Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

venison 

všechny recenze uživatele

Ano, jako raná teenagerka jsem taky (asi jako všichni v devadesátkách) žrala Kurťáka a měla ho za novodobého Ježíše.. Viděla jsem s ním jakékoliv záznamy, četla o něm knihy a s ním rozhovory, sbírala plakáty, sjížděla videoklipy a hudbu poslouchala stále dokola.. Dnes už jsem slavného Kurta Cobaina přežila o další 4 roky.. Čím jsem starší, tím v něm vidím více pozéra a feťáka, jeho genialita ustupuje.. Myslela jsem, že nejnovější dokument "Kurt Cobain: Montage of Heck" mu vdechne více lidskosti a ukáže mi ho z jiné stránky.. Bohužel se tak nestalo.. V dokumentu zazní mnohem méně informací než v kterékoliv životopisné knize, kterou jsem četla.. Po této stránce jsem byla zklamána.. Dokument byl pravděpodobně myšlen jako soubor nepublikovaných a málo známých klípků, videí a textů navlečených na chabé kostře Kurtova životopisu.. Co mě ovšem hodně pozitivně překvapilo, jakou originální, koukatelnou a umělecky excelentní formou, bylo natočeno.. Díky formě před režisérem Brettem Morgenem smekám.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento dokument. Rocková hudba a Nirvana, to je žáner, ktorý môžem, hoci Kurt Cobaina som nikdy nepreferoval. Po vzhliadnutí na tento snímok som si ale chuť nenapravil ani názor na neho nezmenil. Máme tu prierez jeho detstvom až po slávnu krátku éry Nirvany. Potom pol dokumentu jeho múdra ženuška kecá o tom, kto bol väčší feťák. Myslím, že dokument sa celkom nevydaril a skôr stavia Kurta do ešte horšieho svetla. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ať už to bylo jakkoliv - jak zde několikrát zaznělo - jsou tam záběry, které jen tak někde nebyly uveřejněné. Za mě je to hodně zajímavé propojení - dokumenty, kreslené části, hodně si to hraje s obrazem a já ho vlastně moc neznám - nejsem jeho fanynka - já jsem jen ráda, že z toho "vzniklo" Foo Fighters, kterých již fanynka jsem a vůbec mě netrápí, že Dave Grohl zde v dokumentu v současné době nemluvil..Ten dokument je dost depresivní, dost za mě pro hodně lidí s neznámými záběry a silné nahlédnutí do hudby Nirvany a také do soukromého života Cobaina..a jak tedy zemřel? To už těžko říct... ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé !! Předčilo to mé očekávání a dvě hodiny uběhly jak nic.. ty animace z Kurtova života doplněné hudbou a hlasem z nahrávek byly dokonalé. Myslím, že tenhle film si zamiluje každý, kdo má Cobaina a Nirvanu rád, a i když ví téměř vše, co má opravdový fanoušek vědět. Velice povedené a propracované k dokonalosti. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama