Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi konečně podařilo vidět western s legendou tohoto žánru Johnem Waynem a věřím tomu, že jsem narazil na jeden z jeho nejlepších kousků. Rozhodně se nejedná o western typu "Tenkrát na západě", jelikož se celý film odehrává v jednom malém městečku a plyne hodně pomalu. To však neznamená, že by film nudil. Celý příběh je o tom, že šerif s partičkou svých pomocníků (opilec a mrzák) hlídají vězně, kterého se jeho parta snaží za každou cenu dostat ven z vězení. Na této jedoduché zápletce se rozprostírá takřka dvou a půl hodinový snímek, který nešetří napětím a dobrými herci. Ve filmu je minimum akce a převážná část se odehrává v rytmu různých rozhovorů ale i tak zabaví a donutí diváka dokoukat ho do konce. Jinak John Wayne byl machr a závěrečná přestřelka vypadá dobře i dnes. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl ElDorádo, takže jsem byl z této klasiky celkem zklamaný, ovšem v rámci srovnání těchto dvou skoro identických filmů od stejného režiséra (kdyby něco podobného udělali v mé době a já na to mazal do kina, tak bych mu to asi nikdy neodpustil, ale ted je proste jiná doba) vítězí mladší dvojče. Idealistický americký western, který má všechny své potřebné ingredience, které z westernu dělají pravou zábavu. Jen s humorem a ostrými dialogy jakoby se rozhodli šetřit, což bylo rozhodně naškodu. Wayne je sympatický a do své role opět, aneb jako vždy, zapadl. Jenom s ostatními jsem měl trošku problém. Dean Martin prostě nikdy nebude mít to ono charisma a herecký kumšt Roberta Mitchuma (z filmu El Dorado) a Caan je taky jenom jeden. Nerad to přiznávám ale "jednička" bohužel nedostává stejných kvalit jako "dvojka" El Dorado. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pred tim, nez Quentin Tarantino vstoupi do vztahu se zenou, pusti ji tento film a pokud se ji film nelibi, zadny vztah neni. Hmm, neni divu, ze je Quentin v 50ti stale sam, protoze tohle je fakt bida. Mela to byt odpoved Howarda Hawkse a Johna Waynea na "High Noon", ale zatimco High Noon funguje skvele - komorni budovani napeti s minimem akce, sympatickym serifem a krasnou zenou. V Rio Bravo je to temer naopak - cela prvni pulka nehorazne roztahana nuda, John Wayne v hlavni roli toporny a nesympaticky a zena v podobe Angie Dickinson taky dost slabota. Par momentu to ale ma - jedna hvezda za country predstaveni (puvodne mel v roli mladika s kytarou byt primo Elvis Presley) a druha hvezda za slusnou finalni prestrelku. 4/10 ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Vskutku "překrásná" připitomělá slátanina, u které vás bude mrzet jedna ošemetná věc - je to naprostá ztráta času. Jediné, co stojí za zmínku je opijácký Dean Martin s jeho moralizujícím postojem a ještě jeden roztomilý střílející dědoušek. Ovšem, pokud vám stojí za to, dívat se na stárnoucího Johna Waynea srandovně držícího bouchačku a jeho ukecanou ženskou, která polovinu svého hereckého výstupu prořve a další polovinu nudí svými nesmyslnými monology, tak prosím. Já tohle ale tolerovat nemůžu a už vůbec ne z nostalgie. Druhá hvězdička je za skvělou písničku, kterou si střihne Dean Martin s Rickym Nelsonem... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Situování děje z valné části do interiérů šerifova krcálku, hotelu a jedné stáje se podobně jako nažehlené vesty, šátky, košile a další kovbojská garderóba po půl hodině přesytí. Nejinak je na tom polopatické osvětlování veškerých akcí a činů v jinak výtečných dialozích. Zbytek je ovšem bezchybný westernový prefabrikát své (dnes nutně shovívavě přijímané) doby. Už jen pro tu podezřele čistou a pečlivě sestavenou střihovou skladbu prostou disharmonického záběru, fantastickou dynamitovou přestřelku, za skvěle napsané, typizované i obsazené postavy a elegické a na klasický americký western trochu netradiční deguello, stojí zidealizované Rio Bravo za hřích, možná i dva a více. A to, i když se mistr Hawks v minulosti blýskl i v nesrovnatelně lepší kondici. Jasný, jak facka v pravý poledne. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od 1. května do 23. července 1958 v americkém státě Arizona. (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 1959 v New York City. (BMW12)

Reklama

Reklama