Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kouzelném příběhu Juraje Herze podle pohádky Hanse Christiana Andersena se jednoho večera prochází starou Prahou dvě víly – Starost (J. Brejchová) a Štěstěna se svou mladou pomocnicí Mínou (T. Pokorná). Protože má Štěstěna narozeniny, rozhodne se lidem dát dar – očaruje docela obyčejné přezůvky, aby plnily každé přání jejich nositele. Přezůvky toho večera pak střídají jednoho majitele za druhým a vše o čem kdy snili, se rázem stane skutečností. Ale to, co si lidé přejí, bývá často velmi ošemetné, a ne vždy to může jednomu přinést kýžené štěstí. Spíše se stává, že trápení. O tom se přesvědčí i Štěstěna, která pochopí, že štěstí si musí každý zasloužit sám… (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Marfab 

všechny recenze uživatele

Tak jestli tohle je pohádka tak já jsem čínská opice letící s rackem nad bajkalem.dvě víly(sestry), z nichž jedna je otravná pesimistka a druhá veselá alkoholička darujou lidem gumáky střižené vzorem ala jarmilky aby lidem udělali "fun".podlě mě jim ten záměr nevyšel ikdyž notorička se tváří jinak a furt se chlame.místy mi film přišel jako brutální psycho za které by ani Hitchock by se nemusel stydět-chlápek chodí s botkama a cokoli by chtěl, třeba aj fusy od svého nadřízeného tak je má načež je z toho pochopitelně mimo a do toho hraje hudba jako z drákuly.být děckem tak mě odvezou a mám z toho doživotní trauma.prostě s pohádkou to nemá nic společného podle mě. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

V podstatě povídkový fantasticko pohádkový příběh, ve kterém se Herz cítí tak dobře a který je krásně herzovsky pochmurný a temný, než aby byl veselý. Má své velmi světlé chvilky, tu a tam je i zábavný a samozřejmě se můžete pokochat herectvím známých tváří a jmen a vyhledávat, kdo všechno se v tom filmu objevil (a že jich je k hledání a objevování dost). Pokorná je náležitě sladká, dvojitá Brejchová skvělá, Brodský je typicky svůj, patří k té skupině herců, kteří hrají pořád to samé a nic jiného neumí, Kocáb coby dirigent je dost psycho. Je to fajn, ale nějak extra mě to neoslovilo. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Třebaže jde o pohádku známého pohádkáře, jehož portrét mám už 17 let na jedné zdi, a dostal jsem ho darem v Truro, tak jeho pohádky mají svůj ráz, svou dynamiku, své poselství, ale to v psané podobě. Film je sice co se příběhu týče totéž, ale hrají ho konkrétní herci, které vede chlap zvaný režisér a často to nedopadá oproti psanému textu dobře. Důvodem je právě ten problém dostat melodii příběhu, její emocionální náboj i do filmu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Krucinál, co je to za nápad…" Tuhle pohádku jsem dnes viděl poprvé a místy jsem si vskutku říkal, co to jsou za střelené nápady. Chvíli papouškem, chvíli černochem. Chvíli v opeře (v hledišti i jevišti), chvíli v parní lázni. "Tohle že je opera? Tohle je horší než parní lázeň. Spíš blázinec..." :D  Celkově jsem si ale ten Herzův pokus o otevření dveří do pohádkového snu splněných přání vážně užil. Jeho poetika, imaginace a opulentní výprava (v kulisách staré Prahy) nemají chybu. Co rozhodně překvapilo, byla pohádkově kouzelná hudba Michaela Kocába (který si v pohádce i zahraje roli dirigenta v opeře). Nápad s Janou Brejchovou v dvojroli víl štěstěny a starosti je též výborný. A Tereza Pokorná v roli třetí víly Míny vážně půvabná. Důvod proč nedávám pět hvězdiček je hlavně to, že mi u některých rolí neseděl dabing (proč nemohl mluvit svým hlasem třeba Marek Brodský fakt nechápu). ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která dětem udělá tak akorát guláš v hlavě a ani dospělý z ní moudří nebudou kvůli značně překombinovanému scénáři. Hvězdičku navíc dávám hlavně za nádhernou výpravu, jež bohatě využívá atmosféry Prahy a za závěr, ve kterém nádherným způsobem ožívají postavy z Andersenových pohádek. Zaujalo mě i využívání stále stejných postav v odlišných obdobích a místech. Připoměnlo mi to stejný princip jako ve Spalovači mrtvol, ale nevím, jestli to zde nebylo jen z nedostatku herců. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie prebiehalo v Prahe na Maltézskom námestí, Karlovom moste a Malé strane. Ďalej potom na hrade Rábí, v Lednickém parku a aj v slovenských ateliéroch v Lozorne. Nakrúcalo sa od 1.7. do 13.12.1985. Rozprávka mala na svoju dobu veľmi veľký rozpočet, presne 14 828 324 Kčs. (M.B)
  • Filmovalo se také v Mariánských Lázních, Městském divadle Karlovy Vary, Národním muzeu v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Režisér Juraj Herz sa počas nakrúcania filmu zaľúbil do herečky Terezy Pokornej (víla Mína), s ktorou potom prežil 20 rokov v manželskom zväzku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama