeštruktívnom móde? Tak to je teda dosť blbá vízia... Čo sa týka filmu, tak treba uznať, že táto zaujímavá tématika na základe faktov a skutočných udalostí, bola spracovaná veľmi dobre. No a Will Smith predviedol ďalší zo skvelých hereckých výkonov. A ešte k CTE: Keď tak nad tým premýšľam, toto nebude zrejme len problém amerického futbalu, keďže podobné problémy sa objavili už aj u hráčov NHL - Steve Montador, Bob Probert, či Derek Boogaard - všetci traja s diagnózou CTE, snáď ďalšie prípady tak skoro pribúdať nebudú :/ ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • V součastné době je v NFL hráč, který inkasoval extrémně tvrdý úder na hlavu, podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, není mu povoleno pokračovat v utkání. (Patriot.X)
  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)
  • Filmování probíhalo v Pittsburghu ve státě Pensylvánie. (Dio_Padre)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama