Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (461)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Kým sa Sherlock a Watson pohybujú vo viktoriánskej dobe, ide až o nečakane vynikajúce a stále moderné osvieženie, v mojich očiach prekonávajúce pôvodný seriál. Problém nastáva približne v polovici, keď sa do tej doby čistá žánrová zábava zvrhne v prekombinovanú sebaparodickú záležitosť striedajúcu časové línie. Mal to byť samostatný špeciál ako bolo avizované, snaha o napojenie na udalosti tretej série pôsobí v tomto podaní jemne kŕčovito, pretože vo výsledku nerieši vôbec nič. Akokoľvek musím chváliť skvelé dialógové výmeny a istú nepredvídateľnosť, Moffat by sa mal viac sústrediť na budovanie zápletiek, ako na tieto samoúčelné, hoci stále do istej miery zabavné, exhibície. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film-speciál natočenej primárně pro fanoušky Sherlocka, asi tak se na tohle cosi, co s "klasickými" díly moc společného nemá, dívám já, "I'm Sherlocked" nepostižen. Anebo se nám Sherlock (resp. Mofftiss) už jaksi vyčerpal, who knows. Každopádně dobová Anglie příběhu sluší, stejně jako Freemanovi jeho mustáž, až si jeden řekne, že to borci od BBC měli do viktoriánské Anglie zasadit celý a od začátku. Pár vtípků, sem tam hororová atmoška, ale prachmizerný děj. Přesto pořád lehký nadprůměr. ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

To je tak, když chce někdo reflektovat svoji vlastní reflexi svojí vlastní reflexe vlastní reflexe, že je tak strašně meta, že už ani mlha není opravdová, tapety nejsou opravdové, mrtvoly nejsou opravdové, nic není opravdové. Ať jdou s tímhle do háje. A vzdávat hold feminismu tím, že v rámci feminismu je možno vraždit mimo zákon mi nepřijde nijak extra feministické, spíš právě naopak. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodinu jsem chrochtal blahem. Cumberbatchův Sherlock se ve svém původním prostředí cítí jako ryba ve vodě a kolikrát jsem se musel ptát, jestli by celý seriál nebyl lepší, kdyby se odehrával ve viktoriánské Anglii. I když............ . Každopádně tu bylo všechno, co A.C. Doyle servíruje ve svých holmesovských románech. Proč v tom Moffat s Gattisem nepokračovali do konce a rezignovali na samostatné retro, to je otázka, každopádně to udělat měli. Po hodině přišel první skok, díky kterému film ztratil své dosavadní kouzlo a už ho nezískal zpět. Následný zmatek sice nakonec dával jakýs taký smysl, ale celkový dojem mi úplně pokazil. 60% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku je to drobné zklamání v tom smyslu, že se nejedná o samostatný speciál, ale je to nakonec docela podstatné pojítko mezi 3. a 4. sérií. Sice pořád jen pojítko (děj se ve výsledku nijak zvlášť neposune), ale pořád divák musí znát pro plné pochopení události posledních 3. řad. Jako samostatný film to prostě nefunguje. Fandové na druhou stranu dostávají skvělý doplněk s parádní meta atmosférou, cool vizuálem a typickým sherlockovským humorem. Za ty roky to už nějaký ten nášup rozhodně chtělo. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. února 2015 v Anglii (města Wraxall, Londýn, Bristol a Bath). (Varan)
  • Ve filmu můžeme nalézt hned několik přímých referencí na původní povídky o Sherlocku Holmesovi. Jedná se například o „Modrou karbunkli“, „Pět pomerančových jadérek“ nebo „Musgraveský rituál“. (Othones)
  • Ženy, které se, stejně jako Moly Hooper (Louise Brealey) zde, vydávaly za muže, aby mohly vykonávat lékařské povolání, v 19. století skutečně existovaly. Známý je například případ Margarety Ann Bulkleyové alias vojenského chirurga Jamese Barryho. (IlMagnifico)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno