Reklama

Reklama

One Punch Man

(seriál)
  • Japonsko ワンパンマン (více)
Trailer
Japonsko, (2015–2024), 14 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

One (komiks), Júsuke Murata (komiks)

Hrají:

Aoi Júki, Júki Kadži, Kendžiró Cuda, Mamoru Mijano, Masaja Onosaka, Teššó Genda, Daisuke Namikawa, Júdži Ueda, Ken'iči Ogata, Mijuki Sawaširo, Šin'ičiró Miki (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(36)

Nejsilnější superhrdina na světě dokáže zabít kohokoli jednou ranou. Ale nemá žádného soupeře, takže bojuje s nudou a depresí. (Netflix)

Videa (11)

Trailer

Recenze (91)

dennykr 

všechny recenze uživatele

Chytrá hra (nejen) s pravidly šónenů. One-Punch Man vytváří dvě hrdinské pozice, v té první je unavený protagonista Saitama, který marně hledá vhodného soupeře, protože každého porazí jednou ranou. Není tak tím, kdo by žánrová pravidla následoval, ale naopak z nich vystupuje a ironicky je glosuje. A kyborg Genos zase poskytuje prostor k tomu pravému šónenovskému vývoji, takže tradiční divák rozhodně neostrouhá. Ale kromě toho, že jde o poměrně vtipnou parodii (zesměšní se Rocky 4, Dragon Ball, ale i Kamen Rider) s takřka geniálním pointováním gagů, vede OPM dialog i s obecnějšími schématy japonské populární kultury. V průběhu se tak objeví maniakální vědci a jejich výtvory, genetičtí mutanti, národy podzemních monster, cukamotovsky deformovaná těla, války gangů nebo nindžové. A každý z těchto rámců je na jedné straně naplněn – diváci dostanou plnohodnotné souboje a dozví se víc o původu nepřátel –, ale také zesměšněn z pozice znuděného a nezničitelného hrdiny. K téhle obecnosti nás vede i samotný seriál tím, jak pojmenovává součásti fikčního světa. Města se prostě jmenují Město-A či Město-Z, útoky třeba "obyčejná pěst" a nepřátelé podle toho, jaké zvíře připomínají. Saitamu atakuje Komáří žena, Žabí muž nebo Král džungle. // Spíš než k banální šónen parodii má One-Punch Man blíž k tomu, jak nakládá Hitoši Macumoto s kaiju eiga v Big Man Japan. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Treba pozrieť pred tým, ako si chcete dať nejaký superhrdinský film alebo shounen. Zábavné tak, ako sa dá od paródie očakávať, bohužiaľ nie viac, originality, čo by si zaslúžila najvyššie hodnotenie, je menej. Väčšinou sa totižto opakuje premisa s hlavným hrdninom Saitamom, ktorý tupo civí a všetko ľahkosťou vyrieši, čo síce dokáže zabaviť, ale dá sa toho aj prejesť a aj keď sa dej vyvíja, scény nie sú iné, len variantami tých predošlých. Ostatnými hrdinami sa napriek ich menším schopnostiam, s ktorými nie každého súpera zdolajú, veľmi šetrí. Ale ako nezáväzná zábava to nie je zlé. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

První epizody mi přišel zajímavější nápad než samotný seriál a k dalším dílům jsem se musel prokousávat. Ale nakonec jsem mu stejně propadl a od čtvrtého dílu jsem si je pouštěl automaticky. I když by se mohlo zdát, že akce bude jednotvárná, tak tomu tak není, jelikož se představí spousta rozmanitých protivníků i hrdinů, z nichž je spousta často bizarní. Z toho plyne i nenásilný, i když ne zrovna sofistikovaný humor, je to však bohatě vynahrazováno parodováním superhrdinských klišé. A potitulkové scény byly příjemným bonusem. (Netflix) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Tak z tohto si aktuálne otaku po celom svete ustriekavajú?! Fakt z tohto? Tak len v skratke, epizodický seriál, ktorý chce byť paródiou a komédiou by mal byť vtipný a ja som sa usmial tak dvakrát. Jediné čo sa tu úspešne paroduje je japonská posadnutosť rankingami a stupňami úspešnosti. Akcia v superhdinskom žánri môže byť de facto akákoľvek ale už nie inovatívna, no a ak je hrdinom one punch man tak vieme vopred ako to skončí. Za mňa nič moc, zúfale tomu chýba jednotiaca dejová linka a zmysluplná idea. 5/10 ale tri hviezdy za animáciu. A jediný kto tu stojí za pozornosť je Tornado Tatsumaki. ()

ElStupido 

všechny recenze uživatele

Anime moc nemusim, ale když jsem poprvé uviděl flegmatického One Punch Mana, který je otrávený tím, jak snadné je zabíjení všech oponentů, když z nich jednou fackou udělá smoothie, pomyslel jsem si že ti úchylní velrybáři konečně taky jednou načmárali něco pro mě. Bohužel zajímavé parodování suprhrdinů vydrželo jen asi do třetího dílu a pak se to transformovalo do typické japonské klišoidní pičoidnosti, kde se svalnatí hrdinové třídy S hádají mezi sebou, kdo má největšího čuráka (nápověda: všechny jsou stejně miniaturní) a hlavní postavu radši úplně zazdí, protože jim dojdou nápady, proti čemu by ho měli nechat bojovat tentokrát. Potenciál tam byl, jenže ťamani to zas posrali, co už. ()

Galerie (624)

Zajímavosti (12)

  • Když si hrdina King kupuje ve druhé sérii videohru, je velmi natěšený, jelikož hra vychází po 3,5 letech. Naráží tím na to, že druhá série One-Punch Man vyšla se stejným odstupem od té první. (Mancunian)
  • O úvodní píseň „Seijaku no Apostle“ se postarala kapela JAM Project. (CarnTheNunya)
  • Mrakodrap se zlatým lejnem na střeše, patřící miliardáři Zenirovi, který se objeví ve 4. epizodě 1. série s názvem The Modern Ninja, má skutečnou předlohu ve jedné z budov tokijského sídla největší japonské pivovarnické společnosti Asahi (která mimo jiné půsubí i v ČR). Zlatá skulptura na střeše měla údajně představovat „planoucí srdce piva Asahi“, nicméně výsledek je poněkud rozpačitý. Od místních si proto vysloužila onu posměšnou přezdívku – „kin no unko“, tedy zlaté lejno. K tomuto výrazu se pak ještě pojí slovní hříčka, díky které se v Japonsku zlatá lejna prodávají jako předměty pro štěstí – „un“ totiž znamená štěstí. (Mates2106)

Související novinky

Pokračování Venoma má název

Pokračování Venoma má název

22.04.2020

Dvojka Venoma od režiséra Andyho Serkise má oficiální název, snímek ponese titul Venom: Let There Be Carnage, což je jasný odkaz na hlavního záporáka Carnage, jehož ztvární Woody Harrelson. Hlavní… (více)

Reklama

Reklama