Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

topi 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá Agáta. Její detektivky nestárnou, jsou vtipné a chytré. Smrt na Nilu je klasika, kterou John Guillermin na filmové plátno převedl bezvadně a obsadil parádní hereckou extra třídou. A ty nádherný ženský, Mia Farrow, Jane Birkin, Lois Chiles, Olivia Hussey, radost pohledět. Peter Ustinov se role Hercula Poirota zhostil úctyhodně. Český kinodabing opět luxusní a prvotřídní výsledek - Čestmír Řanda, Blanka Bohdanová, Jana Dítětová, Eduard Cupák, Ladislav Mrkvička, Helena Štáchová, Petr Haničinec, Jiří Holý, Stanislav Fišer, Soňa Dvořáková, Dana Syslová, Alena Kreuzmannová, Táňa Fischerová, Jiří Novotný. Dokonalost. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kriminální thriller, který už byl sice několikrát zpracován, takže nepřekvapí svým odhalením skutečných pachatelů. Ale i tak nabízí kvalitní napínavou podívanou. Slavný belgický detektiv Hercule Poirot (dobrý Peter Ustinov) namá klid ani na své dovolené. Spolu s plukovníkem Racem (David Niven) musí vypátrat vraha bohaté ženy Linnet Ridgeway (půvabná Lois Chiles). Jako na potvoru všichni pasažéři na výletní lodi mají velkou motivaci pro její smrt. Jako služka Linnet Louise Bourget (půvabná Jane Birkin), kterou nechtěla uvolnit ze své služby, nebo Linnetou žalovaná spisovatelka románů Salome Otterbourne (Angela Lansbury). Obě ale také umírají. Další podezřelí: bohatá Van Schuyler (Bette Davis), která toužila po Linnetiných perlách, její svérázná a vzteklá společnice slečna Bowers (Maggie Smith), jejíž rodina byla sražena na dno Linnetiným otcem, mladý komunista a nepřítel bohatých Ferguson (Jon Finch), dcera spisovatelky Otterbourne Rosalie (Olivia Hussey), americký právník Linnet Andrew Pennigton (George Kennedy), který zpronevěřil dosti peněz, a doktor Bessner (Jack Warden), který byl s Linnet ve velkém sporu. A nakonec dva skuteční pachatelé, kteří se zdáli mimo podezření: Linnetin manžel Simon Doyle (Simon MacCorkindale) se svojí milenkou Jacqueline (půvabná Mia Farrow), kteří měli skvělí plán a dobré provedení, ale nepočítali s Herculem. Hercule měl styl práce takový, že postupně obvinil všechny ze zločinu. Tím je dostal pod psychický tlak a pak jen pozoroval nejistotu a podivné chování možných pachatelů. Docíli tím také větší spolupráce nevinných i zdánlivou splupráci vinných. Nepřekvapující zápletka, ale skvělé a napínavé zpracování. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Inteligentní detektivka šmrncnutá Shakespearovskou tragédií. Mnoho lidí kritizuje pomalý rozjezd a vláčné tempo - já jej naopak považuji za velký klad. Je zde dostatek času pro seznámení s postavami a zároveň pro vykreslení atmosféry. Poirotovo (a Raceovo, abych na něho nezapomněl) vyšetřování a dedukce působí tím pádem logičtěji a uvěřitelněji. Herecké obsazení plné hvězdných jmen snad ani nemůže zklamat, když ještě vezmu v potaz, že každý má co hrát. Navíc jistě mile potěší hojný výskyt půvabných hereček, z nichž mě nejvíc dostala femme fatale Lois Chiles. 90%. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Jelikož příběh znám a viděl jsem několik adaptací, musím se od toho oprostit a tím pádem dát plný počet. Peter Ustinov skvělá volba za Alberta Finneyho, který spíš Poirota parodoval v Orient expresu. Sice to stále není David Suchet, přesto nemám žádný výtku. Výtečně zadaptováno a natočeno. Angela Lansbury výborná a velice vtipná. Já fakt nemám nic, co bych vytkl. Kéž bych to mohl vidět v době své slávy a neovlivněn tím, že rozuzlení znám a pamatuji si. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Kostýmový výtvarník Anthony Powell vytvoril určité vychytávky. Vrcholom boli topánky pre Lois Chiles s diamantovými podpätkami z milionárskej zbierky a topánky, ktoré nosila Bette Davis vyrobené zo šupín 26 pytónov. (Arsenal83)
  • Hoci išlo o britský film, mal premiéru v New Yorku 29. septembra 1978 v čase predaja vstupeniek na otvorenie Metropolitného múzea umenia 15. decembra 1978 na putovnú výstavu "Poklady Tutanchamona", ktorá mala vzbudiť záujem o egyptské artefakty. Pre americký trh bol umelec Richard Amsel preto poverený zmenou pôvodného britského plagátu zahrnutím profilu kráľa Tutanchamóna s ceremoniálnym nožom (a moderným revolverom), ktorý je obklopený odliatkom. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama