Reklama

Reklama

Severní Korea: Život v uzavřeném světě

(TV film)
  • Velká Británie North Korea: Life Inside the Secret State
Velká Británie, 2013, 48 min

Hrají:

David Harewood (vypravěč), Kim Čong-un (a.z.)

Obsahy(1)

Kim Jong Un, nejmladší diktátor na světě, stojí v čele nejutlačovatelštějšího režimu v nejuzavřenějším státě naší planety. Jen digitální revoluci můžeme vděčit za to, že dnes už se nedá všechno utajit. Jiro Ishimaru, mimořádně odvážný novinář, se patnáct let zabýval výcvikem agentů, kteří potom ze Severní Koreje přes čínské hranice propašovali vlastnoručně natočené záznamy pořízené skrytou kamerou. Na těchto otřesných záběrech, popírajících každé slovo oficiální propagandy, odhaluje diktatura svoji skutečnou tvář. Pohlédneme do světa, ve kterém se ulicemi potulují hladovějící děti, zatímco rozmazlovaní příslušníci stranické elity se díky svému výsadnímu postavení projíždějí po prázdných vozovkách hlavního města Pchjongjangu v nejnovějších typech mercedesů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (20)

Melios 

všechny recenze uživatele

Dokument ,ktorého hlavným účelom je vzdelávať. Nič viac nič menej. Žiadnu väčšiu filozofiu v tom nehľadajte. Dokument sa snaží podať obraz o hroznom živote ľudí v Severnej Kóreii a to mu aj ide. Ale v celkovej kvalite je vidieť ,že je spravený pre televízne publikum ,čo ho neskutočne ochudzuje o väčší rozpočet a dôraz na detail. Tiež je ,ale veľký problém ,že miestami je to politicky neutrálne a miestami až prehnane subjektíne. Takže vo výsledku neviete ,čo si z toho máte zobrať. 63% - bolo to fajn ,aspoň som sa dozvedel niečo nové. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument vznikol v roku 2013, pričom po 10 rokoch je jeho myšlienka čistou ilúziou, ktorá vyznieva celkom trápne. Vraj západná kultúra (namiesto zbraní) môže zhodiť samo-vládu tohto dementa. Lebo ľudia na Severe, chcú kukať americké, akčne filmy s Čukom Norysom.  “Ale no isteže” .. Samozrejme, toto som napísal s čistou nadsázkou, nie že mi zas bude nejaký nechápavý trubiroh vypisovať kokotiny, miesto toho aby sa naučil čítať medzi riadkami, respektíve chápal sarkazmus. Samotný dokument je "akože" autentický. 3/4 záberov rozmazané, roz-kockované ksichty, respektíve takej kvality, že nemecké domáce porno z 30´ rokov má vyššiu úroveň. Divák prakticky počúva rôznych ľudí, ktorí chcú ujsť, alebo už ušli a pičujú nato, ako sa v Severnej Kórei žije. Pár záberov ma dosť zarazilo. Hádky s tými, čo dohliadajú na dodržiavanie striktných pravidiel, ostávajú tak nejak bez rázneho zásahu uniformovaných. No a jeden by si myslel, že to tam je tak nejak inak, lebo toto mi pripomínalo bežnú hádku so žandármi u nás. A to sme tota, demokracia. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Přínosem dokumentu je, kromě několika zpráv z extrémně uzavřené země, o které i různí agenturní analytici vědí jen naleštěné hovno, jistý neotřelý pohled na informační válku. Kdy jedna strana jede totální, tedy totalitní, rozuměj totalitaristickou vymejvárnu, strana druhá pak indoktrinuje a vytváří podhoubí nespokojenosti, které je pro jakoukoliv změnu, má-li přijít zevnitř, bezpodmínečně nutné. A právě onen interní krach kimovského šílenství je asi poslední nadějí, jak zabránit za a. obrovskému masakru, za b. tomu, že se zbytek světa stane vydíraným blbečkem na vodítku jaderného cvoka, za c. radostnému konání dalších diktátorů či autoritářů, co si doma smontují svůj arzenál po vzoru Severokorejců, protože proč vlastně ne, že. Saddám to vzdal, Muammar také, a jak dopadli. Hrdinný Un však vytrval, aby se pak svět nedokázal rozhoupat k ničemu většímu, než ku soubojům o sféry vlivu a plkání na půdě OSN, která tím prokazuje stejnou platnost jako její předchůdce, Společnost Národů, ten přímý viník druhé ze světových potyček. To píši ale dlouhé věty, co? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Další z šokujících dokumentů z této totality. Tento velmi autentický se záběry ze skryté kamery. Ukazuje pomalou změnu kolektivního myšlení. Ale předpověď, že změna přijde během příštích pěti let se nenaplnila. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Informační válka proti severní Koreji. 1) Průměrný snímek obsahuje málo objevnějších informací. To však nezpochybňuje jeho pravdivost ani autenticitu. 2) Těžko ověřit, zdali nejde o vykuky kšeftující s pověstí obětí režimu, ale nemůžeme proto paušálně odmítat prezentované názory tím spíše, že je potvrzují i jiné zdroje. Je zřejmé, že tvůrci chvílemi vaří z vody, ale i tak je výpovědní hodnota dokumentu dostatečně zajímavá, aby film stál za zhlédnutí. 3) Nechápu, proč je snímek tak mizerně amatérsky nadabován do češtiny (nekvalitní jazyk i přednes). 4) Malá poznámka pro kované soudruhy: Znamená poptávka po USB a cédéčkách, že se tam mají dobře? To je argument jako od chovanců z Jedličkova ústavu. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Ja som sa z tohto amatérskeho dokumentu nič nedozvedel. Dozvedel som sa len dedinske klebety. Údajny utečenci z KLDR, ktorí boli údajne mučení si našli údajnu prácu, kde ohováraju režim svojej údajnej rodnej krajiny. Ak to tak aj je, tak to samozrejme robia za peňiaze ako moderátory u nás v TV, a preto nemôžu hovoriť čo si myslia, ale to čo maju nakázane. Vôbec nespomenuli, že kolko utečencov z KLDR spácha samovraždu, keď zistia, že im tí z juhu klamali o blahobyte v Južnej Kórei a kolko dievčať sa musí živiť prostiúciou, aby nezomreli od hladomoru, ktori údajne mali pred tým v KLDR. V tomto nekvalitnom filme ukázali natočene zábery spodiny, že vraj to bolo natočené v KLDR. Videl som snaď 10 dokumentov a hromadu správ v TV, v ktorých spomínaju hladomor, bezdomovcov, žebrákov, ale ani v jednom nespomenuli ako to je v Južnej Kórei. Snaď je to jediná kapitalistická krajina, kde nie su nezamestnaní, bezdomovci, žebráci a chudáci? Opäť zlodej kričí chyťte zlodeja. Štatistiky koľko je v KLDR politických väznou a iné čísla si klasicky vycucali z prsta. Jedna babka povedala na rínku. Podla tých blábolov som sa akurát dozvedel, že väčšina ma doma DVD a notebook, ktorý vie ovládať a majú dosť peňazí, lebo si kupuju nelegálne DVDčka a USBčka. Snaď su takí blbí, že hladujú a kupujú si notebooky, DVDčka + USBčka? Okerem toho sa pomýlili pri tých polopravdách a klamstvách, lebo povedali počas dokumentu, že tam kecali s jedným podnikatelom a neskôr, že by tam chceli ľudia podnikať, ale je to zakázane. Údajna komunisticka diktatúra a do toho ten podnikatel - sami si nasrali do huby. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

I v tak rigidním státě je maličká naděje na zlepšení. Digitalizace, celkový světový/domácí vývoj a status třetího Kima mohou režim dlouhodobě podkopat. Ke svržení rudé monarchie však bude vést cesta mnohem delší...75%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nijak překvapující dokument o životě v Severní Koreji, u kterého mi vadilo, že tvůrci lidem vnucují myšlenku, že když ti severokorejci koukají na dvd ( a vidí ten rozpor propaganda vs. jihokorejské telenovely atd.) tak, že to má Kim čongun spočítané. Nepochybuji, že se zvedá informovanost těch obyvatel v té jejich izolaci, ale přesto je ta cesta ke změně daleko. Koneckonců tenhle dokument je z roku 2013 a ten severokorejskej tlouštík tam furt šéfuje. Taky se mi nelíbilo, že změnu nálad ve společnosti demonstrují na jednom videu, kde jedna paní nadává vojákovi ( když pominu, že nevědí, jestli byla pak zastřelena/potrestána tak už tím že ji ukážou tak ji můžou ohrozit ne? ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument, který je smutnou výpovědí o životě v zemi o níž se pro jistotu moc nemluví a když tak jen tak okrajově, abychom se moc "neušpinili". takových zemí je víc než dost a čím více takových dokumentů je, tím lépe. Život v Severní Koreji rozhodně není něco o co by jedinec stál, je mi líto hlavně těch dětí. Snad si časem pomůžou sami, neb nikdo jiný jim nepomůže. A také přeji Jižní Koreji, aby až to praskne na severu to byli schopni ustát. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že dokument někdy protiřečí jiným, dle mého podloženějším zdrojům, někdy však i sám sobě... Takže víc než průměr dát nemohu. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Priemerný dokument, z ktorého sa trošku sčítaný a informovaný človek nedozvie nič nové. Namiesto vojny sa používa rozširovanie informácií pomocou pašovaných rádií a USB s filmami. Čo mi to len pripomína? ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

Dokuco? Hahaha. Kdyby si alespoň neprotiřečili, když už tak propagandisticky blábolí. By mě zajímalo, jestli si ty USB flashdisky, na které nemají, strkají do řitních otvorů ve stejným okamžiku, kdy si točí na prstě ta DVD, na která nemají, nebo to střídají. Když teda na počítače nemají a navíc jsou dostupné jen pro elitu. Ale těch uprchlíků je mi líto, je přeci známo, že po nich na jihu jdou Kimovi agenti a tak musejí skrývat svoji identitu, nejlépe v nějakém tom povrchním zábavném pořadu v televizi. To je ale náhoda, že zrovna dnes natáčí díl nazvaný "Strašný zlý Sever versus krásné zítřky Jihu". Nikoho sice nepřekvapí, že tajní šmíráci na severu natáčí tajně a aby se neprovalila recyklace starých záběrů, rozmaže se datum v obrazu videa. Ale dost mě překvapuje, že pohraničníci střílejí, pokud někdo nelegálně překračuje hranici. Já myslel, že jsou tam na výletě a oni snad tu hranici hlídají nebo co. Kdo si ovšem myslel, že za držení nelegálního DVD ho zavřou jenom v KLDR, neslyšel nikdy zkratky OSA nebo BSA. Nedivím se, že ten pašerák hub skrývá identitu, i já slyšel o osudu zakladatelů The Pirate Bay. No nic, Kimčongune, Kimčongune, do roka a do dne, zvu tě na Boží súd. Teda vlastně do pěti let... ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

KLDR mne fascinuje a proto se vždy rád podívám na dokument, který přibližuje život v této uzavřené zemi a tento je jeden z nich. Hodnotím proto 4*dami. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

I přes negativní hodnocení ostatních, já musím dát aspoň tři hvězdy. Dokument si nezaslouží víc, ale ani méně. Severní Korea je pro mě vůbec nejzajímavější země světa. Ale hned to vysvětlím. Samozřejmě, že všichni víme, co se v zemi děje, takže slovo zajímavý bych použil s ohledem na to, že neexistuje žádný jiný stát na světě, o kterém toho víme tak málo. Kde se nesmí natáčet a tak se mnohdy jen spekuluje, co se v zemi opravdu děje a jak to tam vypadá. A právě proto mě jakékoli reálné záběry z této země nesmírně zajímají. Ano, souhlasím tady s "kolegy", že z mluveného komentáře se opravdu nedozvíme nic, co bychom nevěděli. Tedy, že Kim vládne pevnou rukou, že volby jsou zmanipulované či že je v zemi hlad a přesto funguje propaganda. Ale přece jen tam bylo pár informací, ač pomálu, které mě zaujaly a které jsem předtím neměl. Ani svědecké výpovědi nejsou tak zajímavé s ohledem na to, že o krutostech režimu si asi obrázek udělat umíme. Na druhé straně...umíme? Myslím, že objektivně řečeno si nikdo neumí představit, co obyvatelé zažívají. Zvláště političtí vězni. Na druhé straně díky těmto výpovědím si opravdu uvědomíte onu krutost a to, co všechno mohou obyvatelé zažívat, A reálné snímky z této země, záběry skutečných lidí z ulice, svědectví z obchodů, z hranic s Čínou, to je něco, co jen tak neuvidíte. A proto tři hvězdy. Myslím, že právě to je to, co vás na tom všem zaujme nejvíc a to hlavní, proč dokument odsledujete ať už zčásti nebo celý. ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli si to hodnotící pode mnou uvědomili, ale dokument je o tajných nahrávkách z KLDR a těch, kdo je pašují ven a kdo propašují různé věci dovnitř. Dozvěděli jsme se dost a to právě z těch tajných záběrů a z měnících se poměrů v KLDR. Že ty záběry jsou nekvalitní a roztřesené se asi nikdo divit Těch nových informací tam je dost, kdo umí, tak je najde, ale spoilerovat tu nebudu. ()

Hekman 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, ze to klidne muze byt i naopak. Ale jinak zajimavy dokument, s par nechutnymi detaily / napr. face off bracha z vesnice /. ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkové téma, slabé zpracování. Až moc vaty na úkor skutečně zajímavých záběrů. Nezní zde prakticky nic nového, pouze notoricky známé skutečnosti, o KLDR existuje množství daleko zajímavějších dokumentů. ()

Reklama

Reklama