Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu vydařený ekohoror, z něhož se objevila ukázka i v novém Ant-Man a Wasp. Jeden z celé řady filmů varujících před atomovými zbraněmi patří mezi ty vydařenější. Napínavý snímek ukazuje nejen to, jak jsou až detektivními postupy zjišťovány příčiny místních masakrů, ale i jak policie a vládní orgány musí postupovat, aby nevznikla panika. Jak musí přesně odhadnout situaci, jak je zpočátku třeba odklidit nežádoucí svědky i jak zabezpečit velkoměsto, kterému hrozí katastrofa. Samozřejmě efekty jsou poplatné době, i když vydařené, a je znát, že rozpočet nebyl malý, což se týká i množství komparsu. Nechybí ohlodané kostry, lebky, zkrvavené tělo ve sklepení, smrtonosné trámy v podzemí ani plamenomety. Po letech jsem byl natolik spokojen, že původní hodnocení jsem zvedl o jednu hvězdičku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší monster film o mravencích, jaký jsem měl zatím tu čest vidět. Líbí se mi postupné poodhalování příběhu, kdy přestože víte již od začátku, kdo stojí za zmizením několika lidí – tak to tvůrci dokázali přesně načasovat a atmosféra se v tu chvíli začala ještě více stupňovat. V určitých chvílích jsem si sice říkal, že to je zbytečně natahováno, ale byl jsem odměněn finálním rozuzlením v kanálech pod Los Angeles. K trikům nemám nejmenší výhrady, protože na svou dobu jsou hodně dobré, což se nejspíš velkou měrou podepsalo i na tom, že z tohoto filmu měli někteří lidé v té době noční můry. Dneska se už sice většině záběrů jen zasmějeme, ale i tak to pro mě zůstává nadprůměrným filmem. 7/10 ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To byl asi vítr. V těchto končinách zní strašidelně.......... Sledujeme zde nejdříve dvě "vloupání", jedno do přívěsu a druhé do místního koloniálu. Peníze však zůstaly, byl nalezen rozsypaný cukr, podivné stopy a zvláštní zvuky v okolí. Navíc se spíš někdo proboural ven něž do vnitř. Co to mohlo být za zloděje? Na první stvůru nečekáme dlouho. CITÁT - Camponotus Vicinus z čeledi Formicid........... Trikově je to na dnešní dobu hodně slabé, ale na rok 1954 je to prostě bomba. Katastrofický snímek, který se pak z venkova dostává do městské aglomerace. Los Angeles a celé lidstvo je v ohrožení. CITÁT - Lidem hrozí vyhynutí......... Hledání ve stokách je napínavé a povedené. Jest-li jsou tyhle příšery důsledkem prvního jaderného výbuchu, co způsobily všechny ty další bomby? S vynálezem atomové bomby otevřel člověk dveře novému světu. Celkem slušně natočený, napínavý a varovný snímek. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Předek všech dnešních prvoplánových hororů o zmutovaných žábách, krysách, klíšťatech a vší té havěti, co na nás útočí v hejnech, rojích, tlupách, co nás vztyčeným ukazovákem varuje před vzpourou přírody, pokud ji nepřestaneme zanášet různými fujtajbly. Tehdy to byl originální nápad a film funguje docela dobře. Prostě: je pořád lepší podívat se na Them! z roku raz dva, než na novodobé bláboly, které omílají pořád stejné téma a uráží už jen tím, že se prohání na VHS. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Kdyby si Them! udrželo atmosféru, napětí a gradaci z první části, co se odehrává v Novém Mexiku, mohlo jít o jeden z nejlepších monster movies vůbec. A to i přes celkem legračně vypadající zmutované obří mravence (ale jsme v roce 1954, vím to a nic lepšího ani nečekám). Nevím, kde se stala chyba - začátek je úžasnej, mrtví či zmizelí se hromadí, tajemno narůstá a poušť ze svých tajemství vydává jenom v podobě zvláštních zvuků. Po příletu dvojice doktorů (otec a dcera, no samozřejmě :-) ) děj příjemně pokračuje... a najednou chlapík z FBI a místní policajt jezdí po Státech a skoro až detektivně pátrají, kam se mohli mravenci podít. A v tu chvíli atmosféra mizí a ani závěrečný souboj ve stokách ji už moc nepřinese. Škoda toho, protože jinak není co vytknout. Ale i tak jde o silně nadprůměrný zážitek. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu byly použity skutečné, americkou armádou zapůjčené plamenomety z 2. světové války. (ČSFD)
  • Prvý obrovský zmutovaný mravec sa objaví až v 28. minúte filmu. (beso74)
  • Dr. Harold Medford (Edmund Gwenn) vo filme identifikoval zmutovaných mravcov ako druh Camponotus vicinus. Ten však svoje obete, na rozdiel od toho z filmu, nebodá. (beso74)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama