Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,464,742Tržby Celosvetovo $24,549,000║ Strašne mi tam chýba lepšia dejová svižnosť a viac napätia, takto keď si to človek zhrnie tak za celý čas sa vo filme nič prevratné neudeje, škoda. Herci sú samozrejme fajn. /60%/ ()

topi 

všechny recenze uživatele

Viděno na Noir film festivalu na Křivoklátu kolem 22. hodiny přímo v gotickém sálu hradu za přítomnosti bouře, hromů a blesků venku, které osvětlovaly sál a celou projekci. K Hitchcockovi atmosféra téměř dokonalá. Nezapomenutelné. A ještě jedna vzpomínka se mě vždycky vybaví : ve scéně, kdy stará paní leží v posteli a dozvídá se, že si její syn vzal americkou agentku, tak sáhne po cigaretě, zapalovači a dramaticky si zapálí. V tu chvíli vyprskne smíchy Ivana Chýlková, která sedí v první řadě se svým mužem Janem Krausem a její klasický zvučný smích vyplní celý gotický sál. Na projekci totiž chodili i herci, kteří se festivalu účastnili buď jako hosté nebo jenom návštěvníci. Vedle mě například seděla Daniela Kolářová. Takže za všechny tyto atributy hodnotím dohromady za krásnou a poctivou čtyřku. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Vynikající špionážní romance staví především na výborné práci s gradováním napětí. Ve filmu je zajímavá nejednoznačnost (a tím i dráždivost), která je předvedena v mnoha podobách: hlavní hrdinka (výborná I. Bergman) se potácí ve vztahu ke dvěma mužům, alkoholu a službou pro vlast, ve které je ona cizinkou. Přes poklidný začátek se spolu s ní postupem času dostáváme až za hranice žánru a společně propadáme stále více do psychické (pro)pasti. Zajímavý je i motiv matky a její vliv na syna (podoba s "Psychem" a částečně i např s "Ptáky"). Samotný konec filmu je jakousi omluvou za všechna předešlá utrpení, která byla na postavě Bergmanové spáchána (z nichž za mnohé si mohla paradoxně ona sama).___ EDIT: Romantická rovina mi nepřišla moc uvěřitelná, vše ale bohatě vynahrazuje špionážní zápletka a především poslední třetina je famózní. 9/10 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock, režisér, kterého patrně nikdy nepřestanu obdivovat a vždy mne bude fascinovat jeho režijní rukopis. Co mne na Notorious překvapilo je fakt, že se nejedná ani moc o thriller, ale jasně převládá romantika. Na druhou stranu koukat se na duo Cary Grant - Ingrid Bergman byl skvělý zážitek a vytvořili spolu nádherný pár!! Hitchcock byl opravdu mistrem napětí a při návštěvě vinného sklípku a na konci (perfektní!!) jsem ani nedýchal. Co musím dále pochválit je skvělý hudební doprovod a na tu dobu bych si troufl říci i přelomová a vynalézavá kamera. I když je snímek více jak 60. let starý, opravdu nemám co zásadního vytknout! Na závěr musím ještě jednou smeknout před Alfredem Hitchcockem, protože to byl génuis a jeden z nejlepších režisérů všech dob (jediné co mě mrzí je fakt, že nikdy nebyl oceněn Oscarem za režii)..... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Z toho všeho, co jsem zatím od Hitchcocka viděl, mi tohle přijde nejslabší. Prakticky celý snímek mi vadilo, že film nemá jedinou zapamatovatelnou scénu, něco zásadnějšího, ale pak, těsně před koncem, to přišlo a mně nezbylo než znovu obdivovat toho génia, který i ze scházení schodů udělá zážitek, který se nepovede mnohým novějším thrillerům. Už vím, kde se Polanski inspiroval pro svou scénu "podávání lístku" ve filmu The Ghost Writer (to jen tak na okraj). Upřímně, nebýt té scény na schodech, dlouho bych uvažoval, co dám tomuto filmu, takhle mě těch pár minut přesvědčilo, že bych Alfredovi křivdil… 80 %. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Roli madam Sebastianové měla hrát původně Ethel Barrymore. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock tvrdil, že ho FBI tři měsíce sledovala, protože jeho film pojednával o uranu. (Kulmon)
  • Producent Selznick původně chtěl, aby Alici hrála Vivien Leigh. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno