Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 3

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (340)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Povedený, emotivní, osobní film pojednávající o útocích bratrů Carnajevových na bostonském maratonu 2013. Ze začátku jsem měl pocit, že to režisér pojal jen jako rutinu, čímž myslím, že to točil tak, že to byl sice kvalitní film, ale byla to taková rutina v tomto žánru, že do toho útoku to nebylo až tak „wow“. Ale následně po tom útoku se to parádně rozjelo a teď po zhlédnutí celého filmu musím říci, že to byl dost osobní film. Režisér to pojal opravdu hodně emotivně, dal prostor postavám, které se té tragédie zúčastnili, ukázal nám, jak to vnímali a prožívali, a na konci filmu ty rozhovory skutečných obětí důležitost filmu (tragédie) jenom podtrhly. Na ten útok si velmi dobře pamatuji, sledoval jsem každý den, jestli už ty pachatele dopadli, takže jsem rád, že jsem se díky tomuto filmu dozvěděl ještě více podrobností o tom, jak to celé bylo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vyprávění bez větších chyb a zaváhání, ale po sto devadesáté čtvrté ohraný koncept rasistického honu na teroristy, v hlavní roli s ikonickým, nařachaným a morálně neposkvrněným hrdinou (řeč je o Wahlbergovi, Goodman potřebuje trochu shodit a J.K.Simmons nabrat) už mě prostě ani jako fanouška zajetých hollywoodských konvencí nemůže uspokojit. Navíc je to dlouhé jako seznam vládních dluhů a tempo kolísá mezi mnoha postavami, které, ačkoli hrány špičkovými herci, nejsou bůhvíjak přesvědčivě vykresleny. Berg má rozhodně na větší, minimálně fyzický náhul, což zde ukazuje například velmi intenzivní a realistická pouliční přestřelka... 60% ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele

Ať nadáváte na americký patriotismus a film kvůli tomu posíláte do kytek či nikoli, je mi to úplně fuk. Přestože mi připadalo objevení a ukázáním prstem na pachatele snad až příliš zjednodušené, film byl napínavý, dramatický, nenudil jsem se a nevytýkám mu ani závěrečné dokumentární dojímavé povídačky. Dívat se podruhé nepotřebuji, ale čtyři hvězdy mu klidně fláknu. >70% (viděl jsem: 1x cz) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dobře uchopený styl vyprávění. Seznamovačka s hlavními hrdiny a zároveň vysvětlení koncepce dějového spletence, klíčová událost bombového útoku a postupně se utahující smyčka. Něco podobného velmi zdatně fungovalo například v Zero Dark Thirty s tím rozdílem. že byl lépe dramaturgicky vybalancovaný. V Patriots Day je spousta patetického balastu v podobě výpovědi skutečných svědků události a různá moudra hlavních hrdinů, která nejsou příliš na místě a když, tak jsou prostě nešikovně uchopené. Pomine-li divák tedy tento neduh a fakt, že si z celého filmu krade dobrých 10-20 minut, nelze se neudivovat nad tím, jak má Berg v malíčku akci a dynamiku akčích pasáží, protože jeho přestřelka v ulících je frenetická, těkavá a přitom neskutečně syrová a přehledná. Zároveň scéna, za kterou měly idealně naběhnout závěrečné titulky. Kdyby uměl pracovat s postavami a s gradací příběhu tak jako Michael Mann, tak si všichni pískáme, protože by to byl plný počet. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Sem velice mile překvapen a u Berga, to platí dvojnásob, čekal sem přehnaně patriotický film, který to bude v tom vlastenectví přehánět a já z toho budu mít tak akorát otok na hlavě. A ono to tak neni, jako jo samozřejmě, je tady dáno že Amerika si tohle nenechá líbit a že je to posílí, ale je to dáno v rozumné míře. Film má dobrý scénář a Berg zkušeně režíruje, filmy velice rychle nabere spád a až do konce, je to napínavé a jde to přímo neodbočuje u zbytečných věcí. Na filmu je dobré to, že tvůrci se trefili do těch postav, takže herci odpovídají postavám, které hrají. U Wahlberga je to trošku mimo, ale tak jasně no. Navíc ve filmu sou poskytnuty reálné záběry a fotky z onoho incidentu, takže film neni odtržen od reality a zůstává nohama pevně na zemi. A poslední velká věc, která stojí za zmínku, je ta noční přestřelka, nevim jestli se opravdu takhle odehrála, ale je mi to jedno, je to realistické a hlavně ty postavy, nepůsobí jako nesmrtelní super vojáci viz Lone Survivor. Takže noční přestřelka, patří k tomu nejlepšímu, co bylo natočeno a J.K. Simmons, tam v ní exceloval, byl jako John Wayne. Za mně spokojenost a slušné překvapení. A respekt ke všem, policistům, záchranářům a lidem, kteří se v těch nejhorších chvílích, dokáží zachovat lidsky, nesobecky a nejednají unáhleně a hloupě. PS : Asijský kluci sou prostě nejlepší. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Mark Wahlberg byl nejprve proti filmu a roli odmítal. Roli přijal až po přečtení scénáře. (Dr Lizal)
  • Foto přejetého Tamerlana Tsarnajeva, která byla ukázána Katherine Russelové (Melissa Benoist), jeho manželce ve vyšetřovací místnosti, byla fotografií skutečného Tamerlana Tsarnajeva. Fotografie byla pořízena vyšetřovateli a unikla na veřejnost. (Caaslav)
  • Vojenští policisté, kteří se objeví ve filmu, jsou skuteční vojenští policisté massachusettské národní gardy, někteří z nich se zúčastnili skutečného honu na Džochara Carnajeva. (Caaslav)

Reklama

Reklama