Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Uveriteľnosť a logika príbehu + psychológia postáv na škodu veci škrípu ako hrdzavé pánty. Hierschbiegel si skrátka uľahčuje cestu k záverečnému posolstvu, spoliehajúc len na silu námetu a Moritzovu charizmu. S ambiciózneho diela sa tak stáva polotovar, ktorý v podaní lepšieho šéfkuchára mohol chutiť podstatne onakvejšie. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

takové psychologické thrillery mám rád, které jsou uvěřitelní a ukazují nám naše skryté pudy, jenž v běžném životě jen občas nenápadně vykukují. A jak málo stačí, aby nás ovládli ... Natočené dokonale to nebylo, ale i tak se mi líbil a v napětí mě udržel až do konce a naštěstí ani ten nezkazili. Proto si mé 4* zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Sice to v reálu nebyl takový masakr, ale nakonec mi to vlastně vůbec nevadilo. Zvlášť když jsme tenhle fakt při projekci neznal. Film byl nejenom špičkově natočený (ten německý původ vážně překvapí), ale především to byla brutální sonda do hlubin lidské psychiky, kde se ukrývají nepředstavitelné věci. V každém z nás. 95% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřebujeme 77 i Beruse - jsou to dynamické faktory. Jinak můžeme experiment zabalit." Kdyby mi někdo nabídl hromadu peněz za to, že si budu dva týdny hrát na dozorce a vězně, tak bych to bez rozmýšlení odmítl. Nicméně podívat se na ty zdánlivě snadno vydělaný prachy kamerou mi nepřipadalo špatný, ale najít v něm sympatickou postavu bylo dost těžký. Psychopat Berus byl totiž zralej na tonfu do řitního otvoru, mocí opojenej Elvis si zasloužil ránu hasičákem, novinářskej provokatér 77 si všechny svý útrapy řádně vykoledoval a profesor Thon by ode mne dostal možnost vyhodnocovat data v tý černý skříni. Sympatickými mi byli tedy pouze voják Steinhoff a obě ženský postavy, ale zároveň mě potěšila vyvolaná zvědavost na téma, kam až to všechno může zajít. Zašlo to dost daleko na to, aby mi bylo nepříjemně. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Film o experimentu, který se vědcům tak trochu vymknul z ruky. První hodinku a půl je to o psychologii a nátlakových situacích, jimž jsou účastníci vystaveni, poté se to přelomí do krvavého thrilleru. Klaustrofobická a vypjatá atmosféra potýrala mé nervy, vzorce chování v oněch nátlakovějších situacích mou duši. Ze zvrhlejšího pohledu to byla velmi zajímavá psychologická sonda, jinak pro mě zatím nejlepší německý film. Ona z toho filmu jde "německost" dost cítit, ale nijak zvlášťto nevadí. Závěr: Drsný film - kdož jsi útlocitnější povahy, rozhodně si ho nech ujít. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama