Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Seriozní, dospělé.... Méně nabité efektními exteriéry a nadpřirozenými prvky než ostatní Miyazakiho filmy (meziválečný Jadran i technika jsou velmi realistické).... Tenhle fim se zdá ukazovat z režiséra spoustu zajímavého, co z jeho vyloženě dětské tvorby nepoznáme. A mimochodem, Porco je prostě správňák! :-) ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Film sa sice trochu odlisuje od ostatnej Miyazakiho tvorby, to vsak neznamena, ze ho budem oznacovat za horsi, ci nie tak zaujimavy. Nejde ani tak o pribeh (nepochopte to zle - je uplne v poriadku), ale o pozadie na ktorom sa odohrava. A v tom pozadi letia vysoko nad bielymy oblakmi tisice lietadiel, ktorych piloti nie su rozdeleny svojmy narodnostami, ale letia spolocne, daleko od zvukov vojny, nesu sa tichom a mierom, za zvukov francuzkej serenady. Co napisat viac. Miyazaki ma kluc od mojho srdca, a ked don vstupi, zaplni ho duhou nadhernych obrazov, pocitov a melodii. Kiez by nam priniesol este mnoho filmov. (9/10) ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tááák a je to tady. Mám za sebou skouknutou komplet celou celovečerní Miyazakiho tvorbu. No, těšil sem se na tenhle kousek zbytečně moc, možná, že sem si ho mohl nechat na "horší časy", ale nedalo mi to. Tentokrát se maestro skutečně vytáhnul, když jako hlavního hrdinu nasadil prokletý italský prase s lenonkama a knírkem, no zkrátka sympaťák a lamželezo jak zvon :o). Utvrdil sem se v jedný věci a to, že mám daleko rači mistrovy filmy, které jsou doslova nabušeny fantazií a barevnou pestrostí. Tenhle příběh je (až na tu prasečí kletbu) víceméně reálný, což prostě od pohádkovýho dědečka neočekávám. Ale ty jeho animace doprovázené uklidňující hudbou, to je pastva pro oči a uši. Není mi jasný, jak někdo dokáže namalovat, podotýkám namalovat prostředí, které bys horkotěžko rozeznal od skutečného. Dějově mi přijde Porco Rosso celkem o ničem, žádný větší vzrůšo se nekoná. No, a já si teď můžu dát od japonských animáků na chvíli pokoj a zase si vychutnávat herecké výkoný opravdových herců a né kresleného prasete s knírkem :o) ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Porco si u mne pátou hvězdu vysloužil až na druhé shlédnutí a i tak to bylo dost těsné :-) Ale své půbavy tento hezký příběh o prasečím pilotovi rozhodně má, nechybí tu drama, humor, romantika ani akce, jen mi tu narozdíl od většiny Miyazakiho filmů chyběla trochu ta ohromující pohádkovost a fantazie. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Miyazaki, než obvykle - oceňuji krásné letecké souboje, typický "anime" humor, krásně protřelého a cynického Porca...a to je tak všechno. Děj je poněkud nejasný - tak trochu se plácáme odniikud nikam a najednou je konec - se silnější dějovou kostrou a trochu delší stopáží by Porco Rosso mohl být důkazem, že Miyazaki dokáže natočit i výborné civilní anime. Ne, že bych tomu po Porco Rossu nevěřil, ale přeci jen tohle nebylo "ono". ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně s útočícími piráty je možné všimnout si italského nápisu na přední části letadla jednoho z pirátů, jenž zní "Morte ai porcelli!!", což v překladu znamená "smrt prasatům". (Hromino)
  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)
  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)

Reklama

Reklama