Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (461)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Uctivá, zábavná a nic svým novodobým dílům nedlužící odbočka do viktoriánských časů si vybrala vše, co hýbalo tehdejší dobou: probouzející se hnutí za ženská práva, za sociální spravedlnost, mystiku, vystoupení mágů, začátky psychoanalýzy i vědecké racionality. Všechny tyhle motivy příběh unese a skvěle je dokáže propojit. Pranic mi nevadí, že vysvětlení je trochu krkolomné, to přece k Sherlockovým případům patřilo vždycky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodinu jsem chrochtal blahem. Cumberbatchův Sherlock se ve svém původním prostředí cítí jako ryba ve vodě a kolikrát jsem se musel ptát, jestli by celý seriál nebyl lepší, kdyby se odehrával ve viktoriánské Anglii. I když............ . Každopádně tu bylo všechno, co A.C. Doyle servíruje ve svých holmesovských románech. Proč v tom Moffat s Gattisem nepokračovali do konce a rezignovali na samostatné retro, to je otázka, každopádně to udělat měli. Po hodině přišel první skok, díky kterému film ztratil své dosavadní kouzlo a už ho nezískal zpět. Následný zmatek sice nakonec dával jakýs taký smysl, ale celkový dojem mi úplně pokazil. 60% ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Já to tušila, že je v tom zasazení do minulosti nějaký háček! Moffat s Gatissem ale překonali moje očekávaní a jsou děsně meta. Neuvěřitelně jsem si užívala malé detaily a náznaky k vyřešení případu i dějovým twistům - skoro jako když si povídáte s někým hodně chytrým a oba z toho jste nadšení. Po pomalejší třetí sérii tu znovu máme hodně dějový díl, který nabídl fanouškům nějaký ten fan service (konečně zasazení do původního prostředí!), ale zároveň svým způsobem posouvá děj celého seriálu. K dokonalosti chyběla jen přítomnost Irene Adler, tak snad někdy příště... PS: Mimochodem musím pochválit krásné viktoriánské lokace! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Atmoška je fajn a případ pro nečtenáře opět nepředvídatelný. Ale. Už několik epizod jsem se sám sebe zpětně ptal, kdy asi mě to nablýskané, vypulírované a do očí bijící anglické pozlátko začne po boku pánů Cumberbatche a Freemana nudit. A stalo se. Nevim přesně co, něco mi tam ale holt chybělo. Anebo naopak přebejvalo? Co amíci maj a angláni ne a naopak? Víte to někdo? Nebo to možná prostě jenom úplně nevodsejpalo a Davies trpí vzácným bruckheimerovským CSI syndromem. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s do nebes vychvalovaným Cumberbatchovým Holmesem a ovládají mě výrazně negativní pocity. Nevím, zda jsem si zrovna zvolil ukázkový vzorek, ale i tak se domnívám, že bych měl být unesen hereckými kreacemi velkého Benedicta. Nestalo se, protože jakýkoli jeho sebelepší výkon přebil naprosto stupidní a zmatený scénář a ačkoli námět si říkal o atmosferickou hororovou detektivku, ve výsledku se jedná o nudný, nezáživný a trapný blábol. Jsem vyléčený a bude mi trvat asi hodně dlouho, než se na tohoto Cumberbatche v roli Holmese znovu podívám. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu můžeme nalézt hned několik přímých referencí na původní povídky o Sherlocku Holmesovi. Jedná se například o „Modrou karbunkli“, „Pět pomerančových jadérek“ nebo „Musgraveský rituál“. (Othones)
  • Ženy, které se, stejně jako Moly Hooper (Louise Brealey) zde, vydávaly za muže, aby mohly vykonávat lékařské povolání, v 19. století skutečně existovaly. Známý je například případ Margarety Ann Bulkleyové alias vojenského chirurga Jamese Barryho. (IlMagnifico)
  • Příběh není zfilmován podle povídky sira Arthura Conana Doyla, ale jistá spojitost tu je. V původním příběhu "The Adventure of Musgrave Ritual" se Sherlock zmíní o případu nevěsty, když s Watsnem probírají staré příběhy. Nic konkrétního ale neřekne, takže většina příběhu je od tvůrců scénáře Marka Gatisse a Stevena Moffata. (kubsov)

Reklama

Reklama