Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Možná jsem úplně zbytečně čekala nějaké veledílo a potom mě to zklamalo. Ano vím, že je vše založeno na skutečném experimentu, ano věřím, že takhle to asi vážně nějak vypadalo (oproti verzi z roku 2005, která byla řekněme připepřená) a ano souhlasím, že herci byli perfektní. Ani jedna z těhle věcí ale nezabránila tomu, abych se u první poloviny filmu lehce nudila...V žádném případě to neberte tak, že se snažím znehodnocovat Zimbardovu práci, nebo že ji neumím ocenit, jen prostě tenhle film není něco, co bych si při sledování "užila" (možná špatný termín vzhledem k okolnostem, ale snad je zřejmá pointa) a něco k čemu bych se vrátila i když je tam bezesporu spousta podnětů k zamyšlení. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se bál toho, že nebude moc k uvěření to, jak se experiment gradoval, ale povedlo se to tvůrcům hodně dobře, stejně jako se jim povedlo skvěle zachytit motivace jednotlivých postav. Nakonec si ale přece jenom řeknete, zda to celé mělo nějaký hlubší smysl. A ono nemělo, stejně jako některé experimenty někdy prostě nemají. ()

Reklama

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Poměrně autentické zobrazení, které jen nekopíruje mýtus a Zimbardovu legendu. Zimbardo pochopitelně až do roztrhání těla bude hájit tento neetický „experiment“, na kterém založil svou kariéru, ale jehož se sám zřejmě stal součástí – šlo spíše o reality show, kdy sám instruoval dozorce a byl součástí dění, aby dosáhl svého a demonstroval svůj předpoklad. Kritika poukazuje na to, že studentům nebylo umožněno dobrovolně opustit pokus, ale také to, že v chování účastníků byly patrné rozdíly dané charakterem (a otázkou je, jací lidé se chtěli dobrovolně za peníze účastnit vězeňského experimentu) a zřejmě i vědomím, co je od nich zadavateli očekáváno – ostatně kromě zákazu fyzického zranění měli „dozorci“ instrukce k podrobení si „vězňů“, tedy jak mají hrát své role. Ve filmu je dobře zobrazeno i to, že velmi brzy se Zimbardovi situace vymkla z rukou a byla to jeho žena, kdo urgoval ukončení. ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

75% Ať už člověk ví nebo neví, co je standforský experiment, film zaskočí a vztáhne v obou případech. Děj si vystačí s několika postavami, prakticky s prostředím ne větším než pár metrů čtverečních. Film je sondou do lidského chování, kde občas jen se zatajeným dechem nebo nasraností sledujete teror dozorců - vězňů. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nejpozoruhodnějšími bývají ty filmy, na které narazíte absolutní náhodou, neznáte je ani pět minut a už je vám jasno, že jsou vaší volbou pro onen den. Tím se stal i zhola neviditelný The Stanford Prison Experiment, který věrně zobrazuje jeden z nejkontroverznějších počinů v historii novodobé psychologie, ačkoliv já patřím do té masy jedinců, kteří o něm nikdy neslyšeli. Tenhle filmařský kousek rozhodně nemůžu doporučit fanouškům akční jízdy, kteří se mohli touto tématikou zjevně pokochat v obdobném Experimentu z roku 2010, který ovšem prý pouze převzal inspiraci ze skutečného příběhu. Tohle je až krutě autentické psychologické drama, důvěrně zachycující nátlak na lidskou mysl a duši. Plné velmi důvěryhodných postav i vědeckých hříček, jež dokonale doplňují napětí celého filmu. V neposlední řadě jsem konečně po letech také přišel na chuť Ezru Millerovi. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama