Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí musím jít s hodnocením strmě dolů. Příliš těžká látka pro zdejší německé poloamatéry. Hlavní dějová linka je prošpikovaná zbytečnými a nezajímavými zájmy 'hlavní' postavy a nejen jí, které jsou absolutně mimoděk podstrkávány divákovi jako cukrová vata. To hlavní, o co tu jde, je natočeno neohrabaně a herci jsou navíc dost otřesní. ()

repe 

všechny recenze uživatele

Němci tyto filmy umí (viz možná o chloupek lepší Die Welle). Od třetiny filmu to dostane pravý spád, člověk začíná věřit v sílu experimentu a poznává lidskou povahu tak, jak se může projevit při stresových podmínkách. Skromný působivý snímek založený na skutečné události s propracovanou psychologií postav. Silné kafe. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne originalni psychologickej thriller a navic zalozenej na skutecnych udalostech. Ze zacatku to ma sice hodne pomalej rozjezd, vypada to spis jak nakej dil nemecky kriminalky, ale hned po dvou dnech kdy si dozorci o sobe zacnou myslet, ze jsou nejlepsi a zacnou buzerovat vezne, tak se to slusne rozjede. Akorat mi prislo, ze to odchylovani od pribehu k Tarekovo pritelkyni je tam takovy navic a jen zbytecne zdrzuje slusne rozjetej thriller. A konec me vopravdu dostal, kdyz se dozorci uchyli k fyzickemu nasili, zajmou i doktory a strhne se husta a realisticka bitka. Plny hodnoceni nedavam ze dvou duvodu: jednak to ma opravdu pomalej rozjezd a nekolik hluchejch mist a hlavne mi prislo, ze skoro vsichni herci pekne prehravali, ale jinak sem byl spokojenej a je to rozhodne jeden z tech lepsich nemeckejch filmu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho neustálého prolínání na milenku hlavního hrdiny a mít to lépe dotaženou psychologii u některých postav, asi bych dal i 5*. Je to dost dobře natočené, napínavé a obecně to celkem dobře funguje. Fakt, mít to víc propracovanou psychologii, překousl bych i to prolínání a asi bych těch 5* i dal. Je to i dost drsné a zase to ukazuje, jak se jeden experiment může až brutálně zvrhnout (nečekejte gore, ale především psychické týrání, které přeroste v to fyzické). Akorát by mě teda zajímalo, jak to SPOILER na konci přežil ten imitátor Elvise, jelikož na konci se mluví o dvou mrtvých - což je ten profesor a ten, co ho ti dozorci ubili k smrti - ale imitátor Elvise taky docela dostal, ale asi ho našli včas KONEC SPOILERU. Silné 4* ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma v nepříliš zdařilém zpracování. Nemůžu si pomoct, potenciál tohoto filmu byl ve všech ohledech větší: mohlo to být drsnější, atmosféra mohla být lepší, psychologie více do hloubky, akce vymakanější a hlavně ti herci... Těžko se vžívám do příběhu, když postavy jsou jedna vedle druhé všední až nesympatické a je mi volné, co s nimi bude (případně jim přeju ošklivou smrt, ať už proboha neopruzují). Nápad a myšlenku tohoto filmu nicméně velmi oceňuji, jde každopádně o to lepší z německé produkce. 60% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama