Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka normálně moc nemusím, ale tentokrát se mi moc líbil. V podstatě za to může skvělá Ingrid Bergman, co dokáže i z pochybné ženy udělat oblíbenou postavu. Na druhou stranu mi tam nějak vadil Cary Grant. V padesátých letech byli možná netaktní suchaři v módě, ale s mou představou hrdiny se zdaleka neshoduje. A to mám rád jak dobrodiné pacifisty, tak supercharismatické úchyláky. Příběh se mi taky z počátku nezdál, ale druhá polovina je už síla. Jen nechápu tu práci s hudbou... po závěrečné scéně snad nemůže ihned spustit zcela jinak naladěná hudba. To hned úplně změní, jak měl závěr vyznít. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší Hitchcock, co jsem zatím viděl. Jestli to chcete vidět za účelem pobavení, šáhněte po jiném filmu. Já si chtěl doplnit filmové znalosti o další kus, což se podařilo, ale radši bych ten čas prospal. Za zmínku stojí jen velmi špatně provedená počáteční jízda autem "před plátnem", kdy volantem točí jako o život, ale jízda na plátně je krásně plynulá:D ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Paradní mrazivý špionážní thriller ve kterém, ale jednoznačně převládá love story. Což mi překvapivě vůbec nevadilo, protože na duo Grant - Bergman se krásně dívalo a byl to docela zážitek. Hitchcock opět dokázal, že je mistr napětí a film postupně graduje až do velkého finále. Hlavně scéna ve sklepě a závěrečné vyvrcholení je ůžasné. Konce jako Hitchcock neumí natočit nikdo. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Neřeknu asi nic převratného, ale říct to musím. Hitchcock byl skutečný Mistr napětí. To co předvádí s vinným sklepem je nervydrásající! Neméně napínavé jsou scény se Sebastianovou matkou (kritik Kim Newman ji označuje "tvorem, v jakého by se mohla vyvinout paní Batesová, kdyby zůstala naživu"). A ten otevřený, ale přesto jednoznačný konec, to je zkrátka geniální! Alfredovi se zkrátka zas jednou něco povedlo... Mimochodem - tentokrát se ve filmu objeví jako pán na večírku, co si bere ze stolu občerstvení. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dýchlo na mne nezaměnitelné kouzlo starých filmů a pořád to na mě působí.. Půvabná Ingrid Bergmanová a charismatický Cary Grant tvoří v tomto snímku moc krásný pár.. Pomalý rozjezd mi vůbec nevadil, užívala jsem si ty dva a jejich výměny, pak začalo přituhovat a závěr byl parádní.. U mě spokojenost a s přimhouřením oka dávám čtyři hvězdy.. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Legendární polibek Cary Granta a Ingrid Bergmanové byl přerušovaný z toho důvodu, aby nepřekročil povolenou délku! (Kulmon)
  • Nejoblíbenější film dcery Alfreda Hitchcocka Pat a druhý nejoblíbenější film jeho manželky Almy. (ČSFD)
  • Alfred Hitchcock se ve filmu objeví jako muž popíjející šampaňské na večírku u Alexandra Sebastiana. (Kulmon)

Reklama

Reklama