Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Westerny mám rád (hlavně ty od Sergia), ale tenhle mi (z počátku) nějak nepadl do noty. Akce skoro žádná, keců až moc a postav jak na Orloji. Postupně se to ale začalo zlepšovat a finální přestřelka mě utvrdila v tom, že bych filmu moc křivdil, kdybych mu dal jen 60 %, proto mé hodnocení navyšuji, ale i tak musím napsat, že tohle je jeden z těch slabších westernů. Nic moc hudba, nic moc výkony, ale za to skvělá kamera a jak už jsem řekl, skvělá finální přestřelka. Takže jo, takových 70 % ještě dám, budu shovívavý… ;-) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasický western, ve svém žánru asi jeden z nejlepších. Jenže jak už jsem zmlsaný všemi těmi „antiwesterny“ bořícími mýty o tradičním západu, tak mi Rio bravo přišlo až příliš naivní. John Wayne hraje všemi oblíbeného šerifa, z tváře mu úsměv téměř nezmizí. Film je často porovnáván s High noon, ve kterém se šerif v podání Garryho Coopera musí vypořádat s podobným problémem. Zatímco ale Cooperův hrdina prosí o pomoc, aniž by mu nakonec byla poskytnuta, ten Waynův ji odmítá. Z tohoto hlediska je zajímavá i poznámka Johna Waynea, že mu High noon nepřijde příliš americké. Rio bravo je pohádka o ideálním divokém západu, nic víc, nic míň. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

O sedm let mladší El Dorado od stejného režiséra má v podstatě identickou sestavu hrdinů - tedy šerif, opilec a odvážný mladík. Tady je na čtveřici doplňuje ještě srandovní stařík. El Dorado má Jamese Caana (Sonny z Kmotra), proti kterému je sympatický Ricky Nelson přece jen poněkud méně výrazný. Opilci Mitchum a Dean jsou oba stejně dobří a John Wayne je vždy a všude prostě John Wayne. Rio Bravo se mi zdá být o něco slabší než jeho následovník, ale má své momenty, kvůli kterým stojí za to. Můj nejoblíbenější je vstup mladého Colorada do hry (akce s prohozením květináče oknem). Taky jam session ve vězení se dvěma dobrými songy je nečekanou, ale příjemnou kulturní vložkou. A jistá ruka opilcova u ohrady, kde se odkládají zbraně, je hodně fajn. El Dorado jsem ale viděl už jako malý kluk snad někdy ve dvanácti, a tehdy mě naprosto uchvátilo. Takže má protekci a měl bych ho od Rio Brava hodnocením přece jen trochu odlišit. Jenže tady to všechny výše zmíněné scény skoro dorovnávají. No a pak... Já prostě miluju Twilight Zone. A tady je v roli zatčeného zlouna Claude Akins, sympaťák z epizody Jak monstra ovládla Maple Street, uvedené ve stejném roce. A to je poslední ingredience, která rozhodla, že dám oběma filmům stejný počet šerifských hvězd. I když El Dorado mám holt radši. Na druhou stranu, je to už nějaký ten pátek třináctého, co jsem ho viděl naposledy. Asi to budu muset brzy napravit. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Mám ten film rád už od dětství (proto plný počet). Pravda, nyní mi John Wayne připadá až moc správňáckej, ten stařík až moc komickej, ten Ricky Nelson až moc jak rychlošípackej atd...., ale beru to tak, že to k tomuto žánru a k té době v které vznikl patří. A ta písnička (Just my Rifle, Pony and me) je bezchybná stále. ()

J3dla 

všechny recenze uživatele

Pozor, Ministerstvo zdravotnictví varuje:"Přečtění tohoto komentáře by mohlo přivodit stavy úzkosti, deprese a nervozity."---Nevím jestli to bylo překladem, nebo vyzněním dabingu, pravděpodobně kombinací obojího, ale tak dementí, prázdný a zbytěčný dialogy se prostě nedaly přeslechnout. Navíc tak naivní zápletka a toporní herci... Jsem žijícím přikladem toho, že naivní zidealizované westerny 60. let nejsou pro každého. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 1959 v New York City. (BMW12)

Reklama

Reklama