Reklama

Reklama

Xenogenesis

všechny plakáty
Krátkometrážní / Sci-Fi / Experimentální
USA, 1978, 12 min

Obsahy(1)

Tento krátkometrážní film odehrávající se v budoucnosti pojednává o posádce vesmírné lodi, jež narazí při svých cestách na neznámý komplex. Rozhodnou se jej prozkoumat, avšak brzy doplatí na svojí zvědavost a narazí na něco, co nečekali. Za svojí zvědavost možná zaplatí i životem. XENOGENESIS se stal úplně prvním filmem Jamese Camerona. (-Marc-)

(více)

Recenze (53)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James Cameron, Randall Frakes | Hudba: Bernard Hermann | Rozpočet: 20,000 $ | Tržby: - $ || Ťažko objektívne hodnotiť niečo, čo je 36 rokov staré experimentovanie s technologickými postupmy, ktoré sa vyvinuli k pozeratelnosti až o niekoľko rokov neskôr. Ak by sme Xenogenesis vnímali, ako priekopnícku, inovátorskú záležitosť za daných dobových podmienok, zaslúžil by si 100%. Nakoľko by ale hodnotenie malo odzrkadlovať aktuálny dojem z celkového diela, a to vnímajúc všetky stránky veci (jak technickú, tak i umeleckú), tak je Xenogenesis len divným industriálnym krátkometrákom, ktorý je miestami až iritatývny jak obrazovo, tak hlavne zvukovo. A ten rozpočet 20tis. dolárov zas na tú dobu neni až tak nízky, aby som z toho bol len i trošičku zaujatý. 35% | SD, DD, EN DTS | ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že byl Cameron od začátku unešen konfrontací člověk - stroj, člověk - cizí inteligence. Sám asi nevěděl, kdo má z této dvojice navrch, i když podle jeho filmů bych tipoval, že strojům hodně fandil. I přesto si asi nebyl jistý a proto zde nechal otevřený konec. Technicky samozřejmě ubohé, ale co bychom chtěli v roce 1978 od začínajícího filmaře. I tak se mi líbí, jak uměl od svých začátků budovat atmosféru. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Krátký film z počátků kariéry Jamese Camerona je pouhou ukázkou nikdy nerealizované vesmírné ságy očividně inspirované úspěchem Star Wars. Z dnešního pohledu působí směšně a naivně, ale je zajímavý díky konceptu vražedného robotického stroje, který Cameron později dovedl k dokonalosti v Terminátorovi. Robot z Xenogenesis se ostatně náramně podobá předpotopní T-1. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom jednoduchý ale napínavý súboj ukazujúci, čo a ako mal tvorca v hlave dávno predtým, ako mali vzniknúť Terminátor a Votrelci. Nedá sa zhodnotiť celkom objektívne vzhľadom na meno režiséra, ale určite to nezaradíme k amatérskym filmom hlavne s ohľadom na rok vzniku. Škoda toho konca, možno sa plánovalo pokračovanie a potom z toho zišlo. Celý film na pozretie. ()

Jablek 

všechny recenze uživatele

Na amatérský projekt a ješte k tomu z roku 1978 velice ambiciózní...jde vidět, že se Cameronovi už tenkrát asi honily hlavou základy terminátora. Je to krátké scifi, které se odehrává ve světě podobném Tronu a soubojem strojů připomíná legendární Cestu do pravěku :) Co mě ale dost překvapilo, tak to byl ten podivnej konec a ten týpek visící ze stěny se mohl taky trošku víc snažit :D ()

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl vytvořen kvůli demonstraci Cameronových speciálních efektů. (-Marc-)

Reklama

Reklama