Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v pohádkovém kraji leží docela malé, nepříliš bohaté, ale milé královstvíčko. Velký Titěrákov se tam říká. Této zemičce vládne král Valentýn (J. Satinský) a jeho moudrá choť (J. Bohdalová). Anebo je tomu naopak? Každopádně, oba královští manželé by už rádi viděli svého jediného syna, prince Huberta (I. Hora), ženatého a na královském trůnu. On si však nemůže princeznu, jakou si pan otec přeje, vybrat. Královským rodičům se zdá, že budoucí mladá královna je v nedohlednu. Ani jeden zatím netuší, že Hubert si už dávno našel královnu svého srdce – krásnou, avšak chudou Božidaru ze statku (A. Elsnerová). Oba zamilovaní ale svoji lásku tají. Vědí, že sňatku prince s chudou dívkou pan král nikdy nepožehná. Leda by se stal zázrak… (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Naďa Urbánková ve své životní roli. Jinak mě u Rumplcimprcampra ani tak nefascinovalo jeho jméno, ale spíš, kdo mu ho dal? Jaký je vůbec životní koloběh pohádkových bytostí, jak se zrodily, jak se rozmnožují? Myslím, že je škoda, že to ještě někdo neprobádal. V podstatě mě napadají následující možnosti: a) pohádkové bytosti tu jsou od pradávna, vznikly společně se světem. S tím ale nekoresponduje, že třeba čerti často uvádějí věk kolem osmi set let apod. No, na druhou stranu, třeba jsou ti čerti v zásadě sklerotický a osm set let je poslední perioda, ze které si ještě něco pamatují, že jo. Anebo za b) nadpřirozené bytosti tu nejsou od pradávna, taky se rodí. Na druhou stranu jsem nikdy neslyšel vyprávět třeba takovou babu Jagu nějaký historky o svým dětství, jak třeba chodila ke svý babičce do perníkový chaloupky s košíkem s bábovkou a vínem. Na druhou stranu, dost možná se roděj způsobem né jako savci, ale jako třeba žáby, že se zkrátka vylíhnou z nějakých vajíček. Tím pádem nějaký dětský zážitky s příbuznýma mít nemůžou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která nemá zpočátku jasně danou zápletku, ta přijde až v poslední třetině, stejně tak se zpočátku nerýsuje vysloveně zlá postava, ta také přijde až v poslední třetině a i tak na mě ona postava nepůsobila vysloveně záporně. Pohádka mě sice nedonutila někomu vysloveně fandit, žádná postava tady není nějak vyrázná ani není postavena před nějakou emotivnější událost, ale přesto mě bavila, působila uvolněně a s přísadou kouzel i pohádkově. Jen mě mrzí, že Tereza Brodská neměla větší prostor, z ženských postav byla absolutně nejvýraznější. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A něco šmrncovnějšího byste nenašla ??" - "Ne !! Šmrnc u nás dávno vyšel z módy.." ;) Tak u Zelenků doma rozhodně !! Tahle nesmírně jalová fanfarónsky natočená pohádka totiž právě ten šmrnc naprosto postrádá, když tvrdohlavý rutinér Zdeněk Zeleneka tu rozkošnou Werichovu předlohu nejspíš musel hodně nesnášet, že ji takhle dovedl spolu s Helenou Sýkorovou v jejich upoceném scénáři rozcupovat na rumplcimprcampr.. Kouzlo je pryč, když ten mistrův inteligentní nadhled nahradil režisér svým typickým rukopisem, cílenou laciností triků, která se bije s tou troškovsky opuletní výpravností kostýmů, či podbízivým humorem, a Jan Werich si tak tam nahoře musí hodně ťukat na čelo.. ()

Black-star 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale mě se tato pohádka celkem líbí možná i proto že je z pera pana Wericha. Spíš mi vždycky přišlo nefér že všichni mají za špatného skřítka RumplCimprCampra, když in jen dostává svým slovům a chce dodržetvše tak jak bylo slíbeno - což chápu že dnešním lidem není příliš po chuti. Navíc ještě ve své velkorysosti dá princezně možnost jak své dítě zachránit. Jelikož uhádne tak vše dobře dopadne. Je třeba se na tuto pohádku dívat jako na celek ne pouze na výčet jednotlivých částí a co tím chtěl autor říct. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Největším problémem mnoha Zelenkových filmů a inscenací je rozvláčnost daná doslovností, kdy i jednoduchý fór má potřebu pětkrát zopakovat, abychom jako věděli a všimli si. Pak se stane, že to, co má původně působit komicky, vypadá spíše otřepaně. Nebýt tady mile usměvavá Andrea Elsnerová s dolíčky na tváři, je to i díky přehrávání Satinského a Bohdalové nekoukatelné. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Příbytek podivínského mužíka se točil u hradu Valečov. (JT19)
  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1993 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „Hrášková princezna a skřítek se šišatou hlavou". (Miggi90)

Reklama

Reklama