Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když hospodářská krize zruinovala manžele Pollardovy, začal jejich šestnáctiletý syn John pracovat ve stájích zámožného rančera. Bohatý Charles Howard přišel o syna při autonehodě a manželka ho opustila, protože mu to dávala za vinu. Když Howard nabírá novou sílu k životu, rozhodne se koupit si koně. Tom Smith, starý kovboj, mu vybere Seabiscuita, dostihového koně, který je malý a zakřiknutý a jen on sám v něm vycítí touhu vítězit. Jako žokeje zvolí Johnnyho. Oba, chlapec i kůň, mají za sebou těžké roky, a přestože první závod nedopadne dobře, začne tato dvojice outsiderů brzy vítězit a přitahovat pozornost. Krátce nato si John vážně poraní nohu, z dostihů je vyřazen a dívá se na dostih jen v televizi. Seabiscuit se zraní hned v následujícím dostihu. Za normálních okolností by tato zranění jejich sportovní dráhu dávno ukončila, ale John i Seabiscuit zmobilizují své síly a znovu se vrátí na dostihovou dráhu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (191)

progression 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film o osudech jedné z koňských legend Seabiscuita (výborné a velice reálné dostihové scény, není divu - zahrál si zde i Gary Stevens a to je nějaká žokejská legenda). Ale není to ani zdaleka film o dostizích, ale především o velice výrazných životních osudech lidí kolem něj (zejména tři ústřední postav), které vás do příběhu vtáhnou a až do konce nepustí. V poutavě vyprávěném příběhu o vývoji životních osudů ústředních hrdinů nechybí ani výstižné vykreslení historie, ve které se film odehrává. Podobné "osudové dostihové" filmy o skutečných koňských velikánech např. "Secretariat", "Ruffian" a samozřejmě legendární "Phar Lap" (i když ty "dostihové scény" jsou sice nezapomenutelné, ale v reálností "malinko" pokulhávají, byla ale jiná doba a v té době asi i technika). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Úvodních čtyřicet minut (do chvíle kdy se poprvé objevuje Seabiscuit) je zcela zbytečných a zdlouhavých. Je krásné, že nám chce režisér předvést motivace jak postav, tak celkový pohled na tehdejší dobu a co pro ní příběh Seabiscuita a Pollarda znamenal. Bohužel dělá to způsobem, který je tak trapně popisný a i věci zřejmé vám vypravěč desetkrát zopakuje s patosem o nezdolných lidech a síle doby a pokroku. Působí to jako když máte skvělou scénu, ze které vše pochopíte, ale najednou se pustí komentář, který vám to vysvětlí. Ze začátku to ani moc nevadí, když je to však v každé druhé scéně, tak to kazí celý film. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Proč Gary Ross nenatočil víc filmů? Viděl jsem všechny tři a každý z nich má plné hodnocení. Vždy si uměl vybrat příběh a pak ho famózně dotvořit na plátně. Seabiscuit je rozhodně ten nejemotivnější a nejvíc hřející u srdce. Líbilo se mi, jak zde nejprve ukázal jednotlivé životy tří hlavních postav a potom, jak se dráhy těchto lidí seběhly dohromady a šli společně za svým cílem. Nesmím zapomenout na hudbu, ta je také jedním z hlavních pilířů skvělého zážitku. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mořská sušenka? Divny jméno pro koňa. Ale lepši než Limp Bizkit. Každopádně je to docela dobrej filmek, kterej mi už 2x v životě stačil a to by mu mohlo stačit. Eee, to je k tomu asi tak všechno... kroměěě: stará hajtra není co bejvala, není co bejvala, není co bejvala, stará hajtra není co bejvala, není co bejvala, není co bejvala... ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Povedený film o dvou outsiderech, kteří to nakonec zvládli. Režisér Gary Ross odvedl krásnou řemeslnou práci. Je moc dobře vidět, že Ross ví, co dělá a umí parádně prodávat jednotlivé scény a momenty. Dostihové závody vypadají skvěle a jsou napínavě natočené.  Dobře se na ně kouká díky výborné kameře Johna Schwartzmana. Film má krásnou vizuální stránku. Od kostýmu, lokacích až po výpravu. Ve filmu je hvězdné obsazení. Tobey Maguire svou polohu zvládl a ukazuje všem, že není jen Peter Parker. Kdyby si Jeff Bridges a Chris Cooper prohodili role, tak by to bylo mnohem lepší. Elizabeth Banks nemá tolik prostoru a je to celkem škoda. Co se týče tempa, tak to je ze začátku hodně pomalé a celý úvod je zdlouhavý a trochu nudný. Celé se to rozjede s příchodem titulního koně. Seabiscuit je dobrý film, ale kdyby měl o půl hodinu méně, tak by to bylo o dost lepší. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (25)

  • Seabiscuit zemřel ve čtrnácti letech na infarkt. (Geriel)
  • Gary Stevens, který byl jako odborný konzultant pro dostihové scény a ve filmu si je i zahrál, patřil v době vzniku filmu mezi nejlepší dostihové jezdce americké i světové historie (mnohanásobný vítěz klasických dostihů i Breeders Cupu). (progression)
  • Red Pollard (Michael O'Neill) si ve skutečnosti poranil oko na tréninku, ne při boxu, jak tvrdí film. (Geriel)

Reklama

Reklama