Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 2
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Diskuze

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

shuster

Chápu, že nejsi ta nejostřejší tužka v penále, ale nějaké základy fyziky by jsi si buď pamatovat ze školy mohl a nebo si je zkusit vyhledat u strejdy google. 

g je dohodnutá hodnota zrychlení a je 9,80665 m·s−2 (přesně, protože se jedná o dohodnutou hodnotu, nikoliv přírodní). Korelace s tíhovým zrychlením na Zemi je sice záměrná, ale přetížení g nedefinuje.

Je tedy naprosto v pořádku, když zrychlení bude počítáno v násobcích g ve vesmíru či kdekoliv jinde, stejně jako je rychlost počítána v násobcích M (které je také dohodnuté číslo, které s rychlostí zvuku pouze koreluje).

Tedy vyčítáš-li seriálu vlastní neznalost, je to na zváženou a asi fakt nejlepší přestat sledovat. Ano, Expanze se táhne, hlavně ze začátku, ale opouštíš ji v momentě, kdy se šlápne na plyn. Na druhou stranu, pokud jsi se těšil na lepší vysvětlení protomolekuly či dokonce emzáků, tak toho by se ti stejně nedostalo, protože seriál skončil před tím, než se jim začal pořádně věnovat a ani knížky to vlastně pořádně nevysvětlily.

na příspěvěk reagoval PKD

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

shuster

Vysoké přetížení je vyvolané zrychlením. Ale zcela upřímně, pokud tě to nechytlo do teď, nejspíš Expanse není nic pro tebe.

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

No a tu mam toho vazne dost (S2E06). Je to strasna kokotina.
Vysoke G vo vesmire?
A este roztahane ako sopel po rukave.
Koncim

na příspěvěk reagoval Khanos, cernakus

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

cyphercz

Děkuji za střízlivější názor. 5 epizod je skutečně málo. 4. díl mě totiž docela navnadil, i když příběhově to byla jedna pitomější berlička než druhá. Díl 5 stál zase za prd a tak jsem zkusil ještě epizodu 6, která mě přesvědčila v tom, že tady jen ztrácím čas. Málokterému seriálu věnuji více jak polovinu série na to, aby mě začal alespoň trošku bavit.. Bohužel tady se to fakt nestalo ani zdaleka.

Jak jsem již párkrát psal celé mi to přijde hrozně hloupé, bez pořádných postav, s hloupými dialogy, nic moc herci a bez zajímavého příběhu, který se kupředu posouvá jen dílem absolutní náhody. A to se bavím o té nejzajímavější dějové lince. Detektivní linka je pak úplně špatná.

Sice věřím, že se seriál ve druhé a třetí sérii o dost zlepší, ale stejně tak věřím, že poslední dvě série jsou naopak špatné.

Takže svůj čas budu raději věnovat jinému sci-fi restu, ke kterému už se dlouho dokopávám a tím je Firefly.

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

dragon94

jak už ti to tu psali ostatní, chce to dát seriálu šanci, nevím, jestli 5 epizod je dost nebo ne, je to dost individuální, já například na seriál začal koukat jak začal covid a lockdowny a nejprve jsem se do toho hodně nutil, asi jako ty a v podstatě většina první řady pro mě byla celkem "meh", až ke konci se to rozjelo a ještě že tak, protože druhá a třetí řada už jsou prostě kulervoucí scifi podívaná, jedna z nejlepších co jsem kdy viděl;) 

na příspěvěk reagoval dragon94

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Ještě bych dodal jednu věc k té podobnosti s Mass Effectem, ve skutečnosti má seriál velké množství prvků, které známe z mnoha dalších knih/seriálů/filmů. Ale tam, kde bych často mluvil o laciné vykrádačce, v tomto případě se jedná o skvělý amalgán toho nejlepšího, co sci-fi může nabídnout.

 

Atmosféru mnohdy jako z prvního Aliena, bojové skafandry jako z knihy Hvězdná pěchota (a mnoha jiných scífek po ní), politika jako v....ehm, proč to nenapsat, jako v Game of Thrones, objevování tajemství vesmíru jako od A.C. Clarka a F. Pohla (především druhý zmiňovaný je častou přiznanou inspirací autorů knižní předlohy Expanse). Postavy jako z Mass Effectu (úplně vidím Amose jako takovou verzi Wrexe :-D ) a Alex je totální Joker. Prostě ten nejlepší mix, co scifař může dostat.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jo to jo... Jen mě samotného právě zaráží proč mě to absolutně neoslovilo, ani příběhem, ani atmosférou, ani postavami ani herci zkrátka ničím. Což se mi prostě už hodně dlouho nestalo. To je ostatně také důvod proč jsem se rozhodl napsat sem do diskuze.

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Ano, je tam dost z Mass Effectu, mínus mimozemšťané a umělá inteligence. Ale po stránce postav, politiky a propracovaného světa, příběhu, je to jasná volba pro Mass Effectníky.

 

TheDarKnig:

Tohle je první seriál na který jsem narazil, ve kterém je vesmír a fyzika stejně důležitou hlavní postavou, jako lidé. Co se mně týče spadá do relativně malé skupiny scífek, které to mají podobně, ale Expanse je v tomto konkrétním bodě ještě dál než její spolučlenové: Battlestar Galactica (2004), Firefly (2003) a Stargate Universe (2009). Všechny tyto seriály kloubí realismus a uvěřitelnost svého světa s těmi nejlepšími prvky science-fiction, které mám rád.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

dragon94

Ne, nedělám, neříkám, že to lze srovnat úplně 1:1, ale těch styčných bodů tam bylo více včetně té atmosféry, kterou jsem mnohdy pociťoval. :) Měřítko je ale trochu menší, více se drží při zemi (obrazně řečeno :D).

No, aby ses každopádně tím čtením recenzí, které ti potvrzují tvůj názor, zbytečně sám nezablokoval. Zkus si přečíst tu drtivou většinu recenzí, co jsou 4/5 (protože průměr vychází na 82 procent) - že co se jim na tom líbilo, že to hodnotí tak vysoko. Asi to nějaké kvality mít bude, když to takto přijímá většina lidí :)

Ale sednout to každému nemusí, samozřejmě. 

na příspěvěk reagoval dragon94

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Khanos

Já jsem prostě sucker pro space opery a mám z vesmíru až posvátnou hrůzu/cítím úctu, takže když se v něm odehrává nějaký mysteriózní (a dobře napsaný) příběh, tak to prostě na mě funguje jako ultimátní vábnička. Jako bonus Expanze má ale i komplexně propracovaný svět a sympatické, uvěřitelné postavy.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Filtroval jsem podle nejnovějších, abych si právě přečetl hodnocení od lidí, kteří seriál viděli celý... A tam se právě ty 2* vyskytují překvapivě opravdu hodně. Na druhou stranu.. Mass Effect.. Neděláš si legraci? Mass Effect je moje absolutní srdcovka a celou trilogii jsem dohrál snad 15x... Pokud to bude alespoň z části jako Mass Effect, tak tomu asi tu šanci dám. No uvidíme. Dneska a zítra se zkusím dokoukat do 5 dílu a uvidím, jestli má nebo nemá cenu pokračovat. Pravdu povědět podíval jsem se i na trailery na některé z následujících sérií, jestli mě alespoň trošku strhnou, ale neměl jsem z nich moc dobrý pocit. A už vůbec né pocit ME... Ale tak uvidím.

Každopádně všem moc díky za názory.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, cyphercz

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Za sebe můžu dodat, že seriál je inspirativní, protože když jsem ho před lety objevil a propadl mu, oživil ve mně dvě vlastnosti, které jsem po mnoho let považoval v sobě za zapomenuté. Jednak lásku k vesmíru a touze dozvědět se o něm více a druhak lásku k četbě klasického sci-fi. Seriál má na tomto mamutí podíl.
Hodně sleduji reakční videa na Expanzi a téměř každý, kdo dá seriálu šanci, většinou toho nelituje (píšu většinou, ale vlastně jsem neviděl nikoho, ale někdo takový být může, asi...).
Když už jste tu načali ty začátky, mně seriál zaujal také od první epizody, ale pravdu říci, propadl jsem mu až od druhé řady. První epizody jsem si říkal zajímavé a docela chytré, ale nejspíš na to brzo zapomenu, podobně jako na jiné rádoby-chytré scífka posledních let, no, nestalo se.

Ale zase chápu, že seriál není pro každého, někdo si k němu holt cestu nenajde.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Ale zase... mě osobně seriál bavil od první epizody, takže pokud na tebe první dvě epizody působily přímo odpudivě, tak bych to asi dál nekoukal, no. Pokud ale ta premisa zaujala, jen ještě ne na tolik, aby tě to bavilo a máš pocit, že je to průměrné,, tak bych to ještě dál zkusil.

na příspěvěk reagoval PKD

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Není důležité kolik dvouhvězdičkových hodnocení to má, když celkový průměr hodnocení je 82 procent, na IMDb dokonce 8,5/10 a na internetu ve všech diskuzích se najde málokdy někdo, kdo to nechválí. Dvě hvězdy jsou navíc z většiny od lidí, co to vzdali po pár epizodách, to je skoro jisté. 

Pro mě to má přidanou hodnotu i v tom, že je to seriál, který mi snad jako jediný dal podobné pocity jako Mass Effect. Pocitově to má pro mě nejblíže adaptaci ME, co jsem kdy zažil. Fakt jedna z nejlepších space oper vůbec. I přes trochu kostrbaté zakončení (hlavně pátá série se ubrala trochu jinou cestou než jsem si myslel, více intimní a charakterní než tou, co jsem chtěl, ale chápu, proč to autoři tak udělali a to, co chtěli prodat, docela fungovalo). A taky bych jen napsal, že čtvrtá série je taky žánrově (a pocitově) trochu jinde než předchozí tři, ale přitom je podle mě stejně výborná jako předchozí. 

na příspěvěk reagoval dragon94

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

dragon94

Dobry plan. Me to zaujalo hned. Ale nepopiram, ze jsem si min. do pol.1.s. k tomu hledal cestu. Ale od konce uz to valilo, (2.s.jsem dal napr. v kuse) aby se to pak asi v pol. 3.s. zastavilo a dodnes je to nedokoukane. Coz ovsem napravim hned jak mi zacnou velmi zaslouzene NdB prazdniny. 

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

PKD

Asi to zkusím do 5. epizody a uvidím pak.. Jestli mě to nechytne ani potom tak to asi fakt zabalím.

na příspěvěk reagoval PKD

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

No tak uvidíme jestli se odhodlám. Je pravda, že teď nemám moc co sledovat, ale zase se moc často nestává, že by se objevil seriál, který by mě ani po 2 epizodách ničím nezaujal. Jasně 2 epizody jsou málo na to vynášet soudy, ale dost se obávám, že skončím na straně 2* hodnocení, kterých se v komentářích věru neobjevuje málo. + Mě od toho opravdu odrazuje to, že po 3 sérii už to prý není skoro vůbec dobrý a neskončí to uzavřeně.

A asi mi i hodně nesedí to herecké obsazení, které prostě nemá žádného tahouna. Všechno to jsou strašně nezajímavý průměrný ksichty, které navíc hrají hrozně nezajímavé postavy.

na příspěvěk reagoval PKD

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

PKD

Ano, ano, mysteriózní, detektivni, politický, akční thriller ve vesmíru. A proto to miluji. 

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Asi tak. Ale opravdu uz v pol.1.s. to zacne. Ale i tak zpetne je to takova detektyvka in space, pac Thomas Jane. Jasny? 👍

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Za sebe potvrzuji, co bylo napsáno, totiž první série není nudná, ale první půlka se docela hodně soustředí na worldbuilding, namísto toho, aby víc progresovala příběh. To se kolem půlky série změní a pak seriál už nezastaví.

Co se toho uzavření týče, na pozadí politiky a charakterových příběhů se odehrává větší příběh a ten není uzavřený. Na rovinu, bolí to, ale určitě to není důvod se na to nedívat. Navíc autoři i někteří členové štábu řekli, že Expanse není nutně ukončená, a že b budoucnu se možná vrátí. Je to velké možná, ale ne beznadějné. Pokud jsem to pochopil správně, pokud Amazon nebude pokračovat s Expanzí do záčátku příštího roku, práva na Expanzi pozbyde a pak se uvidí, jestli bude něco dál.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

A myslím, že s herci to taková tragédie není, Chatham a jeho výkon je obecně všude po internetu chválen. Amos je asi nejoblíbenější postava, to by asi nebyl, kdyby byl úplně na prd, že? A ostatní herci hrají v pohodě včetně Straita, který se na Holdena a jeho charakter hodí skvěle.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

První série není nuda, ale chvíli trvá než se ten děj rozjede. Tak možná do 4., 5. epizody? Pak je to už fakt skvělé, ale další série jsou ještě lepší. Totiž první půlka druhé série adaptuje druhou půlku první knihy, pak od půlky druhé série do půlky třetí série je adaptace druhé knihy a zbytek třetí série adaptuje (i přes fakt, že má na to polovinu stopáže) výborně třetí knihu. 

na příspěvěk reagoval PKD

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

dragon94

První série je nuda. Druhá a třetí jsou vrchol seriálu. Trojka je rozdělá na dvě poloviny, reálně je to obsahem třetí a čtvrtá série, kdy obě ty půlky jsou asi nejlepší sci-fi, co jsem viděl od konce Hvězdné brány. 

U Amazonu pak byl problém s tím, že vyhodili jednoho z herců (klasika, ukazovla ženské, co nechtěla vidět...) a odchod jeho postavy byla naprostá tragédie. Poslední řada má pak dějovou linku, která nedává v širším kontextu seriálu skoro žádný smysl a není ani nikterak vysvětlena. 

Obecně bylo napříč sériema kritizována obsazení, chtě nechtě, Strait je prostě hereckej tragéd a Chatham či Keon Alexander nejsou o moc lepší. Každopádně tohle vyvažujou třea Cara Gee a její oční linky, nebo pak ve vedlejších rolích Strathairn či Elizabeth Mitchell.

na příspěvěk reagoval cyphercz

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Khanos , cernakus , cyphercz

Hru dělá studio Telltale games, které stojí za hrami jako The Wolf Among Us, The Walking Dead, Game of Thrones, Tales from the Borderlands, Batman atd... Jejich hry jsou jak správně cernakus poznamenal spíše příběhově založené interaktivní adventury/seriály s velkým množstvím rozhovorů a rozhodnutí. Studio prošlo bankrotem a tohle je od jeho znovuzrození jejich první velká hra, takže je možné, že se snažili trošku obměnit svůj styl a přidají větší množství hratelných sekvencí, ale rozhodně od toho neočekávejte Dead Space nebo jiné podobné hry.

 

Mimo to mám dotaz k seriálu, právě protože mám rád hry od Telltale a slyšel jsem na Expanzi docela kladná doporučení, jsem jej začal sledovat. Aktuálně jsem viděl 2 epizody, ale absolutně mě to nezaujalo. Hádám, že se to celé postupně rozjede, ale zatím mě na tom nebaví zhola nic. Protože jsem slyšel, že od přesunu pod Amazon se seriál dějově docela dost zhorší a poslední série vlastně nic moc neuzavře, tak by mě zajímalo, zdali mi doporučíte vydržet a setrvat nebo zkusit ještě pár epizod a kdyžtak to vzdát.

Scifi mám hodně rád. Zejména ty z vesmíru, ale když seriál srovnám s Battlestar Galacticou, nebo třeba první sérií The 100, tak tady mě nebaví ani postavy, ani děj, ani vizuál, zkrátka nic.

na příspěvěk reagoval fabecc1222

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Khanos

otázkou je, proč by nám či studiu mělo záležet na názoru náročnějších pařanů - pokud hra zvládne vygenerovat zisk na těch "obyčejných" hráčích, kteří mají rádi seriál / knižní předlohu, tak je úkol splněn, ne?:) Přijde mi, že ta hra bude na naprosto tom samém principu jako Star Trek Resurgence, která je hodně jednoduchá co herní mechaniky apod. týče, ale má vcelku dost pozitivní ohlasy a řekl bych, že ztrátová pro studio nebude, čili mission complete:) 

na příspěvěk reagoval dragon94

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

To je pravda. Osobně doufám, že to bude dobrý dodatek do univerza, ale stejně si myslím, že náročnější pařany to nejspíš neuspokojí.

na příspěvěk reagoval cyphercz

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama