Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (461)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prípad z minulosti je sám o sebe veľmi zábavný, až hororový, ale my sme v skutočnosti svedkami Sherlockovho vyrovnávania sa so svojimi prízrakmi. Osobne by som prijal radšej trochu menej komplikovanú verziu, kde by sme si vystačili iba s jedným zásadným zvratom a psychológia by nezaujala ústrednú úlohu, ale scenáristom išlo práve o náhľad do Sherlockovho vnútra, takže aj posledná šialená 10,15 minútovka má svoje opodstatnenie. Film som vnímal ako puzzle, mindgame film, podľa ktorých princípov bol špeciál nakrútený a takto funguje. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Psychedelický blábol, kde jsou sice hezké lokace a kamera, ale případ(-y), jež se tady řeší, jsou o ničem, Moriarty figurkou choré mysli, a všechno to špičkování mezi Watsonem a Sherlockem je vážně už na jakési gay hraně, a ne přátelské. Navíc ta inspirace Počátkem je až příliš a zbytečně zjevná. Kam se to hrabe na první dvě série. Ona už i ta třetí stála za prd. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pre viacerých bude toto ťažko stráviteľné sústo, ale mňa neuveriteľne bavilo a konečne sme sa dočkali nejakých vysvetlení. Tento seriál si jednoducho žije svoj vlastný fascinujúci život a akékoľvek výhrady v tomto prípade sú len chybou očakávaní. Len škoda, že na ďalšiu sériu ešte budeme musieť sakra dlho čakať. Svoj vysokoodborný a postrehov plný komentár však v túto chvíľu ukončujem, ale chcela som byť prvá, tak som niečo napísať musela... podrobnejšie sa hádam rozpíšem až si dám repete, predsa len som sa viac kochala ako sústredila na drobnosti majstrov Moffata a Gatissa. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně, že všichni (včetně mě) chtěli vidět "nového Sherlocka" jako "starého Sherlocka"... o to větší provar pak je, když dojdete k závěru, že nejlíp to o nějakých pár týdnů později rozsekl Deadpool, když si dělal legraci z "breaking fourth wall within breaking fourth wall", což dělá nějakých šestnáct zdí;) Podobný pocit jsem měl z Přízračné Nevěsty, která je jednoznačným důkazem, že tvůrci Sherlocka se někde mezi druhou a třetí sérií stali naprosto ztracenými onanisty, kteří už samou zpovykaností "nevědí, co by". Takže abych se zbytečně nezdržoval - precizní výprava, očekávaný dobový feeling, a asi do poloviny přesně to, co bych očekával, a co se mi líbilo, byť tam nebylo nic navíc nad rámec "dalšího Doylea" (Arthura Conana, ne Raye). A pak se "něco stane", a začne se alegorizovat, dělat projekce, skákat do hlavy a z hlavy, a do hlavy v hlavě, a tak dále, a tak podobně, a pak se příběh zvrhne v ubohou sufražetskou agitku, na kterou můžete mít podezření asi od dvacáté minuty (od setkání s patologem), ale myslíte si, že takhle trapní snad tvůrci SHERLOCKA nemůžou být. Jenže ouha, můžou... Takže v konečném zúčtování i vděčné humory jako retardovaná Watsonova znaková řeč a manželské stěry působí spíš o to zoufaleji, než aby bavily. Čili promiňte, ale je to zklamání, a mám vážné obavy o další směřování celého fenoménu Sherlock by BBC. 50% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Česká televize má můj obdiv a dík, že dokázala tento speciální díl uvést v rekordním čase 24 hodin po světové premiéře a přinesla tak oddaným "Sherlocked" fanouškům krásný novoroční dárek. A také bych jí chtěla poděkovat, že tento díl byl vysílán v duálním znění a na ČT 2 HD také s možností titulků. Zrovna u tohoto seriálu prostě dabing odmítám. Sherlockovy břitké slovní přestřelky a rozhovory s Watsonem opět neztrácí ani na okamžik na síle, ani vtipu. Je vidět, že pánům Moffatovi a Gattisovi odpočinek od Sherlocka poskytl dostatečný čas a prostor na vytváření tohoto dílu, do něhož se vrhli po hlavě a opět předvádí svou nevyčerpatelnou studnici nápadů a úžasných trefných dialogů. Sherlock: Přízračná nevěsta se odehrává v Londýně 19. století a zhruba až do poloviny funguje příběh zcela dokonale, dokázal mě i postrašit, protože "Nevěsty" v bílých šatech, černých šatech a podobné "dámy" mě vždy spolehlivě děsí. Nechává tedy diváka tušit, co se bude odehrávat dále. "Miss me?" kartička nalezena na místě činu jenom potvrdila moje podezření a já si říkala, jak je to od tvůrců hezké, že přivedou Moriartyho zpět k životu. A taky, že jo. "Mr. Sex" je opět v plné formě a síle a mám pocit, že mu to tady sluší víc, než kdy dřív. Najednou se však začne se Sherlockem otřásat celý svět a pak to přijde. Ultimátní WTF? Od této chvíle nastává viktoriánsko-moderní-mindfuck-fanouškovský servis. Pevná půda pod nohama dobře vystavěného dobového příběhu se začne najednou propadat a divák začne padat také, jako Alenka, když spadla do králičí díry. Co se vlastně děje, co je skutečné, nikdo neví:) A tady se nám to trochu zadrhává. Je vidět, že Moffat a Gatiss chtěli uspokojit nedočkavé fanoušky, kteří jako na smilování, čekají na další sérii. Takže do toho naházeli snad všechno, co by mohlo fandům udělat radost, co na tom, že je to šíleně překombinované a působí to až zmateně a přehnaně. Máme tu odkazy na předchozí série, vzkříšení Moriartyho, nějaký ten "slash" a vrcholem je bezpochyby souboj u Reichenbašských vodopádů. Nevím, ale jak tam na ně padala ta voda, zvláště Moriarty mi přišel hrozně sexy:) Kdyby zůstalo u klasického příběhu z minulosti, zcela jistě by se jednalo o vyvážený a propracovaný díl. Zase na druhou stranu, fandové by přišli o to všechno, co tento díl nabízí. A že je toho hodně. Záleží na každém, jestli to vezme s nadhledem, jako vyplnění času při čekání na 4. sérii, nebo to někoho vyloženě urazí a naštve. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. února 2015 v Anglii (města Wraxall, Londýn, Bristol a Bath). (Varan)
  • Ve filmu můžeme nalézt hned několik přímých referencí na původní povídky o Sherlocku Holmesovi. Jedná se například o „Modrou karbunkli“, „Pět pomerančových jadérek“ nebo „Musgraveský rituál“. (Othones)
  • Příběh není zfilmován podle povídky sira Arthura Conana Doyla, ale jistá spojitost tu je. V původním příběhu "The Adventure of Musgrave Ritual" se Sherlock zmíní o případu nevěsty, když s Watsnem probírají staré příběhy. Nic konkrétního ale neřekne, takže většina příběhu je od tvůrců scénáře Marka Gatisse a Stevena Moffata. (kubsov)

Reklama

Reklama