Reklama

Reklama

Červená želva

  • Francie La Tortue Rouge (více)
Trailer 7

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky, je zároveň univerzálním příběhem všech zásadních okamžiků v životě člověka. O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací vypráví oscarový režisér Michaël Dudok de Wit beze slov, jen s pomocí řemeslně dokonalé animace. (Aerofilms)

Videa (10)

Trailer 7

Recenze (127)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie je to animák, ktorý by diváka okúzlil alebo spútal príbehom, pretože ten je jednoduchý, bez výraznejších zvratov, vypovedajúci o jednoduchom kolobehu života a bežnom plynutí vecí. Ale vizuál je ozaj nádherný, piplavá práca animátorov s cieľom dosiahnuť detailistické vyobrazenie sveta sa vydarila. Ghibli sa nezaprelo. Krása sledovať vierohodné pohyby zvierat a všetkej prírody kdesi na (ne)pustom ostrove. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Nádherné, meditativní a i přes svou jednoduchost k hlubokému a dlouhému zamyšlení. Silný příběh, který zdaleka není jen o trosečníkovi a jeho životě na ostrově. Je tu spousta odkazů na životy jiných, žijících třeba v civilizaci. Animace není zbytečně barevná, zachovává si svou krásu, přirozenost, ve správných chvílích i ponurost. Výjimečnou se ovšem stává i hudba... ta když je třeba pomalý děj zrychluje, tedy atmosféru správně dotváří, k čemuž ji dopomáhají také ostatní zvuky. Michaël Dudok de Wit odvedl výbornou práci, roky které filmu věnoval jsou ve výsledku znát. A jak to vlastně s červenou želvou bylo? Na něčem jsme se přeci jen shodli, ale to vlastně není důležité. 80% ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Boh. Adam a Eva. Modrá Lagúna. Stroskotanec. V spojení s týmto musím povedať zaujímavým a originálnym počinom mi napadá množstvo myšlienok. Obraz a zvuk sú tu v harmonickom súlade. 80 minút bez slov je trošku pridlho (pre mňa), to je asi ten dôvod, prečo nejdem s hodnotením ešte vyššie. A moje myšlienky pokračujú ďalej. Život. Kolobeh života. Krása. Nebo plné hviezd. Opustený ostrov. Ľudská každodenná námaha. A mohla by som pokračovať. The Red Turtle je krásny film. Myslím si, že je o zmysle života. Aj my dospelí si zaslúžime nejaký animák🙂 a toto je také poetické a filozofické. Najkrajšia je hudba a animácia je tiež veľmi veľmi pekná. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

A já nejsem dojat! Když vím, jaká hra se se mnou hraje, nemám chuť ji hrát. Taková symbolika, až je úplně prázdná, podobenství o životě bez života. Je mi jasné, že na to japonci francouzům skočili, ona je evropa se svými zvláštnostmi hodně přeceňovaná a obdivovaná, tím více, čím je prostému člověku (japonci) vzdálená. Zklamalo. P.S. a spoiler: nemůže po mně nikdo chtít shovívavost s filmem, kde se zabíjí želva, pod jakoukoli záminkou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Je-li na pustém ostrově trosečník dlouho bez ženy, tak snadno podlehne dokonce i želvímu vábení. Pod pokličkou bych se nepokoušel hledat odpovědi na klíčové otázky lidstva, i když symbolik vidí člověk na první pohled spoustu. Jedná se o záležitost poodhalující všechny radosti a strasti rodinného života. Taktéž se jedná snad o jediné vyobrazení rodiny, ve které není tichá domácnost nežádoucí. Dost se mi líbila animace, podmanivá hudba a ušel i příběh. Jen se mi to celé po určité době okoukalo a začal jsem podléhat nepříjemné nudě. Filmu by nesmírně slušela výrazně kratší stopáž. Takhle to bude z mé strany na lepší dva kusy. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (3)

  • Timeline: Film byl spoluprodukován společnostmi Wild Bunch a Studiem Ghibli ve spolupráci s Why Not Productions. Vincent Maraval, přeseda Wild Bunch, navštívil Studio Ghibli v roce 2008 a potkal se s Hayaem Miyazakim. Ten mu pustil krátký animovaný film Father and Daughter a požádal jej, aby našel jeho režiséra - Michaëla Dudoka de Wita. Miyazaki totiž chtěl s Maravalem spoluprodukovat režisérův první celovečerní film. Zástupci společnosti Wild Bunch se s režisérem setkali v Londýně a k projektu jej přemluvili. Film si odbyl premiéru 18. května 2016 na filmovém festivalu v Cannes, kde soutěžil v sekci Un Certain Regard. 13. června snímek otevíral festival animovaných filmů Annency International. Ve Francii se film objevil v kinech 29. června 2016. (Hal_Moore)
  • První film studia Ghibli produkovaný mimo Japonsko. (ganjoman)
  • Ze Studia Ghibli se na filmu podílelo pouze šest zaměstnanců. (Hal_Moore)

Související novinky

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama