Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

castor 

všechny recenze uživatele

Vyhrála zvrhlá církev. Určitě překvapení. Ale vlastně milé. Revenant je skvěle zrežírovaný a řemeslně odmakaný, ale zároveň i tak trochu prázdný. V jeho případě byly hned dvě tajenky: získá inspirující kameraman Emmanuel Lubezki třetího Oscara ve třech letech? Získá. Dostane cenu i jeden z velkých hereckých čekatelů? Ano, také DiCaprio už ji má. Ale furt se nedokážu zbavit dojmu, že zatímco ve Vlkovi z Wall Street dokonale hrál, tady se hlavně plazil a trpěl. Tak snad tenhle Oscar nebyl jen za tichou vytrvalost. Nicméně Leův proslov nebyl prázdný, jak jsme u některých jeho kolegů zvyklí, ale jeho aktivistická slova byla lehce úsměvná (beztak na předávání přiletěl nějakým soukromým tryskáčem a při bouřlivých party na lodích vylije do oceánu litry šampaňského a přes palubu jde i pár použitých prezervativů). Další tajenkou byl skladatel Ennio Morricone, ač si mnohem víc vážím jiných jeho kolegů. Také on se dočkal, čestný Oscar přeci jenom není tak úplně cenný. Naopak Sly se musel sklonit. Bohužel, ač asi byli lepší. Jinak to bylo příjemné setkání s hereckými velikány, stálicemi i vycházejícími hvězdičkami (kouzelná Švédka Alicia Vikander) s upištěným moderátorem, s úvody k nominacím psanými jak od nějakého průměrného recenzenta i se všemi těmi neduhy, se kterými se předávání roky potýká (sezení u kulatých stolů na uvolněnějších Glóbech je mnohem lepší). Pánové ve studiu (díky, veřejnoprávní televize) slušní, jen moc neprodali svůj potenciál, mohli nabídnout víc zajímavostí, lépe se na některé kategorie připravit (a méně mluvit třeba při představování hereckých výkonů). Téma „vybělených“ Oscarů jsem moc neřešil, pár fórků se na něj povedlo, Chris Rock se ale k němu vracel zbytečně často, jinak to bylo klasicky korektní a záslužné, ostatně jako filmy, které dosáhly na některou z cen (třeba Spotlight, ač oceňuji jeho nesporné kvality). Prostě ona záslužnost je mnohdy víc než filmařská oslnivost (třeba jako před lety vykalkulovaná sonda o rasové nesnášenlivosti Crash). Jinak několik božských hereček, roztomilý devítiletý Jacob Tremblay, výborný Sacha Baron Cohen i zjištění, že (ač dobře znám režiséra George Millera) na Šíleném Maxovi se po lahůdkové technické stránce podílela vlastně parta důchodců. A ano, jak jsem někde trefně četl, bojkot „příliš bílých Oscarů“ od Willa Smithe a dalších je stejné jako reptat, že olympijské finále mužské stovky je moc „černé“. A nebojte, i na homosexuály se dostalo!! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mám reálny pocit po ťažko strávenej noci, že 88. ročník - OSCAROV, bol z môjho pohľadu - úplne najhorší, a to udeľovanie americkej Akadémie filmových umení a vied, sledujem pravidelne, od roku 2004, to bol vtedy 76. ročník. Moderátor večera, Chris Rock, ( mimochodom moderoval, a to po druhýkrát, keď uvádzal - 77. ročník. ) , sa nekonečne navážal do černochov, pričom bol neuveriteľné trápny, trápnejší, ako GAY - HARRIS, z minuloročného udeľovania, t.j - moderátor. Skrátka, celý večer, si naprogramoval, len na túto tému, a mal z toho - pasiu, ako vyšitú ! Povedz debilovi, že je debil, a neuverí ti ! DiCaprio sa konečne dočkal, inak by sa zrejme - OBESIL, v posledných mesiacoch, bolo okolo The Revenanta - veľmi veľa diskusii, až to bolo takmer nestráviteľné, bolo toho už veľa, i na mňa - samotného, tak sa dočkal, taktiež sa tešil i taliansky - MAESTRO MORRICONE, ktorý už lepšiu hudbu zložil, ako u magora z videopožičovne, ale asi, prišla naň - konečne rada, rada ale neprišla na Slyea, ktorému Oscara za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe, vyfúkol - nevýrazný - Mark Rylance, jeho koordinátor Spielberg, má očividne - veľký VPLYV ! Mad Max, bol celkovo - najúspešnejší film večera so 6. soškami na svojom konte, keď bral ceny ako na podnose. The Revenant, nakoniec uspel len v 3. kategóriach, ale môžu si všetci tlieskať, lebo okrem božského Lea, uspeli i režisér, Iňárritu, a to - dvakrát po sebe, čo sa podarilo iba dvom BORCOM - pred ním, t.j - JOHN FORD a JOSEPH L. MANKIEWICZ, Alejandro patrí, aktuálne medzi špičku režisérov, maximálny STROP ! CHIVO LUBEZKI, sa postaral o guinnessový zápis, lebo za kameru, už obdržal svojho 3. oscara v RADE, to sa ešte z kameramanov, nikomu nepodarilo a už ani nepodarí ! Ďakovné reči boli rýchle, trvali po 1. minútu, Iňárritu a DiCaprio, sa nezaújimali, aký čas - majú ! PREKVAPENIE VEČERA !!!!!! FILM - SPOTLIGHT !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Naposledy sa stalo, že najlepší film s celkovo dvomi oscarmi, bol naposledy ocenený, na 25. ročníku, tak to je teda, PORIADNA DOBA !!!! Fakt som nepočítal s tým, že najlepší film večera, sa bude pýšiť len s 2. oscarmi, to je trápne ! Ďalšie prekvapča ! Vizuálne efekty : Ex - Machina a spevák Sam Smith, sa priznal, že je GAY a predtým vzápätí, vyhral - šokujúco za Spectre - najlepší song, samý LOBIZMUS ! Jedine, čo uznávam, je mexický borec - Iňárritu, ktorý sa prekonal, takí režiséri : Spielberg a Scott, sa len uškŕňali, a ak by som ešte HODNOTIL - Moderátorov na TV. DOMA, tak to by bol hotový ODPAD ! Debilní, ako vlani, keď je niekto - spolumoderátor, mal by vedieť, o čom je reč, však, p. Miriam Šmahel Kalisová... Trepe piate cez deviate ! Rock otrasný, otrasní moderátori na TV. DOMA ! PS : POLITIKA V OSCAROCH ? Už sú spolitizované, čo tam robil Joe Biden ? Postavené na hlavu ! Riešili sa černosi, gayovia, len nie filmy ! ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Nominácie tento rok skutočne najzaujímavejšie za posledné roky a ocenenia rozdané zaslúžene. Akademici konečne ocenili aj takú „komerciu“ ako Mad Max: Fury Road a pokiaľ si správne pamätám, tak to je po prvý krát v 21. storočí, čo takto boduje „letný blockbuster“. Tých šesť sošiek skutočne zaslúžene, aj keď prevažne vo vedľajších kategóriách. No ani tie hlavné nedopadli nijako zle. DiCaprio už sošku dostať jednoducho musel (imho, aj keď nie práve za jeho najlepší doterajší výkon, viď viac v mojom komentári pri Revenantovi, ale ten tlak už bol jednoducho príliš veľký na to mu Oscara neudeliť), Iñárritu bol jednoznačný od začiatku, keďže tento rok nemal priveľkú konkurenciu a proti Vikander, Larson, Morricone, Son of Saul a ostatným oceneným umelcom a filmom sa tiež nedá veľa namietať. Akurát ten ceremoniál bol opäť raz príliš strojený a tento rok až príliš „black“. Na jednu stranu oceňujem, že Hollywood tiež reči o #OscarsSoWhite neberie vážne a nebojí sa robiť si, neraz aj pekne štipľavo, z celej aféry srandu. Na druhej strane postaviť celý ceremoniál iba na tom? Po prvom vystúpení Chrisa Rocka sa to opozeralo a ďalej už to celé bolo zväčša iba trápne. Každopádne minimálne za tento vtip, ktorý trefne vystihol celú situáciu palec hore! „Everybody went mad [this year] … Jada [Pinkett Smith] got mad. Jada said she’s not coming. Isn’t she on a TV show? Jada boycotting the Oscars is like me boycotting Rihanna’s panties. I wasn’t invited.” ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Konečně, konečně můžu prohlásit, že ty Oscary stály za to a že to nebyla snůška trapnosti, patosu, ponížení a naprosté arogance, kde si prostě příjde nějakej nalegovanej pičusák a rozdává rady do života. Leo konečně získal Oscara, (bylo na čase) Mad Max vyžral hodně Oscarů tady to taky přeju, Ex Machina za vizuální efekty taky zaslouženě, (Star Wars se může jít napíchnout na kůl) trochu škoda že Hardy nic nedostal, měl hodně želízek v ohni, tak snad příště . Sicario nejvíc vychvalovaný film (prej totální pecka) taky nic nedostal a to je dobře, protože je to přeceňovaná sračka a na Chrisi Rockovi je vidět že má aspoň koule a nebojí se to na plnou hubu říct, i když je fakt, že že až na Samuel L. Jackson, to žádný černý herec v minulém roce nijak výrazně nerozjel, ale přesto palec nahoru a u Ennio Morricone tomu ten Oscar taky přeji, zaslouží si ho. Takže suma sumárum, spokojenost. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Výsledky narozdíl od roku 2015 pecka, ale Rock byl fakt čůrácky trapnej, pořád dokola stejný "vtipy", a hlavně rasovej podtext? V týhle době? Přijde mi že ta show jde rok od roku víc a víc do kopru, no aspoň ty sošky super, za Spotlight, Brie a Aliciu jsem moc rád (+ Ennio/8 Hateful a V hlavě, ale tam to bylo dost jasný). ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)
  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)

Reklama

Reklama