Reklama

Reklama

Šokující zločiny: Až na dno Orlíku

Obsahy(1)

Divoký začátek 90. let v Československu přinesl s náhle nabytou svobodou také nové, do té doby prakticky neexistující formy trestné činnosti. Případem, který nejvíce šokoval veřejnost, byly tzv. orlické vraždy a následně probíhající soudy s nájemnými zabijáky, kteří zavraždili několik podnikatelů. Dodnes si všichni pamatují, jak bylo naloženo s mrtvými těly, že byla vsunuta do kovových sudů, zasypána louhem a shozena ze Žďákovského mostu až na dno Orlické přehrady... Autoři přibližují pozadí této kauzy prostřednictvím osudu Ludvíka Černého, jednoho z odsouzených v souvislosti s orlickými vraždami na doživotí. Dokument kromě rekonstrukce přináší i komentáře kriminialistických špiček, psychologů a právníků k této kauze a k otázce k trestu smrti za spáchané brutální zločiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Videli ste film "Sametoví vrazi", ktorý v roku 2005 natočil režisér Jiří Svoboda? Jeho dej vychádzal zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v priebehu rokov 1991 až 1993. Mapuje vyčínanie takzvaných Orlických vrahov. Chladnokrvný gang, ktorého členmi boli Karel Kopáč, Vladimír Kuna, Ludvík Černý, Petr Chodounský a Irena Meierová, zavraždil päť ľudí. Mŕtve telá svojich obetí zhadzovali v kovových sudoch do hlbín Orlickej priehrady. Ak vás zaujal snímok inšpirovaný týmito zločinmi, tak si určite pozrite aj dokumentárny film "Šokujúce zločiny: Až na dno Orlíka" z roku 2002. Je to výborne spracovaný snímok, v ktorom sa ku tomuto prípadu vyjadrujú policajní vyšetrovatelia, páchatelia, ich rodinní príslušníci, špecialisti z odboru kriminalistiky, psychológovia a právnici. **** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Černý tvrdí, že je nevinný, Kopáč to před smrtí také v dopise uvedl a vinu za vraždy svedl na v té době už řadu let mrtvého Lumíra Vernera. Tak to vypadá, že máme po kriminálech samé nevinné... Všechny amnestovat, všem se omluvit, rehabilitovat a udělat z nich celebrity. :-D ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o období westernové, kovbojské rané fáze kapitalismu. Ze Žďákovského mostu jsem skákal bungeejumping v době zlaté éry venkovských diskoték než je do Orlíku potopila skleníková generace Kukly. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jo Orlická přehrada je jedno z míst, kde se rozhodně nikdy koupat nebudu. Čert ví, jestli tam na dně neleží ještě nějaké to překvapení…Nicméně tento dokument byl vcelku zajímavě zpracovaný (po technické, zvukové stránce má skutečně pár chyb) a jen mě trošku zamrzelo, že se ke konci nevěnovali více i zbylým členům gangu. Chápu však, že Černý / Kopáč coby nejdůležitější aktéři byli pro tvůrce tohoto kousku mnohem větším lákadlem, než takový Kuna (i ten se tam ale alespoň na chvíli zjevil)… ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument sumarizující jeden z nejznámějších případů party nájemných vrahů ( zfilmováno jako Sametoví vrazi ), kterému škodí technická kvalita - ten zvuk u výpovědi kriminalisty Štočka je na pěst. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně dokumentů o orlických vraždách, většinou se všechno opakovalo dokola, jen v jiným podání. V tomhle ale zazněly výpovědi, který jsem dotedˇ nikdy neviděl, hlavně co se týká Černýho a jeho nejbližších. Jinak hodně povedej dokument strašně sráží nekvalitní zvuk. ()

Honzyg 

všechny recenze uživatele

Řemeslně dokument působí jako nepovedené studentské dílko. Špatně ozvučení respondenti, nevhodná hudba, příliš prostřihů na nesouvisející záběry. V součtu to vyjde na několik minut stopáže, které by mohly být zajisté nahrazeny zajímavějším obsahem, kterého museli mít autoři k dispozici dost. Dokument by pak sice byl ukecanější, ale o to tu vlastně jde, takže by to bylo ku prospěchu věci. Kladně hodnotím složení responentů, včetně Černého rodiny. ()

Reklama

Reklama