Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

HAL 

všechny recenze uživatele

Westernový rádoby-noir, ve kterém je Bruce Willis tak drsný, až je to směšné. Stejně jako v Yojimbo a Pro hrst dolarů jako cizinec přijíždí do města ve kterém hrou na všechny strany definitivně vyřeší dlouhý konflikt dvou nepřátelských gangů a při tom si snaží namastit kapsu... aby pak místo hromadě prachů dal přednost jediné hezké sukni široko daleko. Jenže na rozdíl od oněch dvou klasik je v Last Man Standing všechno nepoměrně hloupější a nezajímavější. Smysluplnost konání postav je mizivá a uvěřitelnost celého fikčního světa zhruba na úrovni divadelní inscenace, takže už od třetiny tak nějak doufáte aby ten nesmrtelný Bruce s vystřílením všech okolo trochu víc pohnul, místo aby se pořád jen pokoušel o hustotemné monology. 5/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sympaticky priamočiara a chlapsky brutálna stominútová jazda drsného veterána Waltera Hilla s robustným, plešatým posledným skautom Bruceom Willisom v titulnej úlohe. Vyrovnane proti nemu hrá ukážkový filmový psychopat v podaní Christophera Walkena. Vo westernovo ladenom, prohibičnom svete, v ktorom sa ženy hodia len na jednu vec, zaujme i šerif Bruce Dern. A Michael Imperioli, ktorý si to neužije zďaleka tak, ako v Sopránovcoch. Atmosféra, vcelku svieži scenár, výrazné postavy. Akcie je málo, ale nevadí to. A je brutálna. Inak ukážkový prepadák: pri rozpočte 67 miliónov ich celosvetovo zarobil len 33. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Poslední zůstává je po Leoneho Pro hrst dolarů již druhým převyprávěním Kurosawovy Osobní stráže, natočené podle románu Dashiella Hammeta z roku 1927 a jde o jednu z nejcharakterističtějších Hillových prací - další z jeho dlouhé řady moderních westernů a lahůdková macho zábava hlučně rozehraná na notně zaprášeném pomezí gangsterek, westernů a akčňáků Johna Woo o zabijácích se svědomím, co kosí protivníky palbou obouruč. Ramenaté vypravěčské monology, stručné dialogy, spousta vystřílených nábojů a samozřejmě nemůže chybět ani rejžův oblíbenec Bruce Dern. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dávám zasloužené čtyři hvězdy (dal bych možná i víc, vidět snímek v originále) - Walter Hill se pokusil natočit poctu Samu Peckinpahovi a vyšlo to. Brutální, bez kladných postav, snímek co si tak nějak na nic nehraje - jen škoda, že celosvětově se snímek s rozpočtem 67 miliónů nezaplatil ani z půlky a tak jak říká Tom Hardy: žánr se z kin jaksi vytratil...O pár let později se o něco podobného pokusil scenárista a režisér Christopher McQuarrie se snímkem WAY OF THE GUN (rozpočet 10 M USD) a taky propadl - ale to už je příběh do jiného komentáře... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Bruce Willis ve své typické roli drsňáka. Velmi pěkný film, který byl pravda trochu slabší, ale na mně dojem udělal. Je to prostě akčňák ze staré školy, které už se dnes nějak netočí. S nostalgií proto rád shlédnu tenhle a jemu podobný. A protože není v dnešní době lepších, které by mi daly najevo, že takovým odzvonilo, musím se přiklonit k lepšímu hodnocení i když jen díky vzpomínkám. 75% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Pracovným označením filmu boli aj názvy Gundown či Welcome to Jericho. (MikaelSVK)
  • Vozidlo, ktoré do Jericha v Texase šoféruje John Smith (Bruce Willis) a ktoré poškodí partia Doylových (David Patrick Kelly) stúpencov, je Ford Model A Coupe z roku 1928. (misterz)

Reklama

Reklama