Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Zdeňka Velíška (S11E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý redaktor, překladatel a rytíř Řádu umění a literatury musel na jedenadvacet let opustit redakci televizního zpravodajství. Dnes je ikonou ČT. Zdeněk Velíšek, moderátor, redaktor, reportér, překladatel a tlumočník, se narodil 23. února 1933. V letech 2. světové války prožil těžké období, když byl jeho otec zatčen pro protinacistický odboj a tři roky strávil v koncentračních táborech. Otec přežil na sklonku války „pochod smrti" a z války se vrátil, když bylo Zdeňkovi už dvanáct let. To ovlivnilo celý jeho život. Vystudoval filologii na FF UK (ovládá francouzštinu, němčinu, španělštinu, ruštinu, angličtinu) a už při vysokoškolských studiích začal tlumočit, převážně v kombinaci se španělštinou a francouzštinou. Po ukončení studií své tlumočnické začátky odstartoval na prestižních místech – mezi ministry, diplomaty, senátory a hlavami států, jako tlumočník doprovázel nejrůznější delegáty po všech koutech světa. Na Kubě překládal české učebnice do španělštiny. Od roku 1963 pracoval v Mezinárodní organizaci pro rozhlas a televizi OIRT a podílel se na zahájení zpravodajské výměny mezi Eurovizí a Intervizí. Odtud v roce 1968 přešel do redakce zahraničního zpravodajství Československé televize. Byl tu však zaměstnán pouhé dva měsíce. Pro své názorové postoje v době srpnové invaze a účast na Pražském jaru 1968 musel redakci záhy opustit. Přestal rovněž vyjíždět do zahraničí a živil se překladatelstvím a tlumočnictvím. Od roku 1972 tlumočil pro Mezinárodní svaz studentstva, neboť jinde než v mezinárodní instituci po roce 1968 zaměstnání nesehnal. To, že tlumočil v kabině po boku bilingvních či trilingvních tlumočníků, mu bylo největší odměnou za tvrdou práci při cizojazyčném samostudiu. Díky znalosti jazyků nemusel trávit normalizační roky „v kotelnách", přesto spolu s manželkou zakusili „trest" v podobě ztráty plnohodnotného zaměstnání a komplikacím neušly ani jeho děti.

Až v roce 1990 se ve svých šestapadesáti letech vrátil do zahraniční redakce ČST, později ČT, zpět ke zpravodajské činnosti, tentokrát jako reportér a komentátor. Jakožto ikona zahraničního zpravodajství České televize a komentátor světové zahraniční politiky s vřelým vztahem k zemi galského kohouta si zde vysloužil přezdívku Francois Veterán. „Pobavilo mě to. Dozvěděl jsem se to až na svých sedmdesátých narozeninách od jednoho kolegy. Připadalo mi to vtipné a věděl jsem, že to je skutečně z mého života." V roce 2015 převzal na francouzské ambasádě insignie rytíře Řádu umění a literatury; tímto vyznamenáním Francie vyjadřuje vděk za trvalou podporu a šíření francouzské kultury.

Je komentátorem světové zahraniční politiky, vynikajícím znalcem problematiky EU, spolupracovníkem celé řady renomovaných redakcí, překladatelem a dlouholetým členem zahraniční rubriky zpravodajství ČT, kterou také nějakou dobu vedl. V současné době se zde podílí na tvorbě pořadu Horizont ČT24. Pro zpravodajský web ČT24.cz napsal celou řadu autorských blogů. Spolupracuje i s Českým rozhlasem Plus. Stále s chutí překládá a dlouhodobě komentuje celospolečenské a politické dění u nás i ve světě, zvláště ve Francii, Španělsku a Evropské unii. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Antal89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel tento díl 13. komnaty se spíše nevyvedl. Zdeněk Velíšek, nakolik je zajímavý svým životním optimismem a "drivem" do celé 13. komnaty nezapadá, protože vlastně ani žádnou 13. komnatu v těchto 26 minutách neotevřel. To, že byl 21 let bez možnosti pracovat ve zpravodajství je sice těžké, ale rozhodně to nezapadá do konceptu tohoto pořadu. Spíše mi přijde, že v ČT chtěli kolegové vzdát kolegovi poctu, tak o něm natočili dokument, ale škoda, že ho raději nenatočili samostatně mimo tento cyklus. Mělo by to rozhodně lepší výpovědní hodnotu. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel životní příběhy Zdeňka Velíška nejsou tak zajímavé, aby klasicky udělaný dokument v rámci 13. komnaty byl tak zajímavý, že by mohl diváka hlouběji zaujmout. Přesto rozhodně neuškodí připomenout vzácnou redaktorskou osobnost československé a české žurnalistiky. Hudební režie: Simona Oktábcová ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama