Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dá využít "lámavosti" lidské psychiky a vynalézavosti pana Zimbarda k natočení epicky brutálního (a to ve všech slova smyslech) filmu. Chvílema jsem ani nemohla dýchat. Bohužel mi to po logické stránce přišlo chvílema nedotažené, což z celkového dojmu ukouslo jednu hvězdičku, ale film je až neskutečně strhující. Pretty good. A Moritz má i po záchvatu úzkosti pořád nejkrásnější úsměv. :) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma v nepříliš zdařilém zpracování. Nemůžu si pomoct, potenciál tohoto filmu byl ve všech ohledech větší: mohlo to být drsnější, atmosféra mohla být lepší, psychologie více do hloubky, akce vymakanější a hlavně ti herci... Těžko se vžívám do příběhu, když postavy jsou jedna vedle druhé všední až nesympatické a je mi volné, co s nimi bude (případně jim přeju ošklivou smrt, ať už proboha neopruzují). Nápad a myšlenku tohoto filmu nicméně velmi oceňuji, jde každopádně o to lepší z německé produkce. 60% ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

„Experiment“, tak jak je nastavený, má jeden obrovský problém: veškeré dějové zvraty vytuší člověk už z jeho synopse; vše, co se může stát, se stane, a po půl hodině lze celkem dobře odhadnout, i jak se to stane a kdy se to stane. Přesto o nějaké nudě nebo nekvalitách mluvit nemůžu, neb snímek i v tom očekávatelném rámci jde až na dřeň, a možná i znalost toho, co bude dál, má svůj účel, neb ustrašené očekávání „kdy už to přijde“ dělá své. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený psychologický thriller. 1) 44letý režisér Oliver Hirschbiegel měl už za sebou Komisaře Rexe a před sebou Pád Třetí říše, když se rozhodl zfilmovat knihu Black Box Maria Giordana. Ten taky napsal scénář na rozdíl od remaku Paula Scheuringa z roku 2010, kdy si scénář psal režisér sám. 2) Spoiler. Film není dokument o Stanfordském vězeňském experimentu. Ve skutečnosti výběr účastníků, průběh celé akce a zejména její předčasné ukončení po šesti dnech proběhlo odlišně, méně dramaticky (například nikdo ve skutečnosti nezemřel). Cenou za akčnost, která ve filmu ke konci až bere dech, je, jak se zdá, mělký osobnostní portrét zejména dozorců a celkové psychologické znevěrohodnění jejich činů. 3) Vřele doporučuji přečíst si například anglickou (ne českou) verzi Wikipedie, kde je stručně a přitom dostatečně podrobně vysvětleno, jak celý experiment probíhal. 4) Zvláštní zmínku věnuji velmi přitažlivému 30letému představiteli hlavní role novináře - Moritzi Bleibtreuovi. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ucházející thriller o mechanismech šikany. Svižně a stylově natočené, dobře typově obsazené a Moritz Bleibtreu válí. Je mi jasné, že bylo potřeba celý konflikt trochu zhustit, ale stejně na mě jeho vývoj působil mnohdy násilně a nepříliš věrohodně. Mimochodem skutečný vězeňský experiment se studenty ve Stanfordu také skončil už po několika dnech místo po plánovaných 2 týdnech, ale nikdo při něm nezemřel. Stejně jako později ve filmu při něm ale dozorci uklidňovali vězně minimaxy nebo je nutili pucovat záchody holýma rukama. Jinak film o filmu uvedený jako bonus na DVD je dost ubohý, doufal jsem, že se dozvím něco víc o Stanfordském experimentu, který filmaře inspiroval, ale čekal mě jen krátký, nezáživný záznam z natáčení. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama