Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

swed 

všechny recenze uživatele

Standartně dobrý Hitchcock s několika mouchami. Příběh se odvíjí přímočaře a bez nějakých překvapivých momentů, také zde chybí nějaká geniální scéna, pro kterou by si mohl divák film zapamatovat. Naopak co se daří, je vykreslení vztahu strýc-neteř. Jeho vývoj by se dal označit za to nejpovedenější na filmu. Uznání si také zaslouží Joseph Cotten. Tenhle herec nepatřil k největším hvězdám Hollywoodu, ale jeho role vždy zaručovaly kvalitní divácký zážitek. Nejinak je tomu i zde. ___ Po letech zvedám na 5*. Má to atmosféru, napětí a hodně zajímavou a netradiční dvojici postav. Podle mě je to právě tento film, kde se poprvé naplno projevilo to, čím byl Hitchcock tak jedinečný. 9/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sveták a playboy Charlie má problémy so zákonom. Sťahujú sa nad ním mraky. Policajti sú mu na stope. Preto sa rozhodne urýchlene opustiť New York. Odíde na druhý konec spojených štátov amerických. Navštívi svoju staršiu sestru Emmu, ktorá býva v malom kalifornskom mestečku Santa Rosa. Ona i jej rodina ho vrele privítajú a ubytujú vo svojom dome. Nemajú "Ani tieň podozrenia", že ich milovaný strýko Charlie je nebezpečný zločinec. **** ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že bych na ten film měl být hodný, protože je to už takový vetchý dědeček a měl bych mít úctu k jeho šedinám, ale když on je to thriller a tam bych se měl - aspoň pokud chci naplnit žánr - cítit napjatý, jenže strýček Charlie je průhledný jako okenní tabule a je na tom zkrátka a dobře znát doba vzniku. Z dnešního pohledu je to strašně předvídatelné, naivní a navíc zatížené balastem dobově vděčných prvků, jako je přemoudřelá dceruška - třetí hvězdičky bych byl ochoten dát, jedině kdyby strýček mordoval právě taková děťátka. Je úsměvné, že současné thrillery o několik tříd lepší mají leckdy menší procentuální podporu než tahle zestárlá klasika. Nebudu k Hitchcockovi servilní a nadělím mu pouhých 40 % celkového dojmu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, co vedlo Hitchcocka, že právě tento svůj film favorizoval, ale podle mého názoru se jedná o slabší kus poznamenaný dobou svého vzniku. Vím, že mistr si nikdy s uvěřitelností svých filmů hlavu nelámal, ale přeci jen že by mladá dívka trpěla ve své domácnosti vraha, který se jí navíc pokouší zbavit, jen aby neublížila matce? To je přece úplný nesmysl a o propracované psychologii postav v tomto filmu nelze vůbec uvažovat. Filmu také moc nesluší afektované projevy typické pro herectví v 50. letech, které způsobují, že láska neteře ke strýčkovi se zdá být téměř deviací. Svým úsporným herectvím, ale mnohé napravuje Joseph Cotten, coby nenápadný padouch. Naštěstí, Hitchcock uměl dobře udělat téměř vše. Druhá část filmu je skutečně místy mrazivá, nevynikají jen scény s vrahem, ale i například ta kdy neteř Charlie dojde ke hrůznému zjištění. A nejlepší je film samozřejmě v závěru. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Opět musím psát na Hitchcocka chválu. Opět výborný thriller mista napětí. Film je 60 let starý a i přesto mě dokonale pohltil. A jak čtu z okolních komentářů tak nejen mě. Trochu mi také vadil pomalejší rozjezd a často ta šílená naivita Charliiných rodičů. Tady se přehrávání a škatulkování do jednoznačných pozic tak typické pro období vzniku filmu nezapře. To je však jen malá vada na kráse. Vše vyvažuje skvělý záporák Joseph Cotten a samozřejmě režie Alfreda Hitchcocka. Určitě právem je tento film v top žebříčku prestižního IMDb. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Hume Cronyn se před kamerou objevil vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Strýček Charlie přijel do Santa Rosy 22. nebo 23. srpna 1942. Novinové titulky hlásaly, že Brazílie vyhlašuje válku což se stalo 22. srpna 1942. (Kulmon)
  • Na scénáři spolupracovala manželka Hitchcocka a spolu s novinářkou S. Bensonovou jej pak "doladily". (Epistemolog)

Reklama

Reklama