Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý architekt na stopě vraždícího maniaka... Během večera, který ambiciózní architekt Terry Lambert tráví s manželkou svého šéfa Sylvií Wentworthovou, se stane něco značně neobvyklého. Jeho milenka spatří z okna neznámého muže právě v okamžiku, kdy se pokouší zabít na ulici dívku. Útočník však Sylvii zahlédne a rychle zmizí z místa činu. Druhý den přinesou noviny zprávu o vraždě mladé ženy. Ve snaze přispět k dopadení vraha, Terry nabídne galantně Sylvii, že na policii bude svědčit místo ní. Když pak má identifikovat neznámého muže, stává se Terry podezřelým, a také se ocitá v smrtelném nebezpečí… Film vznikl podle románu Anne Holdenové "Svědkové". Režisér Curtis Hanson vzdal tímto snímkem hold dílu filmového klasika – režiséra Alfreda Hitchcocka Okno do dvora. Představitel hlavní role Steve Guttenberg (24. 8. 1958) začínal na divadle, filmovou popularitu mu přinesla úspěšná komedie Policejní akademie. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsou přesně ty krimošky, kdy vysloveně neskáču nadšením, ale mám je moc ráda, protože jedou celkem v pohodě a gradace je postupná, ale bezvadná. Holt mají tyhle léta ještě něco společného s klasikou a já s ní rozhodně nepohrdnu. Škoda, že štramák Terry už není moc k vidění, jinak bych se na něj podívala ještě v nějakém jiném žánru rozhodně ráda. ()

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní Steve Guttenberg v té době na vrcholu komediální popularity, zejména zásluhou Policejních akademií a Čísla 5 žije ve vynikajícím napínavém hitchcocovském thrilleru. Velká škoda, že mu ta kariéra nevyšla a skončil v propadlišti filmových dějin. Guttenberg zde podal velmi dobrý výkon. Francouzka Isabelle Huppert působí chladně a ta role jí sedí a Elizabeth McGovern je moc sympatická a člověk se o ní po celou dobu strachuje. Ten konec, i když ho už velmi dobře znám, pořád slušně umí pocuchat nervy. Původní barrandovský dabing ve skvostném podání Pavla Trávníčka, Ljuby Krbové či Evy Hudečkové opět nemá chybu. "Co jste proved se zapalováním... Párátko?...Papírek...Chytrý!" ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla bývá nezřídka dlážděna dobrými úmysly. Své o tom ví i Steve Guttenberg, když se jako ‘svědek v zastoupení’ proměňuje z pohodovýho bezstarostnýho hňupa, co jen tak náhodou šuká šéfovi ženu, ve štvanou zvěř. Tak trochu vinou osudu, tak trochu díky vlastní zabedněnosti. Jo, lhát se zkrátka nemá… Nemusíte být zrovna zapálený cinefil non plus ultra, abyste rozpoznali, na koho že to Curtis Hanson ve svém precizně gradovaném atmosférickém majstrštyku šibalsky odkazuje. Nejde však o bezskrupulózní „vykrádačku“, nýbrž o přiznanou inspiraci podpořenou vlastními originálními nápady. Jasná vize, pečlivě a sebejistě vyprávěná od první do poslední vteřiny. Když jsem na konci po 112 minutách konečně vydechl a odložil urvaná opěradla židle, zasněně jsem se upomněl na Body Heat, Blow Out, Jagged Edge,… A posteskl si, že takhle kvalitní thrillery dnes v nabídce našich kin opravdu, ale opravdu zoufale chybí. BTW Thanx for the tip, sis! ;-) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Velice napínavá kriminálka, má to tu správnou atmosféru a celý film neustále graduje. Velice se mě líbil Steve Guttenberg, který mě překvapil, jak umí zahrát vážnou roli (do té doby jsem ho viděl jen v komediích). Viděl jsem to kdysi v kině a dodnes vzpomínám na ponurý, dešťivý Baltimore a velice nesympatického zrzavého vraha s bílou tváří. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý thriller, na ktorom si najviac cením myslenie hlavných hrdinov, ktoré v dnešných thrilleroch často chýba. Film je prevažne konverzačný, niečo málo akcie je v úplnom závere. Skvelé dialógy znejú tak obyčajne, ale práve v tom je ich sila. Človek je v problémoch a logicky uvažuje, aké má možnosti. Vďaka rozumným úvahám a dômyselnému rozoberaniu každého ďalšieho kroku, som nemal čas pozerať po hodinkách a musím uznať, že na 87-my rok je to solídny thriller. Dodávam, že Elizabeth McGovern mi dosť pripomínala o dosť menej talentovanú Eriku Eleniak. 80%. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (1)

  • Hneď na začiatku, popritom ako ide Terry (Steve Guttenberg) otvoriť dvere Silvii (Isabelle Huppert), vypína svetlo, no po otvorení dverí a následnom zábere na Terryho svetlo opäť svieti. (zoot3r)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama