Reklama

Reklama

Hvozd

(festivalový název)
  • Velká Británie The Hallow (více)
Trailer

Obsahy(1)

Adam a Clare sú mladý manželský pár, ktorý sa spoločne so svojím malým dieťatkom rozhodnú presťahovať na írsky vidiek. Chata sídliaca uprostred hôr však prináša viac starostí s rekonštrukciou, než aby vytvárala dojem pokojného domova s rodinnou atmosférou. Obavy z nového, doposiaľ nepoznaného prostredia ešte viac prehĺbi skúsenosť s neznámym návštevníkom, ktorý ich jedného večera nečakane vystraší na smrť. Miestny šerif danú udalosť uzavrie ako "privítanie" od tamojších, inak neškodných výtržníkov. Skutočnou príčinou návštevy je však bytosť omnoho desivejšia, ktorej teritóriom je práve okolie nového mladomanželského príbytku. (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (193)

heyda 

všechny recenze uživatele

Horor s parazity nebo přeměnami lidí v monstra úplně zbožňuju, ale tohle mě emocionálně minulo, protože mi byl jak ten chlápek, tak i ta ženská dost nesympatičtí. Navíc si dovedu představit ten námět spíš jako fantazy, které je postaveno na nějakých starodávných legendách, než takovouhle podivnou směsku duchařiny a monster hororu. Očekávání jsem měl nulové, takže zas tak zklamaný nejsem, ale spíš nedoporučuju. 45% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Stoprocentní dojem mi trochu narušilo pár závěrečných minut, v nichž triky a masky najednou začnou působit méně kvalitně než doposavad (a příšery proto přestanou vypadat tolik děsivě) a celý ten "rozbřesk" je až divně kýčovitě barevný. Jinak je ale The Hallow ultimátní dobro pro každého fanouška nadpřirozených monster hororů a současně jeden z nejsilnějších filmů tohoto ranku ve 21. století. Řemeslně zpracované bez zaváhání, tvůrci se snaží děsit nikoli skrze gore, ale skrze atmosféru temného nočního lesa a opuštěného stavení. Vysoko nahoru žene výsledný dojem perfektní vzhled monster, s nimiž se navíc opravdu nešetří. Hrdinové sympatičtí a dobře zahraní (to zcela neplatí o několika vedlejších postavách, ale ty se objeví vždy jen na chvilku). Corin Hardy zkrátka s The Hallow neobjevuje Ameriku, ale dodává přesvědčivě realizovaný, zábavný, napínavý a opravdu atmosférický film, u nějž jsem si užíval každou jeho minutu a rozhodně jsem jej neviděl naposled. Kromě výše zmíněného mě napadá snad jen jedna další drobná výtka - vzhledem k tomu, že se "hororová akce" rozjede již zhruba po třicáté minutě a až do konce v podstatě nepoleví, mohl se úplný závěr ještě o něco víc vyhrotit, aby opravdu působil jako "finále" a ne jenom jako "ukončení hodinové monster jízdy". Letošní podzim tedy pokračuje v mocném posilování statistik filmově-hororové kvality a v prosinci bude v TOP 10 nabito. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vždy ma poteší, keď si pustím nejaký horor, o ktorom som prakticky nič nevedel a vidím, že ho netočila len skupina amatérov, ako je to v tomto žánri nanešťastie väčšinou zvykom a navyše nie je po pár minútach všetko jasné a tak som od The Hallow mal už od začiatku veľmi dobré pocity. Poteší atraktívne prostredie usadlosti hlboko v lesoch v európskom štýle, sympatické hlavné duo, ktorému nie je problém fandiť, plno tradičných žánrových prvkov, ako susedia, ktorí niečo tušia a dostatok tajomstiev, ktoré sa majú vyriešiť a tak je všetko pripravené na kvalitnú žánrovú zábavu. Tá síce čiastočne aj nastane, ale tvorcovia to pojali predsa len inak, než by som uprednostňoval. Hlavne sa to malo podstatne viac uberať štandardným hororovým štýlom, toto mi už prišlo také rodinnejšie, kde som sa o postavy vlastne aj prestal obávať, lebo netvory nepredstavovali zase tak veľkú hrozbu. A pritom vzhľadovo a pohybmi na tom boli veľmi dobré, len jednoducho ich správanie nebolo až také agresívne, ako by som si prial a navyše ich útokov bolo viac, než dosť, takže pri ich nie až tak aktívnom prístupe pocit ohrozenia rýchlo vyprchá. Ale predsa len sa tu nájdu aj dve hororové sekvencie, ktoré sa mi dosť páčili, prvý výskyt netvorov vo väčšom množstve a scéna s rukou. A nanešťastie v poslednej tretine sa dej začne uberať smerom, ktorý v tomto žánri moc neobľubujem a tak už som vedel, že nič výnimočné z toho nebude. Takže The Hallow si celkovo určite zaslúži pochvalu, po dlhšej dobe zase horor, ktorý mi vo väčšine ohľadoch prišiel kvalitný a dobre sa mi na neho pozeralo, ale lepšie hodnotenie mu nanešťastie dať nemôžem, na to by som potreboval iné prevedenie. 65% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se nemá obyvatelům lesa šťourat do příbytků je věc známá a pokud toho člověk i přes varování nenechá, říká si o malér nejen pro sebe, ale i pro svojí rodinu. A když k atakům všech těch potvor přibude tatíkova psychóza, je neštěstí takřka totální. Vydařený mix mytologie, lesního hororu a rodinného motivu, který celkem záhy nahodí velmi solidní tempo, které do konce nepolevuje. K výborné a napínavé atmosféře sychravých britských hvozdů a polorozpadlé samoty přidali svou velkou trošku do mlýna i herci a udělali z Hallow jeden z nejlepších hororů letošního roku. Snad jen monstra byla děsivější, když zůstávala ve stínech, ale to byla jen malá kaňka na kráse. 85% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nádherně rozjetý až mysticky atmosférický horror uprostřed magických lesů (ne, není to fantasy) nakonec pokazí fakt, že film ukáže více, než by měl. Ty potvůrky před kamerou prostě veškerou atmosféru shodí až nepříjemně prudce dolů. pžřitom oba hlavní hrdinové byli fajn, lesy byly fajn, atmosféra dlouhou dobu fajn. Ke konci už to fajn ale prostě nebylo. 2.5* ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Během závěrečných titulků následuje ještě jedna krátká scéna. (noelcoward73)

Související novinky

Jak je těžké lapit Vránu

Jak je těžké lapit Vránu

04.01.2015

Kolem nové adaptace slavného komiksu se motá již několik let spousta tvůrců a problémy nekončí. Režijní stoličku opustil s projektem dlouho spjatý F. Javier Gutiérrez, místo toho se připravuje na… (více)

Reklama

Reklama