Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (198)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Jako příběh zajímavý, je určitě dobré, že Dr. Bennet Omalu zjistil tuto nemoc a dokázal jí prezentovat veřejnosti (i přes veškerý odpor NFL). Ale toto zfilmování bylo celkem nudné, moc mě to nebavilo a dokoukal jsem to jenom proto, že jsem chtěl vědět, jak to dopadne, když je to podle skutečné události. Will Smith zahrál dobře, ale filmu fakt uškodila ta přepálená stopáž. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela mi vadilo, že se snímek snaží dotora Omalu prezentovat jako člověka, který objevil Svatý grál. Abych pochopil, že pořádné údery do hlavy nejsou zdraví prospěšné, na to člověk nemusí mít vystudováno zhola nic. Lidé pohybující se kolem NFL moc dobře věděli o možných nebezpečích. Jen se to příliš nehodilo říkat nahlas. Úvodních 40 minut seznamuje diváka s postavou hlavního hrdiny a zaobírá se důvody "zmagoření" bývalé hvězdy NFL a dnešní trosky. Těchto 40 minut mě extrémně bavilo. Poté se ovšem snímek přehoupne do nekonečné tahanice zapáleného patologa bojujícího za pravdu proti brutálnímu byznysu. Filmů na podobném principu už jsem viděl mraky a tento není absolutně ničím výjimečným. Film je brutálně dlouhý a druhá pasáž filmu mě prostě po určité době začala neskutečně nebavit. Potěšilo mě až závěrečné doktorovo odmítnutí práce pro vládu, která se samozřejmě snažila člověka, se kterým nešlo dále soupeřit, přetáhnout na svoji stranu a ochočit si jej. Zřejmě ten černý člověk přijel za velkou louži opravdu zasvětit svůj život vědě, nikoli penězům. Respekt mu za to. Will Smith si jeho roli střihl s obrovskou bravurou. Člověk by mu téměř i uvěřil, že je inteligentní. Lepší dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být doktor, aby věděl, že několikaleté opakované bušení do hlavy zanechá na nejednom trvalé následky. Proto pro mě bylo celkem překvapivé, že ve Státech na to přišli teprve nedávno a ještě jim to musel vysvětlit nigerijský patolog. Film sám je místy typickou citovou ždímačkou, ale jinak funguje docela dobře. Člověk až žasne nad tím, čím si musel Omalu projít, aby se jeho práce s očividnýni výsledky dočkala uznání. Will Smith zahrál celkem solidně, ale jeho výraz, který hrozil, že každou chvílí přejde v pláč, mi občas lezl na nervy. Naopak bez výhrad hodnotím Baldwina ve vedlejší roli a hodně mě bavil David Morse, byť dostal jen minimální prostor. Suma sumárum slušně zpracované zajímavé téma, ale zase žádná pecka, která by v nějakém ohledu mohla aspirovat na jakékoliv ocenění. 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $34,542,474Tržby Celosvetovo $50,363,790Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,117,102Tržby za predaj DVD v USA $4,479,278║ ďalšia výborná téma o tom aký sú američania skvelý národ, ako kvôli ziskom nech padne toľko hláv koľko len treba, toto ale moc po chuti nebude fanúšikom amerického futbalu, ktorý ja nemusím, takže mi tento počin o to viac sadol, Will Smith sa opäť našiel vo vážnej téme, pútavo natočené, nechýba napätie /80%/ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Boh nerátal s tým, že budeme hrať futbal". Lekár, ktorý riskuje vlastnú kariéru v boji s protivníkom (NFL), ktorého snáď ani "nemožno" poraziť. Po objave neznámej mozgovej choroby, ktorá dokáže športovcov jedného z najtvrdších športov na svete, zmeniť v psychicky labilné osoby, trpiace tak silnou depresiou, až spáchajú samovraždu, sa dostáva do nezávidenia hodnej situácie. Je ale dôležitejšia záchrana života jednotlivca? Alebo jedného z najpopulárnejších amerických športov, ktorý dokáže dať nádej na lepší život nejednému nádejnému, talentovanému športovcovi? Mám rád takéto filmy, tobôž keď sa opierajú o fakta skutočného príbehu. Samotný snímok disponuje dramatom, má svoju hĺbku i pointu o ktorú sa môže kedykoľvek smelo oprieť. Využívanie foriem korupcie či nátlaku veľkými korporáciami pri rôznych filmových námetoch nie je ničím novým. Podobným snímkom, len nie zo športového hľadiska, ale z "poistného", je mnou veľmi obľúbená dráma "Rainmaker". Komu sa páčil ten, prekvapilo by ma, keby sa mu nepáčil aj "tento". Bohužiaľ však, jeho silu v podobe zásahu do emócií diváka nedosahuje. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)
  • V součastné době je v NFL hráč, který inkasoval extrémně tvrdý úder na hlavu, podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, není mu povoleno pokračovat v utkání. (Patriot.X)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama